Vágólapra másolva!
Spanyolországban napi téma a futballklubok gazdasági helyzete, hiszen a liga egyesületeinek többmilliárdos adóssággal kell megküzdeniük. A Primera Divisiónban ráadásul a televíziós jogdíjak nagy részét a két sztárklub, a Barcelona és a Real Madrid nyeli le, ami nem nagyon tetszik a többi egyesületnek. A megoldás az angolhoz hasonló modell lehet.

A barcelonai egyetem egyik professzora, José María Gay a napokban tette közzé tanulmányát, amelyben a spanyol klubok gazdasági helyzetét elemzi, az eredmény pedig megdöbbentő. Gay kutatásai szerint a 20 élvonalbeli egyesületnek a 2008-2009-es idényben összesen több, mint három és fél milliárd eurós adóssága volt, összes kiadásuk pedig közel 250 millió euróval volt több, mint bevételeik.

A tanulmány alapján a 2008-2009-es szezonban mindössze három klub működött nyereségesen: a Barcelona, a Real Madrid és a Numancia. Utóbbi a bajnokság végén kiesett a legjobbak közül.

A két sztárklub annyit kap, mint a többi csapat együttvéve

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a most véget ért bajnokságban óriási volt a különbség a két élcsapat és a többiek között, az anyagi különbségek a szakmai lehetőségeket is meghatározták. A differenciának természetesen sok összetevője van, de a probléma egyik gyökerét a tévéközvetítések, illetve az azért járó jogdíjak jelentik.

Spanyolországban ugyanis a tévés jogdíjakat nem kollektívan, hanem klubonként tárgyalják, ami egyedülálló a topligákban: Angliában és Németországban már régóta a liga osztja szét a bevételt, és a következő idénytől Olaszországban is ez lesz a helyzet. A Primera Divisiónban viszont a klubok külön egyeznek meg a közvetítésekről, ami azt jelenti, hogy a Real és a Barcelona aránytalanul több pénzt kap.

A két sztárklub még 2006-ban kötött hétéves szerződést a Grupo Mediapro nevű céggel, amelynek köszönhetően idényenként hatalmas összegeket kasszíroznak, megközelítőleg 120 millió eurót. Mindez azt jelenti, hogy a Real, illetve a Barcelona a televíziós jogdíjakból összesen befolyó összegnek több mint a felét kapja, a maradékon a többi 18 egyesület osztozik. A bajnokságot a harmadik helyen záró Valenciának megközelítőleg 30, a Sevillának mintegy 20 millió euró jutott.

Nem meglepő, hogy az egyesületek ezen változtatni szeretnének, ami azonban a jelenlegi rendszeren belül nem lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy a Real Madrid és a Barca mostani kontraktusa 2013-ig érvényes.

Az angol modell azonban életképesebb lehet: Angliában a Premier League különáll a többi divíziótól, és egységesen tárgyal a tévétársaságokkal, majd szétosztja az így befolyó összeget. A februárban a BSkyB-vel kötött, hároméves megállapodás értelmében a liga szezononként mintegy 600 millió eurónak megfelelő összeget kap. Ezen összeg felét egyenlő mértékben osztják szét, negyedét a bajnoki helyezés szerint, negyedét pedig tévében való szereplés arányában.

Ennek köszönhetően a 2008-2009-es idényben Angliában a Middlesbrough kapta a legkevesebb pénzt, 30,9 millió fontot, míg a legtöbbet a Manchester United kasszírozta, neki 51,1 millió jutott. Vagyis kicsivel több, mint a másfélszerese: ezt az arányt a spanyol klubok egy része is el tudná fogadni a Reallal, illetve a Barcával szemben.

Közösködés, de nem mindenkivel

Így aztán május 10-én több egyesület (Bilbao, Barcelona, Real Madrid, Atlético, Sevilla, Deportivo, Valencia, Villarreal, Santander és Getafe) képviselői találkozójuk után egy közleményt adtak ki: az angol példának megfelelően különválasztják az élvonalt a spanyol labdarúgás többi osztályától.

A felek legközelebb június 21-én ülnek le tárgyalni, hogy tisztázzák a részleteket, de a megbeszélésből kimaradt egyesületek máris jelezték ellenérzésüket, alighanem attól tartanak, hogy ők kimaradnak a bizniszből.

A kiscsapatok a kormányhoz fordultak segítségért, abban bízva, hogy a sporttörvény jelenleg folyó vitája során bekerülhet egy olyan passzus, ami kötelezi a klubokat arra, hogy egységesen tárgyaljanak a tévétársaságokkal.

A sportminiszter, Jaime Lissavetzky szerint azonban elképzelhetetlen a kormány beavatkozása. "Nem hiszem, hogy sokan örülnének, ha mi döntenénk erről. Az egyesületeknek maguknak kell megoldaniuk problémáikat: tárgyaljanak, és találják meg azt a megoldást, ami a legjobban megfelel mindenkinek" - nyilatkozta Lissavetzky, aki azért hozzátette: "Fontos, hogy a gazdagabb csapatokban legyen valamiféle szolidaritás".

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Real és a Barcelona hajlandó közösködni, de csak a nevesebb csapatokkal.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!