A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

A szánalmas dánok a foci vb helyett politikai bohóckodásokkal foglalkoztak - már mehetnek is haza

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, D csoport, Ausztrália-Dánia, Ausztrália, Dánia, 2022.11.30.
AL WAKRAH, QATAR - NOVEMBER 30: A dejected Jesper Lindstrom of Denmark after conceding during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group D match between Australia and Denmark at Al Janoub Stadium on November 30, 2022 in Al Wakrah, Qatar. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elképesztő volt a helyszínen látni a borzalmasan gyenge és motiválatlan dán válogatott kiesését. Az ausztrálok egy fantasztikus szóló végén lőtt góllal győzték le a teljesen motiválatlan skandináv csapatot. Dánia kiesett és már mehet is haza - most nyilván azt fogják mondani, hogy el se akartak jönni.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nem akartam hinni a szememnek. Dánia, amely az életéért játszott Katarban, csalta a focit Ausztrália ellen. A teljesen motiválatlan piros mezesek az első félidőben semmi érdemlegeset nem csináltak. A második félidőben sem - egészen addig, amíg nem kaptak egy gólt az egyre lelkesebb Ausztráliától. Onnantól fogva pedig megpecsételődött a sorsuk.

Pedig ez a Dánia a vb-selejtezők első 8 meccsét úgy játszotta le, hogy egy gólt sem kaptak, minden meccsüket megnyerték. Dánia a 2021-es Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutott. Dánia összes focistája megkapta a hős jelzőt, mert Cristian Eriksen borzalmas, csaknem tragikus esete után (a dán játékos szíve megállt a finnek elleni Eb-meccsen) elképesztő energiákat mozgósítva győzték le önmagukat és nyertek bronzérmet az Európa-bajnokságon.

A dán szurkolók nem akartak hinni a szemüknek Forrás: Getty Images/2022 AMA Sports Photo Agency/Robbie Jay Barratt - Ama

Ezekből Katarban semmit sem láttunk. Igaz, a dán csapat egyik ellenfele a világbajnoki címvédő francia válogatott volt - tőlük ki is kaptak 2-1-re -, de mindenki úgy számolt, hogy Tunézia és Ausztrália nem jelenthet gondot az északiaknak. Ez a spekulálás azonban nem jött be, Dánia futballtörténetének egyik, ha nem a legnagyobb pofonját kapta Katarban.

Igaz, ne feledjük, hogy ez a csapat szinte el sem akart jönni az Öböl-menti államba. A dán szövetség volt a katari rendezés egyik legnagyobb kritikusa. Ezért azt is kitalálták, hogy a létező legkisebb küldöttséggel utaznak el az ázsiai országba, mert - ahogy fogalmaztak - nem akartak profitot termelni Katarnak. (Gondolom, a katariak ettől megijedtek és álmatlan éjszakáik keletkeztek.) A legszebb az volt, amikor a dán tiltakozások mellé az a Norvégia is csatlakozott, amelynek a válogatottja ki sem jutott a vb-re.

Dánia nyom nélkül tűnik el a vb-ről Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Claudio Villa

A dánok már jóval a világbajnokság megkezdése előtt arról szónokoltak, hogy Katarban nem lenne szabad megrendezni a világbajnokságot, mert itt sérülnek az emberi jogok. (12 éve adták oda Katarnak a vb-rendezést, a dánok 11 és fél évig egy szót sem szóltak.) 2022 szeptemberének végén jelentették be, hogy különleges mezzel tiltakoznak a katari embertelenségek miatt. Ezért megkérték a Hummel sportszergyártót, készítsenek számukra olyan fekete mezeket, amellyel kifejezhetiik tiltakozásukat a katari embertelenségek miatt. A FIFA végül nem engedélyezte ezeknek a mezeknek a viselését. Olyan ostobaságokat beszéltek, hogy nem akarnak láthatóak lenni egy olyan tornán, amely több ezer ember életébe került.

Ez az egy, amiben igazuk lett. Dánia a katari vb első szakaszában teljesen láthatatlan volt. Tunézia ellen szereztek egy pontot, kikaptak a franciáktól és az ausztráloktól. Nyom nélkül tűnnek el. Mehetnek haza. Mire Koppenhágába érnek, majd biztosan kitalálják, hogy ami történt, az úgy volt jó, ahogyan megesett.

Doha, 2022. november 30. szerda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!