A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak a falak maradtak a csángóföldi Trunkon leégett magyar házból, gyűjtés indult az újjáépítésére

Trunk
Fotó: Facebook/maszol
Vágólapra másolva!
Csak a falak maradtak a csángóföldi Trunk település vasárnap leégett magyar házából, melyben 55 helybéli csángó gyerek részesült magyar nyelvű oktatásban. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCsMSz) gyűjtést indított a 2019-ben a magyar kormány támogatásával vásárolt és felújított épület helyreállítására-újjáépítésére - nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Pogár László, a csángószövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

A Bákó megyei Ferdinándújfalu (Nicolae Balcescu) községhez tartozó Trunk (Galbeni) faluban vasárnap 15 óra körül keletkezett a tűz a magyar házzal szomszédos, közös tűzfalú helyi művelődési házban. Bár a tűzoltók hamar nagy erőkkel a helyszínre érkeztek, nem tudták megakadályozni a továbbterjedését a magyar házra, ez az épület is teljesen leégett, csak a falak maradtak - tájékoztatott Pogár László.

A csángószövetség elnöke közölte: az épület korszerűen fel volt szerelve, 2019-ben vásárolták és újították fel a magyar kormány támogatásával. Az ingatlanban összesen 55 helybéli csángó gyerek tanult magyarul. Egyik termében a magyar nyelvű óvodai oktatás zajlott napközis rendszerben egyesületi keretek között, a másik az iskolások délutáni magyar oktatási programjának, míg a konyha az ingyenes étkeztetési programnak volt a helyszíne. Az ingatlan harmadik szobájában az oktatási program három pedagógusa lakott.

Pogár László elmondta, a helyi művelődési házban keletkezett tűzre az egyik pedagógus figyelt fel, ő értesítette a tűzoltókat is. A magyar házból csupán az elektronikai eszközöket - számítógépeket, okostáblát - sikerült kimenteni, a teljes bútorzat odaveszett. A keletkezett kár értéke egyelőre nem ismert, de jelentős, a két épület területe összesen 600 négyzetméter. A kárfelmérés még zajlik, az, hogy a magyar ház megmaradt része megmenthető-e vagy le kell bontani, statikai vizsgálat után derül ki - mondta Pogár.

 A tűz oka egyelőre nem ismert, a művelődési házban szombat éjjel esküvő zajlott, a násznép egy része vasárnap délután is a helyszínen tartózkodott, amikor a tűz keletkezett.

A magyar ház leégése a magyar nyelvű oktatást is veszélybe sodorja a településen, egyelőre nem tudni, hogy a szeptember 9-én kezdődő új tanévben hol indulhat újra az oktatási program. A magyar ház újjáépítéséig ideiglenes megoldást kell keresni, amit nehezít, hogy a településen nincs bérelhető ház, és bizonytalan, hogy az új községvezetés megengedi-e, hogy a helybéli iskola épületét használják e célra.

Trunkon már nincs iskolai oktatás, csupán román nyelvű óvodai oktatás zajlik, az iskoláskorú helybéli gyerekek a csángóföldi gyakorlat szerint román nyelven tanulnak és a községközpontba, Ferdinándújfaluba járnak iskolába, ahova iskolabusz szállítja őket. A leégett magyar ház egyfajta szellemi központja is volt a településnek.

Az MCsMSz már vasárnap este gyűjtést indított az épület helyreállítása. A csángószövetség közösségi oldalán közzétett romániai bankszámlákra is lehet adakozni, az újjáépítéshez helyi vállalkozók is felajánlották segítségüket.

A moldvai Bákó megyében található, Ferdinándújfalu községhez tartozó Trunk a megyeszékhely Bákótól 15 kilométerre, a Szeret folyó jobb partján fekszik. A településnek mintegy 1200 lakosa van, korábbi becslések szerint nagy többségük magyar nemzetiségű.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 35 Bákó megyei településen működteti a magyar nyelvű oktatási programot a magyar kormány támogatásával, falvanként 15 és 100 között mozog a részt vevő csángó gyermekek száma.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!