Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája két elődöntője közül kétségtelenül a keddi AC Milan-FC Barcelona párviadal számít a patinásabbnak, olyannyira, hogy sokan már előrehozott döntőről beszélnek. Az biztos, hogy két olyan együttes csap össze kedden a Giuseppe Meazza-stadionban, amelyet előzetesen is esélyesnek tartottak.

Fenti kitételt remekül bizonyítja, hogy az UEFA által elkészített ranglistán, amely az előző öt esztendő nemzetközi kupasorozatokban elért eredményeit veszi figyelembe, ez a két együttes áll az élen: az AC Milan az első 127,97 ponttal, az FC Barcelona pedig a második 120,39 ponttal. Abból a szempontból is kiemelkedik ez a párviadal, hogy mindkét gárda elhódította már korábban a legrangosabb európai trófeát (ellentétben a másik elődöntő résztvevőivel), igaz, a Barca csak egyszer tudott diadalmaskodni, 1994-ben pedig éppen a Milan ellen veszített a fináléban. Az az összecsapás a mai napig fájó emlék a katalánok számára, hiszen a Johan Cruyff által irányított "Dream Team" 4-0-s vereséget szenvedett a Fabio Capello irányította milánóiaktól Athénban.

Abból a két együttesből most csak Paolo Maldini léphet pályára, aki azóta is a Milan futballistája, mi több, immár élő legendája, a rossonerók egy másik volt játékosának, Demetrio Albertininek pedig a múlt hónapban tartották a búcsúmeccsét Milánóban - és ott a hazaiak ellenfele éppen a Barca volt, hiszen Albertini ott is futballozott. Persze azt a gálamérkőzést (amelyen egy félidőt ráadásul a két klub öregfiúk-csapata játszott) nem lehet a mostanihoz hasonlítani, de tény, hogy a két egyesület között remek a viszony. Már csak azért is, mert a két edző, Frank Rijkaard és Carlo Ancelotti egykoron együtt kergette a labdát a Milan színeiben.

A mérkőzés előtt egyébként Rijkaardnak volt több problémája, hiszen ideális kezdő tizenegyéből többen is hiányoznak. A portugál középpályás, Deco eltiltását tölti, és egyelőre nem tudni, hogy ki pótolja majd őt: a sérüléséből felépült Thiago Motta, esetleg Edmílson. Utóbbi variáció akkor léphet életbe, ha a korábban szintén heteket kihagyott Rafael Márquez vállalni tudja a játékot, ez esetben ugyanis a mexikói lesz a másik középhátvéd Carles Puyol mellett, Edmílson pedig felléphet a középpályára. A csatársorból Lionel Messi már régóta sérült, Henrik Larsson pedig a legutóbbi, Villarreal CF elleni bajnokin került a maródiak listájára, így aztán a támadó alakzat jobb oldalán a francia Ludovic Giuly szerepel majd.

A Milannál senkit sem kell nélkülözni eltiltás miatt, és az egyetlen fontos hiányzó a gólzsák Filippo Inzaghi lesz, aki még mindig vírusos megbetegedéssel bajlódik. A legutóbbi két hazai meccsen (a Bayern München és az Olympique Lyon ellen) egyaránt két gólt szerző csatár helyett Alberto Gilardino kezd majd, aki azonban a Bajnokok Ligájában eddig még nem szerzett gólt. Csatártársa, Andrij Sevcsenko viszont már kilencnél jár ebben a kiírásban, és ha még három gólt szerez, akkor új BL-rekordot állít fel (a jelenlegit Ruud van Nistelrooy tartja 11 találattal). Ami a rossonerók védelmét illeti, Paolo Maldini a hírek szerint csak a kispadon kap helyet, a balhátvéd pedig a brazil Serginho lesz, középen pedig Alessandro Nesta és az FC Internazionale elleni városi derbin győztes gólt szerzett grúz Kaha Kaladze játszik.

A két együttes az előző szezonban is találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, mégpedig a csoportkörben, és akkor Milánóban és Barcelonában is hazai győzelem született. Az akkori eredményeket azonban inkább az olaszok fogadnák el, lévén ők 1-0-ra nyertek, majd a Camp Nouban 2-1-re kaptak ki, és ez most az ő továbbjutásukat jelentené idegenben szerzett góllal.

A várható kezdőcsapatok:
AC Milan: Dida - Cafú (Stam), Nesta, Kaladze, Serginho (Maldini) - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Gilardino.
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol, Márquez, Van Bronckhorst - Van Bommel, Motta (Edmílson), Iniesta - Giuly, Ronaldinho, Eto'o.
játékvezető: Alain Sars (francia)

Mindent egy helyen az Eb-ről