Vágólapra másolva!
A hagyományok tiszteletéről híres Angliában 2000 végén sokan nem örültek annak, hogy az FA külföldi, nevezetesen svéd edzőt kért fel a válogatott irányítására. A labdarúgás őshazájában sokan elfogadhatatlannak tartották, hogy ne egy angol vezesse a nemzeti tizenegyet, de az edzői karból csak egyvalaki volt, aki ezt a véleményét ki is mondta.

Még Sven-Göran Eriksson kinevezését megelőzően, amikor csak találgatások voltak a leendő szövetségi kapitány személyét illetően - felmerült például a német Berti Vogts és a francia Arsene Wenger neve is -, az élvonalból kiesett Wimbledon FC edzője, Terry Burton igen szellemes módon adott hangot elégedetlenségének.

A szakvezető a Gillingham elleni, egyébként 4-4-es döntetlenre végződött találkozót követően a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatót: "Bon soir, Guten Abend!" Az elképedt tollforgatóknak Burton asszisztense árulta el, hogy a szakember csakis a németül vagy franciául elhangzó kérdésekre hajlandó válaszolni.

A döbbent csendet követően Burton csak ennyit mondott: "Au revoir!", majd kiviharzott a teremből. Később azért angolul is magyarázatot adott tettére. "Csak az újságíróknak akartam segíteni, hiszen ha egy külföldi szakember lesz a szövetségi kapitány, akkor angolul úgyis hiába kérdezik majd. Véleményem szerint Angliában is megvannak a megfelelő emberek erre a posztra, elég, ha csak Terry Venablest említem példaként, de a jelenlegi állás szerint az FA szívesebben választaná ki a Gillingham edzőjét, Andy Hessenthalert, csak mert németes hangzású neve van!"

Arról nem érkezett jelentés, hogy Eriksson kinevetését követően Burton svédül köszönt volna az őt kérdező újságíróknak...

Mindent egy helyen az Eb-ről