Vágólapra másolva!
A Sakkolimpia a sportág legnagyobb világversenye, amelynek idén Budapest ad otthont szeptember 10. és 23. között. Az eseményen legendás játékosok és ifjú titánok egyaránt megmérettetnek. A BOK Csarnokban rendezett esemény megannyi kísérőprogrammal várja az érdeklődő közönséget. A Polgár Judit Sakk Alapítvány különleges utazásra hívja a verseny helyszínére kilátogatókat Sakkpalota programjával, a Nemzetközi Sakkszövetség kiállítást szentel a FIDE elmúlt 100 évének, a Magyar Sakkszövetség pedig többek között versenyeket és sakk-kvízt szervez a helyszínre.

A 45. Sakkolimpia programja teljesen ingyenesen biztosít programlehetőséget a sakk szerelmeseinek, és a sportággal ismerkedőknek. A verseny helyszíne a BOK csarnok, ahol versenynapokon a játszmákra 15 és 21 óra között kerül sor. Ezek látogatása teljesen ingyenes, de létszámkorláthoz kötött: lehetőség lesz lelátókról figyelni az olimpiai fordulókat, amihez a kilátogatóknak a helyszínen regisztrálniuk szükséges. A játszmák zavartalanságának biztosítása érdekében a lelátókra tilos felvinni bármilyen elektronikai eszközt.

Megnyitó sztárfellépőkkel

Az esemény szeptember 10-én egy ünnepélyes megnyitó ceremóniával veszi kezdetét, az olimpiai fordulók pedig 11-én kezdődnek el. A megnyitó az eseményhez méltó programot kínál a résztvevőknek. A Napoleon Boulevard-ból is ismert magyar énekesnő, Vincze Lilla, és a francia származású zongoraművész, énekes, zeneszerző Jason Kouchak közös repertoárral lépnek fel az eseményen. Kouchak munkáival, jótékonysági tevékenységével világszerte ismert az Egyesült Királyságtól kezdve Franciaországon, Japánon és Szingapúron át Hong Kongig. 

A 45. Sakkolimpia megnyitóján egy sakk tematikájú daluk debütál. A Royal Game című dal a sakkjátszmákból inspirálódva mesél emberi kapcsolatokról, és az azokban zajló játszmákról. 

Vincze Lilla
Vincze Lilla nagy örömmel vállalta a felkérést
Fotó: MTVA

Vincze Lilla és Jason Kouchak e dalon túl három nyelven, magyarul, angolul és franciául énekelnek és adnak elő dalokat, rámutatva arra a kulturális sokszínűségre, amely a sakktársadalmat jellemzi. A duó sakkos választása nem véletlen: Jason Kouchak amatőr sakkozó, aki ugyan nem versenyez, de életének meghatározó részét teszi ki a játék. 

A nyitóceremónia a premierek eseménye: nemcsak a Royal Game debütál a rendezvényen, hanem a Sakkolimpia hivatalos dalát is itt adják elő először élőben. A Trojan War című dalt az Artisjus és a zeneszöveg.hu dalszerző táborában alkotta meg  Rose May és Raul. A nyitóceremónia tehát nemcsak kultúrák és nemzetek, hanem generációk találkozásának is teret ad.

Élmények sokasága várja a látogatókat

A nyitóceremónia az esemény sportolói és a sajtó képviselői számára látogatható. De nemcsak nekik, hanem a nagyközönségnek is rengeteg izgalmas programmal készülnek a szervezők. 

Szeptember 11-től a C csarnokban található EXPO területén ingyenes programok várják a kilátogatókat.

 A résztvevők megtekinthetik az éppen futó mérkőzéseket, kivetítőn, meghallgathatják az előző napi, kiemelt mérkőzések szakértői elemzését. A programok mellett számos, sakkal kapcsolatos kiállító standját lehet megtekinteni. Kitelepül például a Women in Chess, vagy a DGT. Utóbbi standnál a legmodernebb Bluetooth funkcióval ellátott sakktáblákkal találkozhatunk – a versenyteremben is ilyen táblát használnak. Akik pedig ajándéktárgy formájában szeretnék magukkal vinni a 45. Sakkolimpia emlékét, azok az eseményre készített ajándéktárgyak közül válogathatnak a merchandise standnál.

Polgár Judit palotája

A Polgár Judit Sakk Alapítványa a Sakkpalota varázsvilágába invitál kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit álmodta meg a Sakkpalotát, amelyben egy sakkos fantáziavilág lakóit ismerhetjük meg.

 Lehetőség lesz dedikáltatni a Polgár-lányokkal, Zsuzsával, Zsófiával és Judittal is.

A magyar és a nemzetközi szövetség is kitesz magáért

Idén ünnepli századik születésnapját a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE). A jeles alkalom tiszteletére a Sakkolimpián egy kiállítást rendeznek, amely a szövetség és a sakkélet elmúlt 100 évét mutatja be. Emellett a Capture című városi installációval is készül a FIDE, amely a világ minden táján, sakkozókról készült fotókat gyűjt egybe. A kiállítás a Vigadó téren lesz megtekinthető szeptember 17. és 22. között.

Nemcsak a nemzetközi, de a Magyar Sakkszövetség is széles programlistával készül az eseményre. Sétáló sakk-kvízen vehetnek részt a kilátogatók, csatlakozhatnak versenyekhez, vagy megtekinthetik a rendezvény területén zajló szimultánokat. További információ: https://chess.hu/tovabbi-esemenyek/

Mindezeken túl a Nemzetközi Sakkszövetség megannyi szakmai konferenciát is hoz az eseményre. További információ a következő honlapon érhető el: https://fide.com/news/3189

A 45. Sakkolimpiát a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség a Magyar Sakkszövetséggel és a Nemzetközi Sakkszövetséggel együttműködésben szervezi.

Kapcsolódó cikkek:


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!