Vágólapra másolva!
A tavaly nyári Európa-bajnokság legeredményesebb játékosa a spanyol ligában is ontja a gólokat, és nagy részben az ő találatainak köszönhető, hogy a Valencia még versenyben van a BL-indulásért. A csatár úgy véli, hogy a klub anyagi problémái csak részben voltak összefüggésben a gyengébb eredményekkel, és elsősorban a védekezésükön kellene javítani.

- Hogyan jellemezné a jelenlegi szezont?
- Rendkívül furcsa ez az idény. Minden remekül kezdődött, a bajnokság elején még vezettük is a tabellát, és bár a Real Madrid, illetve az FC Barcelona gyorsan megelőzött bennünket, egy ideig ott voltunk a nyomukban. Aztán idén volt egy hosszú nyeretlenségi sorozatunk, és meg kellett változtatnunk a céljainkat. Kénytelenek voltunk elfogadni, hogy az első két helyre nincs esélyünk, és miután a Copa del Reyből, majd az UEFA-kupából is kiestünk, arra kell koncentrálnunk, hogy kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájára.

- Az idény elején új edző került a Valencia kispadjára, ami, főleg az előző évadot tekintve, pozitív változást jelentett...
- Unai Emery nagyon sokat adott hozzá a csapathoz, elsősorban új energiát és motivációt. Azt hiszem, az a tény, hogy még fiatal edzőnek számít, és karrierje elején van, még ambiciózusabbá teszi. Csak egyetlen élvonalbeli szezon állt a háta mögött, korábban csak a Segunda Divisiónban dolgozott, szóval ez az első tapasztalata egy nagy klubnál, és az elhivatottsága jó hatással volt az együttesre.

- Nem gondolja, hogy ahhoz, hogy a klub az élmezőnyben maradjon, időről időre meg kell újítania a keretét?
- Azt hiszem, ebben igaza van. Erős keretünk van, de a nyáron nem sikerült megfelelően felfrissíteni a csapatot. Nyilvánvaló, hogy bizonyos csapatrészekben szükség lenne új focistákra, de tavaly nyáron olyan sok volt a bizonytalanság a klub háza táján, hogy szinte lehetetlen volt előre tervezni. Persze a csapat még így is elég erős ahhoz, hogy megszerezze a BL-indulást érő helyek valamelyikét.

- Önre mindenesetre nem lehet panasz, hiszen rendkívül eredményesen futballozik...
- Azt hiszem, ez nem csak rajtam múlik. A támadójátékunk ott van a legjobbak között Európában, a problémát inkább az jelenti, hogy védekezésben nem tudunk kiegyensúlyozott formát mutatni, és ezért nem tudunk versenyezni a Barcelonával vagy a Real Madriddal. Személy szerint elégedett vagyok a teljesítményemmel, és az egész csapat támadójátékával, ám a védőjátékunkon javítani kell.

- Ön szerint véletlen, hogy éppen akkor "felejtettek el" nyerni, amikor elmaradtak a fizetések a klubnál?
- Nem hiszem, hogy szerencsés dolog összekapcsolni a kettőt. Azt hiszem, hogy aki kicsit is járatos a futball világában, az tudja, hogy a teljesítménynek nincsen köze az anyagiakhoz. Sokat beszéltünk erről az öltözőben, és úgy vélem, hogy elsősorban azok kapcsolták össze a fizetések elmaradását a gyenge eredményekkel, akik nem ismerik a csapatot. Február másodikán tudtuk meg, hogy nem tudnak fizetni, és közösen úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a játékot, megbízunk a klubban - és többet nem is foglalkoztunk a dologgal. Azt hiszem, a focistákat sokkal jobban befolyásolták a kívülről a médiából érkező negatív megjegyzések, pletykák, híresztelések.

- Nem gondolja, hogy a bérek elmaradása végképp ráébresztette az embereket arra, hogy a klub rossz anyagi helyzetben van?
- Ez biztos, hogy így volt. Régóta rebesgették, hogy az egyesület pénzügyileg nem áll valami jól, de senki sem gondolta, hogy ilyen komolyra fordulhat a dolog. Most már mindenki sokkal reálisabban látja a helyzetet, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egyesület kilábaljon ebből a krízisből.

Forrás: AFP

- Évek óta ontja a gólokat a spanyol bajnokságban, de a nemzetközi színtéren csak akkor figyeltek fel önre igazán, miután a válogatottban is hasonlóan eredményesen játszott. A címeres mezben való szerepléssel előbbre lépett a ranglétrán?
- Azt gondolom, hogy a kettőt külön kell választani, nem lehet összehasonlítani a klubban, illetve a válogatottban való játékot. A nemzeti tizenegyben játszani egy magasabb szinten jelent - kicsit olyan, mint a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában szerepelni. Abban biztos vagyok, hogy a válogatottban mutatott jó teljesítményem növelte az elismertségemet.

- Az Európa-bajnokság előtt sokan azt mondták, hogy alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a válogatottban Fernando Torres az első számú középcsatár. Mára a jelek szerint megfordult a helyzet, és ön az alapember a nemzeti csapatban.
- Nem hiszem, hogy bármelyikünknek is alkalmazkodnia kellene, szerintem jól illünk egymáshoz - mind a pályán, mind azon kívül. A válogatott összeállítása mindig is vitára adott okot, most éppen az a téma, hogy egy vagy két csatárral álljunk fel. Szerintem jó dolog, hogy többféle taktikával is eredményesek tudunk lenni, és hogy Fernandóval olyan csatársort tudunk alkotni, amely bármelyik ellenfél számára problémát okoz.

Forrás: www.guillambalague.com

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!