Vágólapra másolva!
A labdarúgásban a leginkább ünnepelt játékosnak a gólszerzők számítanak, a hírügynökségi jelentésekben is ők szerepelnek a legtöbbször, de "majdnem" mindegyik találatot egy gólpassz előzi meg. A jégkorongban már régóta szokás listát vezetni a legtöbb asszisztot adó játékosokról, és manapság már a futballban is egyre több helyen követik ezt a szokást. Következzenek tehát a topligák legjobb előkészítői.

Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy míg a gólszerző személye szinte mindig egyértelmű (néha előfordulnak vitás esetek), a gólpasszt adó futballistánál már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Nem létezik ugyanis egységes metódus arra, hogy mit is értünk a fogalom alatt: egyes felfogások szerint csak a tudatos passzok, kiugratások, beadások számítanak gólpassznak, ennek eldöntése azonban természetesen szubjektív, hiszen senki sem lát bele az adott futballista agyába, hogy ő így képzelte-e el az átadást, vagy pedig "véletlenül" hozta gólhelyzetbe társát. Van, ahol a tizenegyes kiharcolását is gólpassznak számolják. Nota bene, van, aki azt is gólpassznak veszi, ha valaki ziccerbe hozza ugyan társát, de az nem értékesíti a lehetőségét - véleményünk szerint ezt maximum remek előkészítésnek nevezhetjük, gólpassznak semmiképpen.

A kis módszertani bevezető után eláruljuk, hogy összeállításunknál a Soccernet nevű internetes portál adatait vettük alapul, már csak azért is, mert ezen az oldalon mindegyik topligáról készítenek statisztikát, vagyis feltételezhetjük, hogy egységesen szemlélik a különböző bajnokságokat, és mindenhol ugyanazt vették gólpassznak - azonban ahol van másik adat, azt mindenképpen megemlítjük. Látható, hogy a különböző források adatai még véletlenül sem egyeznek...

Kezdjük a sort a német Bundesligával, már csak azért is, mert a topligák közül itt születik a legtöbb gól, vagyis értelemszerűen itt adják a legtöbb gólpasszt - ráadásul ez az egyetlen bajnokság, ahol magyar szereplő is van a kategória élmezőnyében. A Soccernet adatai alapján ugyanis a Borussia Dortmund légiósa, Hajnal Tamás hét gólpasszt adott, sőt, a német szaklap, a Kicker szerint ugyanez a szám kilenc - utóbbi ranglistáján honfitársunk az ötödik helyen áll.

A két lista abban megegyezik, hogy mindkettőt a Wolfsburg bosnyák középpályása, Zvjezdan Misimovic vezeti - ő a Soccernetnél 16, a Kickernél 17 gólpasszt adott. Ez rendkívül magas szám, a német élvonalban ilyen sok gólpasszt utoljára a 2001-2002-es bajnokságban osztott ki valaki: akkor Zé Roberto a Bayer Leverkusen színeiben 16 asszisztig jutott. A Kicker adatai szerint Misimovic ezt máris megdöntötte, és a bajnokságból még hét forduló hátra is van!

Angliában ennél jóval kevesebb gólpasszal is az élen állhat valaki a ranglistán. A Soccernet adatai alapján a Premier League-ben ebben a szezonban a legtöbb gólpasszt eddig Frank Lampard és Robin van Persie adták - egyaránt kilencszer hozták elronthatatlan helyzetbe társaikat.

Egy másik oldal, a 4thegame nevű site ettől kissé eltérő adatot közöl: Lampardnak náluk csak nyolc gólpassza van, és szerintük Van Persie-nél ugyanez a szám tíz. Itt a két játékos közé meg beékelődik Dimitar Berbatov, aki a 4thegame szerint kilenc, a Soccernet szerint viszont nyolc assziszttal rendelkezik. Abban viszont mind a két oldal megegyezik, hogy a Sunderland francia középpályása, Steed Malbranque-nak nyolc gólpassza van - az ő neve a ranglista élmezőnyében mindenképpen meglepetés.

A francia bajnokság, a Ligue 1 esetében viszont nincsen eltérés a Soccernet, illetve a France Football adatai között, legalábbis ami az első helyezettet illeti. Mind a két forrás szerint a Lille brazil balszélsője, Michel Bastos a legjobb előkészítő (tíz gólpassz) - ha hozzávesszük, hogy a focista emellett még maga is szerzett 13 találatot, akkor érthető, hogy miért szeretné megszerezni többek között a Juventus és a Bayern München is.

Forrás: AFP

Bastos mögött egyaránt kilenc-kilenc gólpasszal áll a Girondins Bordeaux brazilja, Wendel, illetve az AS Saint-Etienne középpályása, Daniel Hellebuyck, és csak utánuk következik az első differencia a két forrás között. A Soccernet szerint a szintén bordeaux-i Yoann Gourcuffnak is kilenc gólpassza van, míg a France Football csak nyolcat ad neki.

Kifejezetten érdekes a spanyol élvonal gólpasszlistája: a Primera División esetében ugyan nem találtunk olyan spanyol forrást, amely egy helyen közölné a legjobb előkészítők névsorát, de a Marca internetes oldalán minden játékosnál elérhetőek ezek az adatok. A Soccernet szerint mindenesetre az FC Barcelona középpályása, Xavi áll az élen, ami az Európa-bajnok játékát ismerve hihető adat - más kérdés, hogy míg itt 15 gólpassz áll az apró termetű játékos neve mellett, addig a Marca csak 12-t ad neki.

De ez még mindig elhanyagolható különbség ahhoz képest, hogy míg a Soccernetnél Lionel Messi a második (10), addig a Marcánál az ő neve mellett csak négy gólpassz szerepel! Erős a gyanúnk, hogy a spanyoloknál sokkal szigorúbban veszik a gólpassz fogalmát... Erre utal az is, hogy a Marca mindegyik focistánál kevesebb gólpasszt tüntet fel, mint a Soccernet - utóbbinál Messivel holtversenyben Juan Mata áll a második helyen, míg a spanyol lap szerint a valenciai "csak" nyolccal rendelkezik.

Az olasz bajnokság, a Serie A az egyetlen, ahol nem találtunk eltérést a Soccernet, illetve egy másik forrás adatai között. A Corriere dello Sport teljesen ugyanazt a rangsort közölte a gólpasszokat illetően, és a lista nem kis meglepetéssel szolgál: az első helyen ugyanis nem valamelyik sztárcsapat focistája áll, hanem a Cagliari középpályása, Michele Fini.

A bajnokságban a nyolcadik helyen álló szárd együttes focistája tíz gólpasszt adott eddig, és így megelőzi a kilenccel álló Antonio Cassanót, illetve Alessandro del Pierót (8). A ranglistán egyébként akad egy nagyon érdekes adat is, miszerint az Interből a legtöbb gólpasszt a gyakran önző játéka miatt támadott Zlatan Ibrahimovic adta...

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!