A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A magyar csapat hat aranyérmet, hét ezüstöt és hat bronzérmet nyert a párizsi olimpián, ezzel pedig a 14. helyen végzett az éremtáblázaton, ami szenzációs szereplés. Az éremtáblázaton egy helyet léptünk előre Tokió óta, rengeteg gazdag európai országot előztünk meg, Közép--Európában pedig egyeduralkodók a magyar sportolók, rajtunk kívül ugyanis senki nem szerzett három aranynál többet.

A magyar csapat a 2021-es tokiói olimpián hat aranyat, hét ezüstöt és hét bronzérmet nyert, az érmek számát tekintve ez volt a legjobb szereplés az 1996-os atlantai olimpia óta, az idei pedig a második legjobb. 

A konkurencia viszont jóval nagyobb - ezért is léptünk előre egy helyet az éremtáblán. 

A magyar csapat összesen 19 érmet nyert a párizsi olimpián, ezzel az éremtáblázat 14. helyén végzett. 

A 2016-os riói olimpián a magyar csapat 15 éremmel zárt, négy évvel korábban a londoni játékokon 18 magyar éremnek örülhettünk, a 2008-as pekingi olimpián mindössze 10 érmet nyertek a magyarok (három nappal az olimpia vége előtt még csak öt éremnél tartottunk akkor, és nem volt köztük arany), a 2004-es athéni olimpián 17 éremmel zártak a mieink, 2000-ben pedig 17-et nyertek Sydney-ben.

Kós Hubert, Milák Kristóf
Kós Hubert, a 200 méteres hátúszás aranyérmese és Milák Kristóf, a 100 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka és a 200 méteres pillangóúszás ezüstérmese
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat hat aranyérmet nyert a párizsi olimpián, azonban egy kis szerencsével lehetett volna több is, hiszen Milák Kristóf 200 pillangón csupán 54 századdal maradt le a francia Léon Marchand mögött, a kajakos Csipes Tamarának pedig úgy kellett 500 méteren döntőznie Lisa Carringtonnal, hogy előtte még mindketten mentek egy középdöntőt, azonban a döntő futam előtt Csipes 40 perccel kevesebbet pihenhetett, mint az új-zélandi ellenfele. Éremből is lehetett volna több kis szerencsével: Németh Nándor 100 méter gyorsúszásban, a királyszámban egyetlen századdal maradt le a dobogóról. 

Az éremtáblázaton összesen 84 ország szerepel, ezen lett 14. magyar csapat. Az első háromban olyan óriásnemzetek állnak, mint a több mint 330 millió lakost számláló Egyesült Államok, a több mint 1.4 milliárdos népességű Kína vagy a 125 milliós Japán. 

Csipes Tamara két ezüsttel és egy bronzéremmel a magyar csapat egyik legeredményesebb versenyzője lett
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Érdemes megnézni azt is, melyek azok a nemzetek, amelyeket sikerült megelőzniük a mieinknek. A 15. helyen ott vannak a spanyolok, akik öt arannyal, négy ezüsttel és kilenc bronzzal zártak. Ráadásul egy közel 48 millió lakost számláló országról van szó, így a merítési lehetőség is ötször akkora mint Magyarországon. 

A 16. helyen záró svédek négy aranyat, négy ezüstöt és három bronzot nyertek. A lakosságot tekintve a skandinávok közel egy szinten vannak velünk, azonban azt nem árt leszögezni, hogy Európa egyik leggazdagabb országáról van szó. 

A 18. helyen a norvégok állnak, akik négy aranyat, egy ezüstöt és három bronzot nyertek. Igaz, a lakosság népessége ott 5.5 millió, azonban a földgáz- és kőolajbevételek miatt Európa leggazdagabb országáról beszélhetünk.

Ha még ennél is lejjebb tekintünk a 25. helyen Belgium, mindössze három arannyal.  A dánok a 29. helyet foglalják el az éremtáblázaton két arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal. A skandináv ország lakossága ugyan csak 6 milliós, azonban itt is Európa egyik leggazdagabb országáról van szó. Az osztrákok mindössze a 36. helyre jöttek be, ráadásul ők a két aranyuknak még örülnek is, utoljára 20 éve volt ennyi.

A magyar csapat hat aranyat, hét ezüstöt és hat bronzérmet nyert a párizsi olimpián. Az a teljesítmény már azért is elképesztő, mert a közép-európai országok közül senkinek sincs háromnál több aranyérme. Jó példa erre Lengyelország, amelynek közel 37 millió lakosa van, mégis csak egy aranyérmet tudott nyerni az olimpián.  A szlovákoknak meg kellett elégedniük egyetlen bronzéremmel.

A magyar csapat tehát rendkívül sikeres olimpiát zárt Párizsban, ráadásul a jövőt illetően is van miben bíznunk is, hiszen olyan fiatal tehetségek bukkantak fel, mint a 21 éves párbajtőröző Muhari Eszter, aki a magyar küldöttség első érmét nyerte az olimpián. 

Kós Hubert olimpiai bajnok lett 200 háton
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ott van még a 21 éves Kós Hubert, aki 200 méteres hátúszásban lett aranyérmes, a tekvondós Márton Viviana, aki 18 éves ért fel a csúcsra (és ikertestvére, Luána is). Az öttusában aranyérmes Gulyás Michelle-ben is bőven van még potenciál, hiszen még mindig csak 23 éves, és ugyanez elmondható a kétszeres olimpiai bajnok Milák Kristófról is, aki a Los Angeles-i olimpia idején még csak 28 éves lesz.

Ki kell emelni még a kajakos lányok közül a 24 éves Gazsó Alida Dorkát, aki egy ezüst és egy bronzérmet nyert Párizsban, mellette pedig ott van a férfiak mezőnyben a 24 éves Varga Ádám, aki Tokió után Párizsban is nyert egy ezüstöt, Los Angelesben pedig már minden bizonnyal aranyért száll majd harcba a királykategória versenyszámában. 

Szintén a jövőt képviseli a 20 éves Betlehem Dávid, aki a medencés versenyen negyedik helyen zárt 1500 méteren, a nyíltvízi úszók versenyében pedig bronzérmes lett az aranyérmes Rasovszky Kristóf mögött. A Pupp Noémi, Fojt Sára kajakos párosról sem szabad elfeledkezni, már csak azért sem, mert hozzájuk köthető a párizsi olimpia egyik legmeghatóbb pillanata, amikor a német párossal holtversenyben bronzérmesek lettek K-2 500 méteren. Pupp is még csak 26 éves, Fojt pedig 20, így velük még találkozhatunk olimpián. 

Az aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenye után a célban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar csapat szenzációs olimpiát zárt, vitathatatlanul a legjobb közép-európai ország lett az éremtáblázaton. Ha pedig a jövőt nézzük, a 2028-as Los Angeles-i olimpia még ennél is sikeresebb lehet. 

A párizsi olimpia éremtáblázata a linkre kattintva nézhető meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!