Vágólapra másolva!
Amikor a Lazio pár héttel ezelőtt leigazolta a Perugiától a válogatott középpályást, Fabio Liveranit, sokan érezték úgy, hogy ez a transzfer még sok gondot fog okozni a római klubnak. Liverani ugyanis afrikai származású, márpedig a Lazio fanatikusai híresek rasszizmusukról. Ennek jelét is adták a héten, hiszen a gárda formellói edzőtáborának falán Liveranit gyalázó feliratok jelentek meg.

A Lazio szurkolói már korábban is rengeteg problémát jelentettek az elnöknek, Sergio Cragnottinak, aki semmit sem tudott tenni a drukkerek idegengyűlölő viselkedése ellen. A klubnak története során mindössze egy színes bőrű labdarúgója volt a holland Aaron Winter személyében, aki ugyan éveken keresztül játszott a rómaiaknál, ám még az utolsó években is előfordult, hogy egy-egy rossz megmozdulása után kifütyülték.

Az egyesület a tavalyi római derbi után közel húszezer fontos büntetést kapott a szövetségtől a rasszista bekiabálások miatt, és a fanatikusok a nyáron tulajdonképpen megakadályozták Lilian Thuram leigazolását, a francia világbajnok ugyanis a szurkolók viselkedése miatt nem szerződött a Lazióba. A nyáron Cragnotti egy külön tornát rendezett Béke-kupa néven, hogy valamelyest enyhítse a feszült hangulatot, ám ezt három nagyobb szurkolói csoport is bojkottálta.

Éppen ezért nem kis meglepetést okozott, hogy a Lazio megszerezte magának Liveranit, akinek a megítélését csak rontotta, hogy fiatalkorában köztudottan az AS Romának szurkolt. Ennek ellenére a játékos bízott abban, hogy nem lesznek problémái a drukkerekkel, ám sajnos tévednie kellett. Szerda éjszaka szorgos kezek néhány rasszista feliratot pingáltak a Lazio formellói edzőtáborához vezető utat övező falakra.

"Liverani, koszos nigger (sic!)", Liverani kifelé" - volt olvasható. Maga a játékos nem kívánta kommentálni a dolgot, Cragnotti viszont kijelentette: "Akik ezt a szemetet írták, azok nem igazi Lazio-drukkerek."

Szerencsére a római fanatikusok józanabb része is így gondolkodik, és az egyik legnagyobb ultracsoport, az Irriducibili nyilvánosan is elnézést kért Liveranitól. "Elítéljük azokat, akik ezeket a feliratokat készítették. Szörnyű dolgot tettek, ami a csapatot és a szurkolókat is rossz színben tünteti fel. Arra kérjük az összes drukkert, hogy helyes módon fejezzék ki a klub iránti szeretetüket."

Korábban:

A nap játékosa: Fabio Liverani (Lazio)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!