Vágólapra másolva!
A hagyományok tiszteletéről híres Angliában 2000 végén sokan nem örültek annak, hogy az FA külföldi, nevezetesen svéd edzőt kért fel a válogatott irányítására. A labdarúgás őshazájában sokan elfogadhatatlannak tartották, hogy ne egy angol vezesse a nemzeti tizenegyet, de az edzői karból csak egyvalaki volt, aki ezt a véleményét ki is mondta.

Még Sven-Göran Eriksson kinevezését megelőzően, amikor csak találgatások voltak a leendő szövetségi kapitány személyét illetően - felmerült például a német Berti Vogts és a francia Arsene Wenger neve is -, az élvonalból kiesett Wimbledon FC edzője, Terry Burton igen szellemes módon adott hangot elégedetlenségének.

A szakvezető a Gillingham elleni, egyébként 4-4-es döntetlenre végződött találkozót követően a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatót: "Bon soir, Guten Abend!" Az elképedt tollforgatóknak Burton asszisztense árulta el, hogy a szakember csakis a németül vagy franciául elhangzó kérdésekre hajlandó válaszolni.

A döbbent csendet követően Burton csak ennyit mondott: "Au revoir!", majd kiviharzott a teremből. Később azért angolul is magyarázatot adott tettére. "Csak az újságíróknak akartam segíteni, hiszen ha egy külföldi szakember lesz a szövetségi kapitány, akkor angolul úgyis hiába kérdezik majd. Véleményem szerint Angliában is megvannak a megfelelő emberek erre a posztra, elég, ha csak Terry Venablest említem példaként, de a jelenlegi állás szerint az FA szívesebben választaná ki a Gillingham edzőjét, Andy Hessenthalert, csak mert németes hangzású neve van!"

Arról nem érkezett jelentés, hogy Eriksson kinevetését követően Burton svédül köszönt volna az őt kérdező újságíróknak...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!