Vágólapra másolva!
Az egész szezon talán legnagyobb érdeklődéssel várt két találkozóját játssza egymással az AC Milan és az FC Barcelona a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az első felvonásra kedden 20.45-től kerül sor.

A két "gigászt" már a sorozat megkezdése előtt favoritnak tartották a szakemberek, s ezt igazolva viszonylag el is jutottak a legjobb négyig, ahol amolyan előrehozott döntőre kerül sor a részvételükkel.

A mérkőzés tétjét jelzi, az olasz és a spanyol szövetség is beleegyezett, hogy a Milan, illetve a Barcelona már pénteken lejátssza bajnoki mérkőzését, így egyformán frissen várhatják a keddi milánói összecsapást. A főpróba mindkét együttesnek jól sikerült, hiszen egy-egygólos győzelmet arattak, ráadásul rangadónak minősülő találkozókon. A Milan városi riválisát, az Internazionalét, míg a Barcelona a szintén BL-elődöntős Villarrealt győzte le 1-0-ra.

Carlo Ancelotti, a piros-feketék vezetőedzője talán éppen ezért véli úgy, a megfelelő pillanatban találkozik csapata a katalánokkal. "A legjobbkor vár ránk a legnagyobb kihívás, mivel pszichésen és fizikálisan is nagyszerű állapotban van a csapatom" - mondta bizakodóan az olasz tréner.

Jaap Stam felépült sérüléséből, és bekerülhet a kezdőtizenegybe, Filippo Inzaghi azonban kihagyja a mérkőzést, mivel mandulagyulladás miatt lázas. A Bayern és a Lyon ellen a San Siróban duplázó csatár helyét Alberto Gilardino foglalhatja el, aki a BL-ben még nem volt eredményes, és a bajnokságban is adós a gólokkal március 19-e óta.

Frank Rijkaard kollégájához hasonlóan bizakodó, bár neki némi problémát okoz, hogy sérülés miatt nem számíthat Lionel Messire és Henrik Larssonra, valamint az eltiltott Decóra. "Három nagyon fontos pontot szereztünk pénteken. Jól játszottunk, számos helyzetet alakítottunk ki, így a megérdemelt győzelmünk után minden idegszálunkkal a Milanra összpontosíthattunk. Az egyetlen negatívum, amiről be kell számolnom, az az, hogy egy-két játékosom sérüléssel bajlódik" - adott helyzetjelentést csapatáról a holland szakember.

A két gárda eddig hétszer találkozott egymással a nemzetközi kupasorozatokban: egy döntetlen mellett egyaránt háromszor nyert a Milan és a Barcelona. A legemlékezetesebb találkozójuk az 1994 BL-döntő volt, amelyet az olasz csapat 4-0-ra nyert meg. Azon a találkozón a mostani főszereplők közül csak a Milan csapatkapitánya, Maldini lépett pályára, míg korszakos védő társa, a kedden minden bizonnyal a cserepadon helyet foglaló Alessandro Costacurta eltiltás miatt nem játszhatott. 1989-ben az Európai Szuperkupáért mérkőzött meg a két gárda, a barcelonai döntetlen után a Milan 1-0-ra győzött a San Siróban, és elhódította a trófeát.

A számokat böngészve mindkét csapat mellett szólnak érvek: a Milan utolsó 13 hazai BL-találkozójából 12-t megnyert, egyszer döntetlent ért el, gólkülönbsége pedig 34-8. A milánóiak történetük első elődöntőjét, még 1956-ban elbukták a Real Madriddal szemben, azóta viszont ebben a szakaszban soha nem estek ki, pedig 10-szer is eljutottak a legjobb négyig.

A katalánok ebben az idényben lejátszott 10 BL-meccsükön nem szenvedtek vereséget, gólkülönbségük pedig lenyűgöző: 21-4. Szintén a Barcelona mellett szól, hogy eddigi 16 olaszországi fellépésének mérlege pozitív: hat-hat győzelem és döntetlen, valamint négy vereség. Ugyanakkor a gránátvörös-kékek utolsó két elődöntős szereplésük alkalmával kiestek, igaz mindkétszer spanyol csapat ütötte el őket a döntőbe jutástól: 2000-ben a Valencia, két évvel később pedig az ősi rivális Real Madrid parancsolt nekik megálljt.

A várható kezdőcsapatok:
AC Milan: Dida - Cafú (Stam), Nesta, Kaladze, Serginho (Maldini) - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Gilardino
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol, Márquez, Van Bronckhorst - Van Bommel, Edmilson, Iniesta - Giuly, Ronaldinho, Eto'o
játékvezető: Alain Sars (francia)

[origo] / (MTI)

Mindent egy helyen az Eb-ről