Öt éve a fájdalom, most az öröm miatt zokogott az Eb magyar hőse

FIOLA Attila
Budapest, 2021. június 19. Fiola Attila ünnepel, miután gólt szerzett Franciaország ellen a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. MTI/AP/EPA/Pool/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában lejátszott Magyarország-Franciaország csoportmérkőzés után valószínűleg már azok is ismerik Fiola Attila nevét, akik még soha életükben nem néztek végig egyetlen futballmérkőzést sem. Az első félidő hosszabbításában a magyar csapat hátvédje két világbajnok francia világsztárt hagyott faképnél, majd belőtte a vezető gólt. A Puskás Aréna szó szerint felrobbant, és az ellenfél később ugyan kiegyenlített, de a remény életben maradt: Marco Rossi csapata még továbbjuthat a halálcsoportból. Fiola Attilát egy ország zárta a szívébe, teljes joggal. A meccs után könnyek között nyilatkozó hátvéd a 2016-os Európa-bajnokság nagy részét kihagyta, és a későbbiekben szörnyű időszakot élt át, a pályafutása is veszélybe került. Az élet aztán igazságot szolgáltatott, és visszaadta azt, sőt, talán többet is, amit egykor elvett tőle. Portré.
Vágólapra másolva!

A Magyarország-Franciaország Eb-csoportmérkőzés első félidejének hosszabbításában Fiola Attila gólja után valósággal felrobbant a Puskás Aréna. A szurkolók önkívületi állapotba kerültek, a játékosok a gólöröm hevében a hangulatfelelős hölgy asztalát is kis híján összetörték. Mindezek alatt a franciák szinte sokkot kaptak, arcukra a teljes megdöbbenés ült ki, nem hittek a szemüknek. Persze teljesen érthető a szélsőséges reakció mindkét fél részéről, hiszen olyan dolog történt, amelyre valljuk be, nem sokan számítottunk. A magyar válogatott vezetést szerzett a világbajnoki címvédő Franciaország ellen, ráadásul a gólt egy olyan futballista lőtte, akitől talán a legkevésbé vártuk.

Sallai Roland kiugratása után a csapat szélső védője, Fiola Attila két francia védőt is lefutott, majd Hugo Lloris kapussal szemben rendkívül higgadt maradt és a jobb alsó sarokba helyezett.

Nem mondhatni, hogy benne lett volna a levegőben a magyar gól, ugyanis a franciák sok helyzetet alakítottak ki az első félidőben, Karim Benzema hagyta ki a legnagyobbat, mégis Marco Rossi szervezetten és bátran futballozó együttese talált be először. A találkozó végül 1-1-es döntetlennel ért véget, a magyar csapat végig derekasan küzdött, és teljesen rászolgált az 1 pontra. A szenzációs eredményt elérő magyar válogatottból Kleinheisler Lászlót választották a mérkőzés emberének, de a meccs hőse - nem kisebbítve az ezúttal is szívvel-lélekkel focizó középpályás érdemeit - az élete legfontosabb gólját szerző Fiola Attila lett.

Fiola Attila volt a franciák elleni meccs hőse Fotó: Csudai Sándor - Origo

A MOL Fehérvár hátvédje a meccs után azonnal a lelátóhoz rohant, ahol a felesége és a gyermeke várta, majd a könnyeivel küzdve nyilatkozott az egyik riporternek. A pályafutása eddigi legemlékezetesebb pillanatait átélő labdarúgó sok nehézséget hagyott maga mögött, mielőtt odáig eljutott, hogy Európa-bajnokságon gólt rúgjon a világ legjobb csapatának.

Visszavonulás helyett gól a világ legjobb csapata ellen

Fiola Attila gyerekkorában édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni, ugyanis az volt az álma, hogy tűzoltó legyen. Később az élet úgy hozta, hogy a futballpályán találta meg a számításait, és talán ma már nem bánja, hogy utóbbi mellett döntött.

A gyerekként is harcos, jó hozzáállású futballista 15 évesen került a Paksi FC utánpótlásába, az NB I-ben 2009-ben, 19 évesen mutatkozott be. A tolnai csapatban több mint öt évig futballozott, másfél szezont töltött a Puskás Akadémiában, 2016 óta pedig a MOL Fehérvár játékosa.

A Paks együttesével 2011-ben a bajnokságban a második helyen végzett és megnyerte a Ligakupát, míg a Fehérvárral 2018-ban magyar bajnok lett, egy évvel később pedig Magyar Kupa-győztes, valamint az Európa-liga csoportkörében is szerepelt már a csapat tagjaként.

Fiola Attila, a MOL Fehérvár alapembere Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fiola a magyar válogatottban 2014 októberében, Dárdai Pál irányítása alatt játszott először, és alappillére volt annak a csapatnak, amely végül Bernd Storck vezetésével kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra.

A 44 év után újra Eb-n szereplő nemzeti csapat a várakozásokon felül teljesített a tornán, hiszen a későbbi győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként került be a legjobb 16 közé, ahol Belgium végül megállította. Fiola azonban csak egy mérkőzésen tudott pályára lépni, mert az osztrákok elleni 2-0-s győzelem során megsérült, így kénytelen volt kihagyni a hátralévő meccseket. Az a balszerencsés mozdulat sérülések sorozatát indította el a védő pályafutásában.

