Tétmeccsen már igen, de nagy tornán még soha nem vertük meg a franciákat

WORLD-CUP-1986-FRANCE-HUNGARY Horizontal FOOTBALL WORLD CUP MATCH FULL LENGH ACTION
French player Jean Tigana (R) kicks for the ball against his Hungarian opponent Lajos Detari during the World Cup first round soccer match between France and Hungary, 09 June 1986 in Leon. (Photo by STAFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok után jön a világbajnok. Szintet lép Budapest, és szintet lép a válogatott. Portugália után Franciaországgal játszanak Marco Rossi kiválasztottjai. Nemcsak a jelenleg birtokolt címe jelentősebb a francia válogatottnak, mint a portugálnak, de a múltja is. A magyarokkal közös történelme is gazdagabb. Az örökmérleg pedig még mindig nekünk kedvez.
Vágólapra másolva!

A 22 eddigi magyar-franciából 12-t a mieink nyertek, 8-at a franciák, és kettő lett döntetlen. Hat találkozó volt tétmérkőzés, a többi barátságos. Először egy nagyon furcsa időpontban találkozott a két válogatott. Az is érdekes, hogy 1911-ben volt ez, ám a pontos dátum a meglepőbb: január 1-jén délután fél háromkor volt a találkozó. Az eredményre viszont mondhatjuk, hogy papírforma: a legendás Schlosser Imre mesterhármasával lett 3-0 a javunkra. Arról nem szólnak a korabeli híradások, hogy az előző éjszaka mennyit pihentek a játékosok, milyen volt az alkoholszintjük, és mennyire vették komolyan a találkozót. Azt viszont tudjuk, hogy ez egy nyugati turné része volt, január 6-án Milánóban 1-0-ra nyertek Minder Frigyes focistái (akkor is Schlosser szerezte a gólt), majd január 8-án a hosszú távolléttől nyilván fásult focisták Zürichben 2-0-ra kikaptak Svájctól.

Schlosser Imre, a foci első nagy gólvágója:

Barátságos mérkőzések címszó alatt szinte egy mini-Eb-t bonyolított le a válogatott, amikor nemhogy Eb, de még a vb sem létezett. Az első világbajnokságig nagyon nagy fölényben volt válogatottunk a franciákkal szemben.

A második (még éppen barátságos) találkozóra 1914. május 31-én került sor Budapesten, szűk három hónappal azelőtt, hogy Franciaország hadat üzent a Monarchiának.

Az Üllői úton 5-1-es magyar győzelem született, majd érthetően néhány évig nem „barátkoztak" még a focipályán sem a két nép fiai.

Ám a „béke vagy te, sport" elvének jegyében a harmadik találkozóra 1924-ben június 4-én került sor. Nyilván nem kell senkinek sem ecsetelni, hogy napra pontosan négy évvel a trianoni békediktátum után. A franciák ezen a napon nem merték Párizsban rendezni a találkozót (a Trianon-palota a francia főváros melletti Versailles-ban van), hanem Le Havre-ba vitték azt. A kor hangulatának megértéséhez (hisz nincsenek már élő tanúk) érdemes szó szerint idézni a Nemzeti Sport tudósításából: „A tegnapi mérkőzést nem sportbeli jelentősége miatt üdvözöljük örömmel, hiszen erre a történtek után úgy sem lehetne okunk,

Reméljük, hogy ez a futball-mérkőzés enyhíteni fogja azt a közönyt, sőt ellenszenvet, amellyel Trianon óta a francia közvélemény velünk szemben viseltetik."

A mérkőzést egyébként Eisenhoffer József góljával 1-0-ra nyerte a magyar válogatott. Háromból hárommal nyitottunk tehát a franciák ellen. Ám a lényeg csak ezután jött.

1927. június 12: Magyarország-Franciaország 13-1!
Ez az ország akkori helyzetében óriási eredmény volt, és egy pici fájdalomdíj a politika okozta, azóta sem begyógyult sebekre. A ma emberének a játékosok nevei már kevésbé ismertek, de tisztelegjünk legalább a találatok elérői előtt!

