A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Stade de France-ban, a franciák nemzeti stadionjában hivatalosan is véget ért a XXXIII. nyári olimpia, amelyen a magyar csapat hat aranyat, hét ezüstöt és hat bronzérmet nyert. A záróünnepségen a magyar csapat két legeredményesebb versenyzője, az úszó Milák Kristóf és a kajakos Csipes Tamara volt a két zászlóvivő. A záró ünnepség sokkal visszafogottabb volt, mint a botrányos megnyitó, a showt a hollywoodi sztárszínész, Tom Crusie vitte el, aki egy kötélen ereszkedve leugrott a Stade de France tetejéről és egy motorral elszáguldott az olimpiai zászlóval.

A záró ünnepéség a francia énekesnő, Zaho de Sagazan előadásával indult, aki a Händel-Hendrix Academy kíséretében adta elő a Sous le ciel de Paris című dalt. Ezt követően színre lépett a franciák legnagyobb olimpiai sztárja, az úszó Léon Marchand, aki négy aranyérmet nyert az ötkarikás játékokon. A 22 éves Toulouse-ban született sztár magához ragadta az olimpiai lángot egy kis lámpásban, és elvitte azt egy hőlégballonhoz. 

A francia Léon Marchand négy aranyat és egy bronzot nyert a párizsi olimpián
Fotó: AFP/Loic Venance

Ezután megérkeztek a Stade de France-ba az olimpián résztvevő országok küldöttségei is, köztük a magyar csapat is, amelynek élén 

a két legeredményesebb sportoló vitte az zászlót, az arany- és ezüstérmet nyert Milák Kristóf, illetve a kajakozó Csipes, aki két ezüstöt és egy bronzérmet lapátolt össze Párizsban. 

Milák Kristóf vitte a zászlót, mögötte Csipes Tamara videózott
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A szűk háromnegyed órás bevonulás után táncos ünnepség vette kezdetét, olyan klasszikusok is felcsendültek, mint a Les Champs-Elysées, vagy Charles Aznavour dala a Vigyél el. 

Ez után jött az olimpia utolsó eredményhirdetése, a női maratoni dobogósainak adta át az érmeket Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. A Stade de France-ban így felcsendült a holland himnusz Sifan Hassan tiszteletére. 

A magyar csapat tagjai élvezték a záró ünnepséget 
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

Az eredményhirdetés után beiktatták a NOB sportolói bizottságának négy új tagját, amelybe nem szavazták be a háromszoros olimpia bajnok Szilágyi Áront. A testület négy új tagja a hétszeres ötkarikás bajnok amerikai sprinter Allyson Felix, a német tornász Kim Bui, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Fox, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszező lett.

A kötelező formális dolgok után megkezdődött az ünnepi műsor, amelynek első főszereplője az Aranyutazó volt, akit a francia táncművész Arthur Cadre alakított, aki korábban már szerepelt a SuperBowlon, és Forma-1-es showműsorokban is feltűnt már. 

OLYMPIC GAMES - PARIS 2024 - CLOSING CEREMONY - 20240811
Rendkívül látványos volt az Aranyutazó megérkezése
Fotó: KMSP via AFP

Az  Aranyutazó a megérkezése után találkozott az olimpia szellemével, majd megjelent előtte Niké, a győzelem istennője, a lelátón pedig kirajzolódott az olimpiai öt karika. Ezután rengeteg táncos érkezett, akik ókori sportolóknak voltak öltözve, mellette pedig énekelt a világhírű operaénekes, Benjamin Bernheim, akit zongorán kísért Alian Roche, aki a Himnusz Apollóhoz című klasszikust játszotta. 

Ez után egy rövid videóbejátszás következett a párizsi olimpia legemlékezetesebb pillanatairól, majd felszólították a sportolókat, hogy akármennyire is élvezik az estét, vonuljanak le a színpadról, ugyanis kezdődik egy 25 perces zenés műsor.

