Vágólapra másolva!
Edgar Davids nem is olyan régen még a Juventus legféltettebb kincse volt, mára azonban kegyvesztett lett Luciano Moggi klubmenedzsernél, képtelen bekerülni az olasz bajnok kezdő tizenegyébe. Ezért aztán előbb a Barcelonával, utóbb az AS Romával hozták szóba a 30 éves középpályást, most viszont - legalábbis ez derül ki az AS írásából - a Real Madrid is bejelentkezett a suriname-i származású csillagért.

Persze az átigazolásra legközelebb csak decemberben kerülhet sor, amikor újra megnyílik a játékospiac, a "mercado". Davids azért tűnik ideális megoldásnak a Madrid számára, mert a Chelsea-hez távozott Claude Makelele szinte betölthetetlen űrt hagyott maga után, s a hollandus pontosan azt a szerepkört - labdaszerző - tölti be, mint a kongói származású francia.

Davids egyébként három okból vált kegyvesztetté: először is Moggi úgy látja, hogy teljesen formán kívül van, aztán az sem tetszett a menedzsernek, hogy Davids tárgyalásokat kezdett több klubbal is, harmadrészt pedig a Bresciától - egészen pontosan a tulajdonjogokkal rendelkező Parmától - megvásárolták a ghánai Stephan Appiát, aki ugyanazt játssza, mint Davids, csak éppen majdnem nyolc évvel fiatalabb vetélytársánál.

Davids még így, "formán kívül" is roppant kapós, nemcsak Itáliában, hanem Európa-szerte. A Barcelonám és a Román kívül a Milan és a Chelsea is hívta, s most itt van a Real Madrid. Jorge Valdanónak, a Madrid sportigazgatójának három hónap áll rendelkezésére, hogy kidolgozzon egy pénzügyi tervet Davids megvásárlására. Moggi a minap úgy nyilatkozott, hogy 15 millió euróért vihetik a hollandot, ám ez az ár még lefelé nyomható, elsősorban azért, mert mindenki tudja: Torinóban meg akarnak szabadulni a játékostól.

A fenti összeg történetesen rendelkezésre áll Madridban, hiszen Makeleléért 24 millió eurót kapott a klub, és egy minapi jelentés szerint semmiféle adósság nem terheli a Real Madridot. Davids egyébként jelenleg évi nettó 3,5 millió eurót keres a Juvénál, s vélhetően legalább ennyire tartana igényt a Bernabéu-stadionban is.

Valdano egyébként nem mondott le a román Chivu leszerződtetéséről sem, különösen azok után, hogy problémák merültek fel az egykori Ajax-centerhalf leigazolása körül. Davids megvásárlása egyébként marketingszempontból is telitalálat lenne. Ő a Juve legnépszerűbb futballistája Torinóban, azon kívül a Nike egyik frontembere, Hollandiában az ő arcmásával megy a pipás márka reklámhadjárata, s a videojátékokban (Playstation) is az ő figurája az egyik sztár.

Ch. Gáll András