A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy a párizsi olimpia legnagyobb sztárja az 51 éves török sportlövő, Yusuf Dikec volt, aki úgy nyert ezüstérmet a 10 méteres légpisztoly vegyes csapatversenyben, hogy profi felszerelést sem vett igénybe. Dikec azonnal mémmé vált az interneten, ugyanis egy szál pólóban, lazán zsebre tett kézzel lőtt. Most azonban a sportoló elmondta, valóban annyira laza volt-e, mint amennyire annak tűnt.

Yusuf Dikec a laza versenyzési stílusa miatt hatalmas sztár lett az olimpián, ráadásul nemcsak a szurkolók, hanem a sportolók körében is. A török sportlövő zsebre tett kezes lövését azóta több versenyző is magáévá tette. 

Többek között a svéd rúdugró Armand Duplantis, az ausztrál rúdugró Nina Kennedy és a két magyar nyílt vízi úszó, az aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid is a törököt utánozta a versenyszáma után. 

Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf is a törököt utánozták
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Dikec már visszatért Törökországba, ahol hősként fogadták a szurkolók. 

Mindenki azt mondja, hogy nagyon nyugodtnak tűntem, de valójában viharok tomboltak bennem. Szerintem a lövőpózom nagyon jól tükrözte az olimpiai szellemet: a fair playt, az egyszerűséget, a tisztaságot és a természetességet. Ezért kapott ekkora figyelmet. Soha nem volt szükségem a felszerelésre. Természetes vagyok. Természetesen lövöldözős

mondta az 51 éves Dikec, akinek a zsebre tett kezes lövéséről készült képek már olyan mémekbe kerültek be, amelyben együtt lő John Wickkel, vagy a Ponyvaregény két sztárjával, John Travoltával és Samuel L. Jacksonnal. 

Yusuf Dikec aranyérmet nyerne a 2028-as olimpián
Fotó: AFP/Yasin Akgul

A török lövőnek egyébként ez az ötödik olimpiája, már 2008-ban, Pekingben is indult, végül Párizsban szerezte meg első olimpiai érmét. Azonban nem gondol a befejezésre, már a 2028-as Los Angeles-i olimpián jár az agya. 

„Azért nem használok sok kiegészítőt, mert a lövéstechnikám az egy ritka lövéstechnika. Mindkét szemem nyitva van, amikor lövök. Ezen még a játékvezetők is meglepődnek” – tette hozzá Dikec, aki végezetül kijelentette, hogy a párjával megszerzik az aranyat a 2028-as Los Angeles-i olimpián. 

Turkish Olympic shooter Dikec's graffiti in Berlin
Berlinben már falfestmény is készült a török sztárról
Fotó: Anadolu via AFP

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!