Drámai hajrá után egy brutális szabálytalanság ellenére sem menekült meg a kínos kudarctól a walesi válogatott

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, B csoport, Wales-Irán, Wales, Irán, 2022.11.25.
DOHA, QATAR - NOVEMBER 25: Roozbeh Cheshmi of IR Iran scores their team's first goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between Wales and IR Iran at Ahmad Bin Ali Stadium on November 25, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörében a második forduló legelső mérkőzésén Irán egy 98. és egy 101. percben született találattal 2-0-ra legyőzte Wales válogatottját.
Vágólapra másolva!

A kezdés után a walesiek próbáltak kezdeményezni a megilletődött irániakkal szemben. A 10. perc után iráni részről kapusbravúrt lesgól követett, amitől aztán egycsapásra megélénkült a gárda és a mérkőzés is. Irán sebességet váltott, sok mozgással átvette a kezdeményezést, támadójátéka pedig veszélyesebbé vált, mint a technikai hibák sorát vétő, sokszor sablonos riválisé.

Sokáig úgy tűnt, nem áll Irán mellé a szerencse Forrás: Getty Images/Matthew Ashton - Ama

A szünet után sem változott a játék képe, sőt, az 52. percben Azmun ziccerből lőtt kapufát, majd Golizadeh távoli ismétlésnél szintén a kapufa mentette meg Walest a góltól. Az európaiak játéka továbbra is kilátástalan és veszélytelen volt, Irán egyre inkább felbátorodott, de a befejezéseknél, az utolsó passzoknál már ott is kiütközött a fáradtság, és jöttek a hibák. De jöttek a cserék is, amelytől ismét lendületet kapott.

A 85. percben a kapus Hennessey a kapujából messze kifutva, bőven a walesi tizenhatoson kívül akarta elrúgni a labdát Taremi elől, de

térdével az iráni játékos arcát találta telibe.

A játékvezető ezért előbb sárga lapot adott a kapusnak, amit a videobíró segítségével visszavont és piros lapra cserélt.

Wayne Hennessey piros lapja után kihasználták az emberelőnyt az irániak Forrás: Getty Images/Richard Heathcote

A hajrában így bő tíz percig emberelőnyben játszott Irán, amely a végjátékban két góllal eldöntötte a találkozót. A 99. percben nem szabadult fel a folyamatos nyomás alatt lévő walesi kapu,

Ruzbeh Cesmi pedig középről, 22 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

Két perccel később pedig a félpályánál szerzett labdát az iráni együttes, amely négy a kettő ellen vezetett kontrát, a befejező ember Ramin Rezajan lett, aki a jobbösszekötő helyéről, már bőven

a tizenhatoson belül higgadtan emelt a kapu jobb oldalába.

Irán így megszerezte az első pontjait a világbajnokságon, Wales pedig története első vb-csoportkörös vereségével messzire került a továbbjutástól.

1Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
48Sárga lapJoe Rodon
48Sárga lapJoe Rodon
49Sípszó (kezd + vég)
58CsereConnor Roberts
68CsereSardar Azmoun
77CsereEhsan Haji Safi
79CsereEthan Ampadu
82CsereSaeid Ezatolahi
86Piros lapWayne Hennessey
86Piros lapWayne Hennessey
88CsereAaron Ramsey
95Sárga lapAlireza Jahanbakhsh
95Sárga lapRamin Rezaeian
95Sárga lapAlireza Jahanbakhsh
98GólRoozbeh Cheshmi
98GólRoozbeh Cheshmi
101GólRamin Rezaeian
101GólRamin Rezaeian
102Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
3-5-2
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről