A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vasárnap este hivatalosan is véget ért a 2024-es párizsi olimpia. Az olimpiai zászló átkerült Los Angelesbe, ahol a következő olimpiát rendezik majd 2028-ban. Az amerikai helyszínen harmadszor rendeznek majd olimpiát, lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók.

Mik a legfontosabb dátumok és helyszínek?

A Los Angeles-i olimpia megnyitója 2028. július 14-én lesz, a záróünnepségre pedig július 30-án. A paralimpiai játékok megnyitója augusztus 15-én, a záróesemény pedig augusztus 27-én lesz. Összesen több mint 50 olimpiai és paralimpiai sportágban, több mint 800 versenyszámban zajlanak majd a küzdelmek. A 2028-as lesz a harmadik alkalom, hogy Los Angeles olimpiát rendez, a szervezők pedig már korában elmondták, a fenntarthatóság jegyében szinte semmilyen új létesítményre nem lesz szükség. Használják majd többek között a Los Angeles Galaxy stadionját, valamint az LA Memorial Coliseumot, csakúgy, mint az előző két olimpián is.

A Los Angeles Memorial Coliseum már két olimpia házigazdája is volt
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

A tengerparti városban érthetően adott lesz például a strandröplabdapálya, de pár helyszínt át kell majd alakítani. Az Inglewood külvárosában található SoFi stadiont jelenleg NFL-meccsekre használják, de itt tervezik majd lebonyolítani az úszóversenyeket. A Los Angeles-i UCLA Egyetem diákszállóit tervezik átalakítani majd olimpiai faluvá.

Los Angeles korábban autómentes olimpiát ígért, amit minden bizonnyal buszokkal tudnak majd csak megoldani, mert a vasúthálózat jelentős fejlesztésére vonatkozó tervek meghiúsultak. A legfrissebb költségvetés közel 7 milliárd dolláros kiadással tervez a közlekedési fejlesztéseken kívül. A tömegközlekedés jelenleg a város egyik leggyengébb pontja, ezért is tűnik veszélyesnek, hogy buszokkal akarják megoldani a látogatók és a sportolók szállítását, mert enélkül is a világ egyik legnagyobb közlekedési dugóival büszkélkedhető metropolisza Los Angeles.

 

Milyen sportágak kerülnek ki és be

1900 óta először lesz majd a programban krikett, aminek egy rövidített változatát fogják majd alkalmazni. Szintén több, mint 100 éve nem volt a programban a lacrosse, ami az egyik legtradicionálisabb sport Észak-Amerikában. Visszatér a programba a baseball és a softball is – utóbbi a baseball női változata. Ott lesz a programban a squash is, ami debütálhat Los Angelesben. Debütál majd a flag football is, ami az amerikai foci kontakt nélküli változata, itt az a lényeg, hogy az ellenfelet úgy lehet megállítani, ha a védő az ellenfélről leszedi a színes kis zászlókat. 

A párizsi sportágakhoz képest marad a programban a szörf, a gördeszka és a sportmászás is, de a bréktánc például kikerül.

Fontos változás lesz a programban, hogy megcserélik majd az atlétika és az úszás programját, ugyanis a SoFi Stadiont mind a megnyitó ünnepségekre, mind az úszásra használni szeretnék majd, így az úszó- és atlétikai versenyek időbeosztása a hagyományos olimpiai időbeosztáshoz képest felcserélődik. Az atlétikára a játékok első hetében kerül sor, majd ezt követően a stadiont úgy alakítják át, hogy a második héten az úszóversenyekre legyen majd használható.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!