Takács József 6, Orth György, Skvarek György és Kohut Vilmos 2-2, továbbá Devaquez öngóljával alakult ki ez a csodás eredmény.

Bombasztikus volt tehát a kezdés ebben a párharcban! Nyilván a 100%-osmérleg örökké nem volt tartható, de az eddig vívott tét nélküli találkozók mérlege még most is nekünk kedvez: 9 magyar diadal, 6 francia és 1 döntetlen.

Világbajnokságokon kétszer találkoztunk, ezekre a már nem egészen fiatalok élénken emlékezhetnek. 1978-ban, Argentínában a legjobb 16 között a csoportkörben játszott a két válogatott egy téttel már nem bíró találkozón. Ugyanis előtte már mindkét csapat kikapott Argentínától és Olaszországtól (az volt még a mostanihoz hasonló halálcsoport), és így már csak a kvartett továbbjutást nem jelentő harmadik helye volt a tét. A franciák szerezték meg, mert 3-1-re nyertek Baróti Lajos válogatottja ellen. Azon a mérkőzésen már játszhatott az Argentína ellen kiállított, de eltiltását letöltő Nyilasi Tibor és Törőcsik András, de nem közülük valaki szerezte a gólt, hanem 0-2-nél Zombori Sándor.

1986-ban a mexikói találkozásnak jóval nagyobb volt a tétje, de ezt már szinte mindenki elfelejtette a szovjetek elleni tragikus 0-6 árnyékában. Pedig azon a mérkőzésen a szovjet csapás ellenére egy 3-2-es, vagy 2-1-es vereséggel is továbbjuthatott volna válogatottunk a legjobb 16 közé. Ám 3-0-ra nyertek a franciák, pedig az említett, nekünk megfelelő eredménnyel ugyanott végeztek volna a csoportban, mint a 3-0-ával. Az egy nagyszerű gall-alakulat volt, másokon kívül játszott ott Michel Platini, Jean-Pierre Papin, Jean Tigana, Alain Giresse. Az elmúlt 2-3 évig az volt minden idők legjobb francia nemzeti 11-e. Bár lehet, hogy a maiaknál is jobb, de ezt sem pró, sem kontra nem lehet bizonyítani.

Eb-győztes alapanyagból vb-bronzérmes csapat Forrás: AFP/Joel Robine

Az említett találkozókon kívül még négy komoly tétre menő Eb-selejtezőn találkozott a két ország. Az 1964-es selejtezőt úgy kell érteni, hogy az elődöntőbe jutásért ment a párharc. Akkor még négycsapatos végjátékot rendeztek 5 nap alatt. A negyeddöntő első találkozóján Tichy Lajos kettő, és Albert Flórián egy góljával aratott 3-1-es diadallal már gyakorlatilag Franciaországban eldöntötte a továbbjutást Baróti Lajos gárdája. Négy héttel később a visszavágón a franciák egy gyors góllal kicsit ráijesztettek a Népstadion 70 ezer nézőjére, de Sipos Ferenc és Bene Ferenc góljaival fordított a csapat, és kettős győzelemmel jutott a spanyolországi végjátékba, ahol bronzérmet szerzett.

Az 1972-es Eb selejtezője során egy csoportba került a két válogatott. Először Budapesten találkoztak, és itt 1-1-es döntetlen lett. Majd egy bulgáriai vereség miatt majdnem reménytelen helyzetbe kerültek Illovszky Rudolf játékosai, de a franciaországi 2-0-s győzelem adta vissza a reményt. Ennek köszönhetően Franciaország kiesett, Magyarország csoportelső lett, majd bejutott a négyes döntőbe.

Vagyis az Európa-bajnokságok történetében, ha találkoztunk a franciákkal, mindig mi örültünk. Az örökmérleg is nekünk kedvez. Nagy kár, hogy ezek közül semmi nem számít. Szombaton délután a Puskás Arénában nem ez fog dönteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!