Óriási hangulat volt az olimpia záróünnepségén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A zenés mulatság után ismét egy videós bejátszás jött, ami arról szólt, hogy mekkora utat járt be az olimpiai láng. Majd megérkezett a színpadra Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, mögötte pedig jó néhány olimpiai bajnok sportoló – többek között olyan legendák, mint a francia cselgáncsozó Teddy Riner, aki Párizsban már az ötödik aranyát nyerte, és ott volt a kubai birkózó Mijaín Lopez, aki 41 évesen szintén az ötödik olimpiáján diadalmaskodott.

„Minden egyes forgatókönyvet elképzeltünk, de ezt nem láttuk előre. Mennyi mindent élhettünk át együtt. Az egész világot magával ragadta az olimpia, a helyszínek örökre beíródtak a történelemkönyvekbe. 

Álmodozni akartunk és Léon Marchandunk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amit soha nem láttunk. Egyik napról a másikra megállt az idő, Párizs ünnepséggé vált, Franciország pedig egyesült”

 – mondta a korábbi háromszoros olimpiai bajnok kenus, a francia Tony Estanguet, aki a szervezőbizottság elnöke. 

Estanguet végezetül elmondta, hogy soha nem volt még egy olimpián sem annyi eljegyzés, mint a párizsin. 

Thomas Bach, a NOB elnöke és Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke
Fotó: AFP/Franck Fife

„A teljesítményetek lenyűgöző volt, minden párharc a tökéletesség határát súrolta. Megmutattátok, mi emberek, milyen elképesztő teljesítményre vagyunk képesek. A béke kultúráját valósítottátok meg. Emberek millióinak adtatok inspirációt. Köszönjük, hogy mindannyian hihetünk abban, hogy létezhet egy jobb világ. Az olimpia képes olyan példával szolgálni, ami ösztönzést ad a békés együttélés felé. A párizsi olimpia igazi inspiráció volt a világ számára. 

Emberek milliói ünnepeltek Párizsban és szerte Franciaországban. A világ lakosságának több mint fele láthatta az olimpiát. A 2024-es párizsi olimpia a sportolók igazi ünnepe volt. Fiatalosabb, városiasabb, fenntarthatóbb keretek között, ahol a nemek egyensúlya egyenlő volt"

 – mondta a beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki vicceskedve megjegyezte, hogy a párizsi olimpia "Szajnazációs" volt, azonban a szokásokkal ellentétben nem mondta ki, hogy ez volt minden idők legjobb olimpiája. 

Mondjuk Fábián Bettina, a magyar nyíltvízi úszócsapat tagja lehet, hogy vitatkozna szajnás a kijelentésével, miután a fekáliával teli Szajnában úszást követően kórházba került, csakúgy mint három másik német úszó, aki részt vett az olimpián. 

Bach beszéde után leeresztették a olimpiai lobogót, a stafétát pedig az amerikai himnusz kíséretében ünnepélyesen átadták, ugyanis 2028-ban Los Angeles ad majd otthont az ötkarikás játékoknak.  

Paris Olympic Games 2024 - Closing Ceremony
Tom Crusie az olimpiai zászlóval
Fotó: Anadolu via AFP

Ezt követően jött a záróünnepség fő attrakciója, amikor a hollywoodi sztárszínész, Tom Cruise ugrott le egy kötélen a Stade de France tetejéről, majd elszáguldott egy motoron az olimpia zászlóval. 

Végezetül átkerültünk Kaliforniába, ahol előbb Red Hot Chili Peppers zenei blokkját láthattuk, majd jött az olimpia legnagyobb amerikai celebje, Snoop Dogg, aki egy elképesztő minikoncertet rögtönzött kiegészülve régi cimborájával, Dr. Dre-vel. 

Végezetül újra Párizsban találtuk magukat, ahol Léon Marchand visszatért a lánggal a küzdőtérre, elfújta azt, ezzel pedig hivatalosan is lezárult a 2024-es párizsi olimpia. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!