Vágólapra másolva!
Thierry Henry távozása meglehetősen érzékenyen érintette az Arsenal FC szurkolóit, ami maximálisan érthető, ám az Ágyúsok fanatikusainak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a francia támadó immár az FC Barcelona mezében játszik. Nagy kérdés, hogy legjobb játékosának távozását miként fogja kiheverni a londoni klub, és a drukkerek csak abban bízhatnak, hogy a tréner, Arsene Wenger hosszabb távra tervez.

Nem is lehet kérdéses, hogy a francia csatárral az Arsenal története egyik legjobb játékosát veszítette el: elvégre Thierry Henry a klub históriájának legeredményesebb futballistája, és a legutóbbi szezon kivételével minden egyes pontvadászatban házi gólkirály volt a csapatnál, a legrosszabb idényében is 17 bajnoki találatot szerzett.

A 2006-2007-es idény azonban nem sikerült valami jól a számára: állandó sérülések gyötörték, és így csupán 17 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Még így is jó volt tíz gólra, de február után már egyetlen találatot sem ért el, és az utolsó 12 bajnokin egyáltalán nem szerepelt, a csapat pedig nélküle biztosította be a negyedik helyet a Premier League-ben.

Amikor Henry tavaly, az elveszített BL-döntő után meghosszabbította szerződését, akkor sokan úgy vélték: ez a lépés egyben azt jelenti, hogy az Arsenalnál fogja befejezni pályafutását. Tavaly nyáron a londoniak a jelenlegi vételár (23,8 millió euró) dupláját is megkaphatták volna érte, de akkor úgy tűnt, hogy a francia támadó végleg elkötelezte magát az Ágyúsokhoz. A Henry számára balul sikerült 2006-2007-es idény után viszont a Barca által kifizetett összeg kissé magasnak tűnik, és mindenképpen van benne rizikó: lehet, hogy Henrynak jót tesz a környezetváltás, és ismét a régi formáját mutatja majd a Camp Nouban, de ez egyelőre a jövő zenéje.

Az Arsenal-drukkerek körében van egy mondás: "Wenger knows", azaz szabad fordításban "Wenger tudja, mit csinál". Az Ágyúsok hívei az elmúlt tíz esztendőben hozzászoktak ahhoz, hogy szakvezetőjük gyakran hoz az adott pillanatban furcsának tűnő lépéseket, amelyek azonban általában beválnak.

A legutóbbi példa a tinédzser Francesc Fabregas bedobása a mély vízbe: a még mindig csak 19 esztendős középpályás mára alapemberré vált az Arsenalban, és a csapat legjobbjának számít. Az is megtörtént már, hogy az Arsenal eladta legjobbnak tartott játékosait: Marc Overmarst a Barcelona anno 40 millió euróért vette meg, de a holland szélső a katalánoknál már nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, mint Londonban, és ugyanez elmondható a vele együtt távozott Emmanuel Petit-ről is.

Wenger mindkettejük esetében megérezte, hogy már túljutottak pályafutásuk zenitjén, és a lehető legjobbkor vált meg tőlük, és ez részben Patrick Vieiráról (bár ő azért a Juventus FC-ben és az Interben sem futballozik rosszul) vagy Nicolas Anelkáról is elmondható.

Utóbbi játékosért a Real Madrid 1999-ben 35 millió eurót fizetett az Arsenalnak, de Anelka később sehol sem tudott olyan egyenletes jó teljesítményt nyújtani, mint az Ágyúsoknál. Az ő személye pedig azért is érdekes, mert a pletykák szerint nem elképzelhetetlen, hogy visszatér a londoni egyesülethez, és az Arsenal vele próbálja meg pótolni Henryt.

Forrás: EPA

Thierry Henryt Nicolas Anelka pótolhatja

A klub egyik fő problémája az előző szezonban az volt, hogy a játékosok még a legnagyobb helyzetben is az újabb passz lehetőségét keresték, hiányzott belőlük a "gyilkos ösztön" - Anelka viszont pont olyan típusú futballista, aki még akkor is kapura lő, amikor passzolni lehetne. Meglehet, épp egy ilyen focista hiányzik a jelenlegi Arsenalból.

Henry pótlása persze fontos kérdés, de aligha túlzás kijelenteni, hogy az Arsenal jövője szempontjából sokkal fontosabb, hogy Wenger vajon marad-e a klubnál. Henry az eligazolásakor adott nyilatkozatában utalt arra, hogy a sportigazgató, David Dein áprilisi távozása kapcsán úgy érezte: a szakvezető legfőbb támasza nélkül bizonytalanná vált Wenger helye az Arsenalnál.

A hírek szerint azonban a klubnak máris megvan az új jelöltje a sportigazgatói posztra Gilles Grimandi személyében, aki 1997-ben Wenger első igazolása volt az Ágyúsoknál, és 2002-es visszavonulása óta az Arsenal franciaországi megfigyelőjeként dolgozik. Az ő kinevezése ékes jele lenne annak, hogy a szakvezető hosszabb távra tervez, és egyes angol források biztosra veszik, hogy a héten bejelentik Grimandi kinevezését - Wenger szerződéshosszabbításával együtt.

Ha valóban így lesz, akkor a klub hívei kissé megnyugodhatnak: Henry távozása ugyan még sokáig fájó emlék lesz a számukra, de az Arsenal a múltban már sok sztárjátékos elveszítését kiheverte, az egyesület jövője pedig biztos kezekben lesz. Hiszen Wenger knows...

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!