- emlékezett vissza a 31 éves futballista, aki a 2016-os Eb utáni három évben rengeteg meccset hagyott ki a klubjában és a válogatottban is folyamatos sérülései miatt.

Fiola annyira szörnyű időszakot élt át, hogy már a visszavonuláson is elgondolkodott, azonban lenyűgöző akaraterejének és kitartásának köszönhetően nem adta fel és felépült.

A részben hazai rendezésű, 2020-ról idénre halasztott Európa-bajnokság selejtezőinek nagy részén nem lehetett ott, azonban a Bulgária és Izland elleni pótselejtezőkön már a pályán volt, és újra átélte azt, hogy milyen érzés kijutni egy nemzetközi tornára.

A válogatottban élete első gólját az Andorra elleni vb-selejtezőn szerezte, majd a második találata elképesztően emlékezetesre sikeredett. Nem minden nap szerez az ember több mint 60 ezer néző előtt gólt a világbajnoki címvédő ellen a Puskás Arénában.

- nyilatkozta Fiola a könnyeivel küzdve a mérkőzést követően.

Óriási feszültség szakadt fel a gól és a mérkőzés után Fiolából, aki a nagyszerű találatát küzdőszelleme és szemfülessége mellett a sokoldalúságának is köszönheti. A MOL Fehérvár játékosa ugyanis a védelem bármely pontján és a középpálya mindkét szélén egyaránt bevethető, igazi Jolly Jokere a csapatnak, akire mindig lehet számítani. Korábban általában jobbhátvédként számoltak vele, míg fiatalon támadóként is szerepeltették, a Fehérvárban olykor védekező középpályást is játszott. Marco Rossi a védelem tengelyében is kipróbálta már néhányszor, a mostani Eb-n alkalmazott 3-5-2-es formációban pedig a bal oldalon kapott lehetőséget a portugálok és a franciák ellen. Ebből a pozícióból indult meg a francia kapu felé, miután szépen játszott össze Sallai Rolanddal.

A Freiburg támadójától visszakapott labdával gyönyörűen futott le két világbajnok és BL-győztes sztárjátékost, Raphael Varane-t és Benjamin Pavard-t, majd a kapussal szemben is higgadt megoldást választott, okosan a jobb alsó sarokba helyezett.

Ugyan a franciák később kiegyenlítettek, de Fiola gólja rendkívül fontos volt, hiszen megadta annak a lehetőségét, hogy a szintén világklasszisokból álló német válogatott ellen a továbbjutásért léphessen pályára a magyar csapat.

Fiola Attila nagyszerű gólt szerzett a franciák ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mesélte a gólszerző, miként élte meg az eseményeket.

Fiola saját elmondása szerint alig aludt a meccset követő éjszaka, és számtalanszor visszanézte a gólját. A sajátos gólörömének is megvan a magyarázata, később bocsánatot is kért attól a hölgytől, akinek a nagy ünneplés közepette az asztalára csapott.

"A kapu mögé akartam eredendően menni, de aztán láttam, hogy ott a franciák vannak, gondoltam, hogy ez nem lenne annyira jó ötlet. Úgyhogy a kis asztal felé kanyarodtam, ahol a hölgy ült, aki éppen lefelé nézett. Gondoltam, biztos a telefonját nyomkodja, és lemaradt a gólról, úgyhogy az asztalra csaptam: "Tessék felébredni, gólt rúgtunk!" Aztán persze kiderült, hogy csak lehajolt az egyik füldugójáért, ami a gólöröm közben kiesett a füléből, de addigra már tízen ott álltunk körülötte, érthető, hogy megijedt, úgyhogy ezúttal is szeretnék tőle bocsánatot kérni!" - mesélte a gólöröm körülményeit a meccs másnapján adott sajtótájékoztatón.

Fiola Attila a németek ellen is mindent belead majd Fotó: Csudai Sándor - Origo

A paksi kölyökfocista kora óta Fityónak becézett védő tudja, hogy a szerdai, müncheni mérkőzésen is az ellenfél az esélyesebb, de kétségünk se férhet hozzá, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar nemzeti együttes a német válogatott ellen is meglepetést okozzon. Elmondása szerint a teljes csapat szeme előtt a győzelem lebeg, még ha ez rettentően nehéznek is tűnik.

- mondta áprilisban a hátvéd, akinek az volt az egyik legfontosabb célja, hogy hároméves kisfiának, Dominiknak is örömet szerezzen.

A gyerekként tűzoltónak készülő Fiola Attila vágya bőven teljesült, hiszen elmondhatja magáról, hogy annak a magyar labdarúgó-válogatottnak a tagja lehet, amely a németek ellen a továbbjutásért játszik a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Bármi is legyen annak a mérkőzésnek az eredménye, a franciák ellen hőssé váló futballista már most büszkén mesélheti gyermekének, hogy milyen fantasztikus gólt rúgott a világ legjobb csapatának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!