Vágólapra másolva!
A fair play sokak szerint manapság már idejétmúlt fogalom, hiszen a labdarúgás egyre inkább a pénz körül forog, és a klubok nem engedhetik meg maguknak, hogy holmi "sportszerűség" miatt nagy pénzektől essenek el. Ha egy-egy alkalommal mégis szóba kerül a fogalom, akkor az legtöbbször Angliában történik, ahol még mindig van némi tisztelete a sportszerűségnek.

Nem véletlen, hogy a szigetországban történt, amikor Paolo di Canio ahelyett, hogy bepasszolta volna az üres kapuba a labdát az ellenfél kapusának sérülésekor, inkább megállította a játékot, mint ahogyan az is csak ott fordulhatott elő, hogy egy kupamérkőzést megismételjenek, mert a győztes gól vitatható körülmények között esett (az 1999-es Arsenal FC-Sheffield United találkozóról van szó).

Az azonban még Nagy-Britanniában is szokatlan eseménynek számít, ami néhány éve egy tartalékmérkőzésen történt. A Millwall FC és az AFC Bournemouth tarcsija gyürkőzött egymással a New Den Stadiumban, és az első félidő közepe táján gól nélküli állásnál a vendégek két játékosa, Ryan Wolfenden és Danny Thomas összefejelt.

Mindketten ápolásra szorultak, ezért csapattársuk kirúgta az oldalvonalon túlra a labdát. Miután visszatértek a pályára, a Millwall a szokásoknak megfelelően vissza akarta adni a játékszert, így Mark Hicks a másik térfél irányába "bikázta" a bőrt. A Bournemouth kapusa, a francia Michel Menetrier azonban túlságosan is kinn állt a kapujából, a labda átpattant a feje fölött, és a játékosok legnagyobb megrökönyödésére a hálóban kötött ki.

A játékvezető nem tehetett mást, mint hogy kénytelen-kelletlen gólt ítélt, ám a középkezdést követően valószínűleg még jobban elámult: a Millwall focistái ugyanis meg sem mozdultak, hanem angyali nyugalommal nézték, amint a Bournemouth centere útjára indítja a labdát. A vendégek csatára, Amos Foyewa jobb híján begyalogolt a kapuba a labdával, majd miután megszerezte élete legegyszerűbb gólját, a két csapat játékosai kezet fogtak, és a találkozó folytatódott.

Végül Ben May szabadrúgásának köszönhetően a Millwall szerezte meg a három pontot, de a lefújást követően ez senkit sem érdekelt. "Hicksy csak vissza akarta adni a labdát az ellenfélnek, ami érthető, hiszen ők csak azért rúgták ki a játékszert, hogy társukat ápolni lehessen. Jogosulatlan előnyhöz jutottunk ezzel a góllal, ezért megmondtam a fiúknak, hagyják egyenlíteni az ellenfelet. Hülye helyzet volt, de biztos vagyok benne, hogy minden más csapat hasonlóképpen cselekedett volna" - nyilatkozta a Millwall mestere.

Hasonló helyzet Hollandiában is előfordult már, ott egy Ajax-Den Haag meccsen az amszterdamiak játékosa ívelt amúgy gyönyörűen a felső sarokba vagy 40 méterről, csak éppen kivételesen nem kapura szánta a labdát, hanem vissza akarta adni. A folytatásban az Ajax ugyanúgy cselekedett, mint a Millwall, leálltak a játékosok, így a hágaiak csatára az üres kapuba gurított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!