Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy a múlt hét végén a spanyol bajnokságban az idei UEFA-kupa döntőjének "előzményét" játszották, hiszen a Primera Divisiónban a Sevilla FC és az RCD Espanyol meccselt, és az elődöntők visszavágói előtt ezt a két csapatot tartják esélyesnek a fináléba kerülésre. A barcelonaiaknak papíron könnyebb dolguk lesz, hiszen háromgólos előnnyel utaztak Brémába, az andalúz együttesnek viszont egygólos hátrányt kell ledolgoznia hazai pályán a CA Osasuna ellen.

Az Espanyol háza táján már az első mérkőzés előtt is az 1988-as UEFA-kupa-döntőt emlegették, amikor a spanyol gárda a német Bayer Leverkusen ellen úgy szenvedett vereséget, hogy az első meccs 3-0-s megnyerése után az NSZK-beli visszavágón ugyanilyen arányban kapott ki, és a büntetők során a németek bizonyultak jobbnak. Most pedig végképp a 19 évvel ezelőtti finálé a beszédtéma, az Espanyol ugyanis most is 3-0-ra nyert hazai pályán - ám a csapat mestere, Ernesto Valverde, aki az 1988-as döntőben pályára is lépett, igyekezett kiűzni a negatív gondolatokat játékosai fejéből, hangsúlyozva, hogy gárdája ebben a sorozatban még veretlen, és a hat idegenbeli mérkőzésén összesen három gólt kapott. Rossz hír viszont a spanyoloknak, hogy az első mérkőzésen egyaránt eredményes Moisés Hurtado és Walter Pandiani (utóbbi 11 találattal a jelenlegi kiírás gólkirálya) eltiltás miatt nem játszhat, ráadásul a csapat játákmestere, Iván de la Pena is hiányozni fog sérülés okán.

A háromgólos előny persze még így is tetemesnek tűnik, a Werder szakvezetője, Thomas Schaaf nem is titkolta, hogy mi a terve a találkozóra. "A csütörtöki összecsapás egyszerű lesz, hiszen számunkra csak egyetlen megoldás létezik: a támadás". A legnagyobb teher tehát az első számú csatárra, Miroslav Klosére hárul majd, aki az utóbbi hetekben megtalálta góllövő cipőjét, szerdán pedig bejelentette: a Barcelona és a Bayern München állítólagos csábítása ellenére kitölti jövő júliusig szóló szerződését.

Hogy a brémaiak helyzete nem teljesen reménytelen, arra a múlt eseményei jelentik a példát, a Werdernek ugyanis már sokszor sikerült elveszettnek tűnő helyzetből fordítania hazai pályán a nemzetközi porondon. A zöld-fehérek az 1987-88-as UEFA-kupában a Szpartak Moszkva, egy évvel később a Dynamo Berlin, az 1999-2000-es kiírásban pedig az Olympique Lyon ellen dolgozták le háromgólos hátrányukat a visszavágón, 1992-ben a Bajnokok Ligájában pedig egy félidő is elég volt ahhoz, hogy 0-3-ról fordítva 5-3-ra legyőzzék az RSC Anderlechtet. A "Wunder von Weser", azaz a "weseri csoda" nem véletlenül lett szállóige a német labdarúgásban...

Forrás: EPA
Klose jól tudja, hány gólt kell lőnie

Ami a másik párosítást illeti, ott biztos a spanyol továbbjutó, a kérdés csak az, hogy az elődöntőbe kerüléssel története legnagyobb sikerét elért Osasuna, vagy a címvédésére hajtó Sevilla kerül be a fináléba. Utóbbi csapat még mindig három sorozatban érdekelt, ami a hátrányára válhat, hiszen a hét végén nagyon fontos bajnokija lesz a Real Madrid ellen, ami akár az aranyérem sorsáról is dönthet - márpedig az andalúzok számára azért a Primera prioritást élvez, hiszen spanyol bajnoki címet 1946 óta nem nyertek. Az viszont már bebizonyosodott, hogy a Sevilla kerete elég erős ahhoz, hogy két szinte teljesen különböző csapatot állítson ki az UEFA-kupában és a bajnokságban - a kérdés az, hogy most ki kap pihenőt. Egy nappal a meccs előtt úgy tűnt, hogy a fiatal jobbszélső, Jesús Navas ezúttal kimarad, és Juande Ramos mester a támadó szellemű jobbhátvédet, Daniel Alvest tolja fel a középpályára (a védelem jobb oldalán a német Andreas Hinkel szerepelhet), a csatársorban pedig ezúttal a Frédéric Kanouté, Alekszandr Kerzsakov kettős kap bizalmat.

Az Osasuánál a legfőbb probléma a csatár Roberto Soldado hiánya, aki az első meccsen megkapta a harmadik sárga lapját - hogy aztán egy percre rá befejelje a győztes gólt. A kérdés már csak az, hogy a pamplonaiak bevállalják-e a kétcsatáros játékot, vagy pedig Soldado helyére egy középpályás kerül be a csapatba. Utóbbinak nagyob a valószínűsége, a sérüléséből felépült iráni Dzsavad Nekunam amolyan elősöprőgetőt játszhat majd Sevillában.

Mindent egy helyen az Eb-ről