Vágólapra másolva!
Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda - Polgár Judit - a jubileumi Világsakkfesztiválra, hogy közösen töltődjünk fel kreatív energiával. A kétnapos eseménysorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul szeptember 17-én.

A látogatók és az előadók visszajelzései alapján ez a fesztivál a leginspirálóbb esemény az évben, ezért szeretnek újra meg újra visszatérni. Az ő véleményük engem is inspirál. Ezért is választottam idén az esemény központi témájának az inspirációt.

Ha visszatekintek, engem a szüleim, a testvéreim és különböző helyzetek inspiráltak gyerekként. Utóbbira példa, amikor 12 éves voltam, és minden idők egyik legragyogóbb sakkozója, Garri Kaszparov a sakkpartimat nézte. Felnőttként egy jó könyvből, egy érdekes előadásból vagy egy tartalmas beszélgetésből is tudok ihletet meríteni. A fesztiválon egyiknek sem leszünk híján” - árulta el Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a fesztivál alapítója.

Polgár Judit, Világsakkfesztivál
Polgár Judittal az asztal mögött még egy sajtótájékoztató is tud izgalmas és szórakoztató lenni
Fotó: Facebook.com/JuditPolgarChess

A szervezők hozzátették: a kiemelkedő sakk-kultúrával rendelkező cég, a Morgan Stanley támogatásával megrendezett 

10. Polgár Judit Világsakkfesztivál

az évfordulókról, a nagy találkozásokról és az ünneplésről szól. Három helyszínen több mint 20 program várja a látogatókat.

A sakk összehozza a családokat és a közösségeket

Szeptember 17-én a Nemzeti Galériában, a fesztivál első napján öt év után közös könyvdedikáláson személyesen találkozhatnak a látogatók a Polgár nővérekkel. 

A fesztivál kiemelt programja a közösségi szimultán: Polgár Judit 8 közösséggel, több százezer ember ellen fog játszani.

Egyik ellenfele a Chess.com, a világ legnagyobb sakk közössége. A kihívók között lesz a magyar sportlegendák csapata Dr. Kamuti Jenővel, a Nemzet Sportolójával és Varga Ádámmal, a tokiói és a párizsi olimpia ezüstérmes kajakozójával; a művészek közössége a költő és slammer Kemény Zsófival, a zenész Charlie-val, a színművész és rendező Eszenyi Enikővel és az író és rendező Gárdos Péterrel, valamint a sakkinfluenszer Zachary Saine (The Chess Nerd) közössége. A rendhagyó szimultánt délután 14 órától követhetik a nézők a helyszínen és online.

Polgár Judit, Világsakkfesztivál
Ritka alkalom, hogy valaki megmérkőzhet a világ legjobbjával
Fotó: Facebook.com/JuditPolgarChess

Az idei fesztivál fővédnöke Rubik Ernő

A játékok, rejtvények varázslatos világának megismerése nagyszerű lehetőség a tanulásra. Polgár Judit minden zegét-zugát bejárta már ennek az elbűvölő világnak és gyerekek ezreinek mutatja meg újra és újra. Nagy örömmel vállaltam a jubileumi Sakkfesztivál védnöki felkérését, hiszen a Kocka 50. évfordulója sem kaphatna méltóbb elismerést a játszva tanulás szimbólumaként

- emelte ki a világhírű forma- és  játéktervező.

Polgár Judit, Rubik Ernő, Világsakkfesztivál
Ki más lenne a titokzatos férfi, mint Rubik Ernő, az idei fesztivál fővédnöke
Fotó: Facebook.com/JuditPolgarChess

A fesztiválon a gyerekek mellett a szülők is inspirációt meríthetnek Polgár Judit új hatkötetes interaktív könyvsorozatából, a Sakkpalota varázsvilágából.

“A könyvsorozat egy két éven át tartó munka gyümölcse. A szülők a gyerekekkel együtt élhetik át a kalandokat és a kreatív kihívásokat. A könyvekből inspirációt meríthetnek a közös játékhoz. A Sakkpalota közelebb hozza a családokon belüli generációkat” - mondta Polgár Judit.

„Örömmel tölt el minket, hogy immár hatodik éve támogathatjuk a Világsakkfesztivált és Polgár Judit küldetését, hogy inspiráljuk a következő generációk stratégiai gondolkodóit. A sakk a Morgan Stanley életének szerves részévé vált, nemcsak Budapesten, hanem világszerte is. 

Különleges élmény látni, ahogy a sakk összeköti a kollégáinkat – a nagymesterektől a lelkes amatőrökig.

Nagy hatással van rám, hogy látom kollégáim sikerét, akár a sakktábla fölött, akár a globális pénzügyi világ élvonalában, ahol ugyanolyan elkötelezettséggel, kreativitással és stratégiai gondolkodással dolgoznak” - mondta el Fogarasi Norbert, a fesztivált szponzoráló Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

Sikersztorik az oktatásban Magyarországtól Dánián át Szingapúrig

Milyen képességek fejleszthetők a sakkal már 4 éves kortól? Hogyan vehetjük fel a küzdelmet az Alzheimer-kórral a sakk segítségével? Hogyan segíthet a sakk az autista gyermekek szociális képességeinek fejlesztésében? Sakktáborok bevásárlóközpontokban? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphatunk a fesztivál második napján
a 4. Sakk az oktatásban konferencián (Educational Chess Summit) szeptember 18-án, az InterContinental Hotelben.

Polgár Judit, Világsakkfesztivál, sakkolimpia, BOK Csarnok
Így néz ki felülnézetből a világ legjobb sakkozóinak harca a budapesti sakkolimpián a BOK Csarnokban
Fotó: Dr.ML-Photo / Facebook.com/JuditPolgarChess

14 ország, 20 előadó: világ minden tájáról érkező szakértők előadásaikban a sakkban rejlő lehetőségekről, az oktatásban, a társadalmi kapcsolatok rendezésében és fizikai-mentális egészségünk fejlesztésében betöltött szerepéről is beszélnek.

A fesztivállal azt szeretném megmutatni, hogy a sakk mennyire inspiráló olyan szempontból, hogy mindenben jelen van: a hétköznapi életünkben, a beszédünkben, tudományban, a művészetekben

- mondta Polgár Judit.

A fesztivál második napján, szeptember 18-án délután a BOK Csarnokban, a Budapesti Sakkolimpia helyszínén is találkozhattok Polgár Judittal, ahol kreatív workshopokkal, játékokkal, fotókiállítással és bemutatókkal várja a látogatókat a Polgár Judit Sakk Alapítvány.

A 2024-es Világsakkfesztivál részletes programterve IDE kattintva érhető el.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!