A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

A botrányosan gyenge lengyeleket még a FIFA ostoba szabálya is segítette volna

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, C csoport, Education City Stadion, Lengyelország - Szaúd-Arábia, mérkőzés, 2022. 11. 26.
Poland's forward #09 Robert Lewandowski (covered) celebrates with teammates after scoring his team's second goal during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Poland and Saudi Arabia at the Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on November 26, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, hogy egy olyan gyenge teljesítménnyel, mint amit a lengyelek ezen a vb-n eddig bemutattak, a legjobb 16 közé lehetett jutni Katarban. Ennél csak az volt a hihetetlenebb, ahogy szerdán este a lengyel válogatott ráült az argentinok 2-0-s vezetésére és abban bízott, hogy a csoport másik meccsén folyamatosan rohamozó Mexikó nem lő még egy gólt. Az elképzelés bejött, de ünnepre semmi oka nincs a lengyel csapatnak.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy tényleg a Fair Play tabella fogja eldönteni, Lengyelország vagy Mexikó jusson-e tovább a legjobb 16 közé Katarban.

Végül egy szaúdi gól megmentette a világot attól, hogy az amúgy is röhejesen gyenge lengyelekről azt kelljen leírni: ennyire mákos csapat a világon nincs.

Azzal, hogy Szaúd-Arábia belőtte a szépítő gólt, már nem kellett a Fair Play táblázatot nézegetni.

Czeslaw Michniewicz a világ egyik legszerencsésebb csapatának edzője Forrás: Getty Images/Robbie Jay Barratt - Ama

Amikor Argentína 2-0-ra vezetett Lengyelország ellen és Mexikó 2-0-ra a szaúdi válogatottal szembern, akkor Mexikó és Lengyelország minden mutatóban ugyanúgy állt. Mind a két csapatnak 4-4 pontja volt, a gólkülönbségük 2-2, az egymás elleni meccsük pedig döntetlen.

Ilyenkor valóban nehéz a döntés, de az, hogy a következő mutató a Fair Play tabella, nevetséges.

Sok jó ötlete nincs az embernek, de ennél még az is jobb lenne, ha sorsolás döntene. Volt már erre példa. Az 1990-es olaszországi vb-n az Anglia, Hollandia, Írország, Egyiptom csoportban az ír és a holland csapat mutatói voltak hajszálra azonosak. Ekkor azt kellett eldönteni, hogy melyik csapat legyen a második és melyik a harmadik (Anglia megnyerte a csoportot), mert ott a négy legjobb harmadik is továbbjutott. A sorsolás az íreknek kedvezett, ők lettek a másodikok, Hollandia meg a harmadik.

Négy éve már nem volt sorsolás és az oroszországi vb-n is elő kellett venni a Fair Play tabellát. Akkor Szenegál és Japán mutatói egyeztek meg, s ezért kellett így dönteni. Japánnak -4, Szenegálnak -6 volt a pontszáma a Fair Play tabellán, az afrikai csapat utazhatott haza. Nem mindennapos így kiesni.

Hirving Lozano nem hiszi el, hogy a mexikói csapat így eset ki Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

De az sem volt mindennapos, ahogy a lengyelek ráültek az argentinok 2-0-s vezetésére, miközben a másik meccsen Mexikó folyamatosan rohamozta a szaúdi kaput.

Életveszélyes hazárdjáték volt ez attól a lengyel csapattól, amely az egész meccsen semmit sem akart csinálni, csak megúszni ezt az egészet.

De megúszták, s folytathatják, ám a következő meccsen a világbajnok franciák lesznek az ellenfeleik. Akik szintén nem lehetnek büszkék arra, amit szerdán csináltak. A francia B-csapat 1-0-ra kapott ki Tunéziától. Ezzel együtt a francia-lengyel meccsen óriási szenzáció lenne, ha nem a 2018-as vb aranyérmese menne tovább.

Doha, 2022. december 1.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!