Vágólapra másolva!
A Premier League élmezőnyében a megszokott szereplők mellett a Newcastle United is ottt van. A klub tavaly került vissza a legjobbak közé, és az előző szezonban csak 12. volt, most viszont 11 forduló után még veretlen. A csapat elsősorban a légiósainak köszönhetően remekel, pedig edzője, Alan Pardew pár éve még ellenezte a külföldiek leigazolását.

Az angol bajnoksággal kapcsolatban a legfőbb kérdés éveken keresztül az volt, hogy be tud-e férkőzni valamelyik csapat a Big Four, azaz a Manchester United, a Chelsea, az Arsenal és a Liverpool közé. A nagy négyeshez aztán a Manchester City is csatlakozott, sőt, a Tottenham is versenyben volt a BL-indulásért, a mostani szezonban azonban váratlanul egy új klub is megjelent az élmezőnyben. Az előző évtized elején még élcsapatnak számító, nemrégiben azonban a másodosztályt is megjárt Newcastle United 11 forduló után a harmadik helyen áll, és még veretlen.

Angolok helyett franciák

A Newcastle tavaly nyáron jutott vissza az élvonalba, és az előző szezont a 12. helyen fejezte be, menet közben edzőt cserélve. Chris Hughtont Alan Pardew váltotta a kispadon, aki a szezon közben nem akarta nagyon felforgatni a keretet, így aztán a csapat magját továbbra is azok alkották, akikkel az együttes visszakerült a Premier League-be. Elsősorban a klasszikus brit futball erényeire építettek, még azt követően is, hogy januárban csillagászati összegért eladták Andy Carrollt a Liverpoolnak. A keret vezéregyéniségei angolok voltak, az úgynevezett "tanácsot" Kevin Nolan, Joey Barton, Steve Harper és Alan Smith alkották.

A nyáron azonban Pardew gyökeresen változtatott a csapat játékfelfogásán és taktikáján, márpedig ehhez több idegenlégiósra volt szüksége. A folyamat már korábban megkezdődött: a szakmai kérdésekben döntő szavú sportigazgató, Dennis Wise helyett azt a Graham Carrt nevezték ki fő játékosmegfigyelőnek, aki arról híres, hogy Angliában nála jobban csak Arsene Wenger ismeri a francia piacot. Tavaly nyáron még csak az Olympique Marseille középpályása, Hatem Ben Arfa érkezett a a francia élvonalból, a nyáron azonban két labdarúgót is szerződtettek onnan, és további két francia anyanyelvű játékost is igazoltak.

Változott a vélemény

A politika megváltozásának nem csak szakmai, hanem anyagi okai is voltak, hiszen a Ligue 1-ben kisebbek a fizetések, és a játékosok vételára is alacsonyabb, mint a brit futballistáké. A Stade Rennes szélsőjét, Sylvain Marveaux-t ingyen igazolta le a klub, Yohan Cabaye-t pedig potom ötmillió euróért meg lehetett szerezni a bajnok Lille-től. A Manchester United francia játékosa, Gabriel Obertan 3,4 millió euróba került, a negyedik francia anyanyelvű játékos, a szenegáli Demba Ba (képünkön jobbra) pedig szintén ingyen jött a West Ham Unitedtől.

Forrás: AFP

Összességében a Newcastle alig több mint 14 millió eurót költött, és ezt az összeget teljes mértékben eladásból teremtették meg. José Enriquét a Liverpool vette meg nyolcmillióért, de rajta kívül éppen az a brit mag ment el, amely korábban olyan meghatározó volt: a csapatkapitány Nolan, illetve Barton, és a játékostanács harmadik tagja, Steve Harper is távozott, igaz, csak kölcsönbe a Brightonhoz.

Mindez azért érdekes, mert Pardew korábban éppen a sok külföldi játékos miatt kritizálta a sztárklubokat. Még a West Ham United trénereként 2006-ban kijelentette: "A külföldi focistáktól és edzőktől nagyon sokat tanultunk, de közben elveszítettük a brit labdarúgás lelkét - az angol játékost. Nagyon fontos, hogy a sztárklubok ne felejtsék el: ez az angol Premier League, és szükség van angol futballistákra". Öt évvel később alaposan megváltozott a véleménye, vagy egyszerűen csak úgy érezte: egyszerűbb az általa elképzelt taktikát légiósokkal megvalósítani, mint hazai focistákkal.

A neheze csak most jön

Taktikai szempontból nem különleges a Newcastle játéka, a manapság leginkább kedvelt 4-2-3-1-es szisztémát alkalmazza, azonban Pardew hatalmas jelentőséget tulajdonít a labdatartásnak, a minél pontosabb passzjátéknak. Barton vagy Nolan erre kevésbé volt alkalmas, Cabaye viszont éppen ebben a legjobb.

A szakember megszállottja a statisztikáknak, a klub a kérésére három GPS-rendszert is vásárolt, amelyek a mérkőzéseken és az edzéseken a legapróbb részletekig követik és elemzik a focisták mozgását. A mérkőzések előtti taktikai foglalkozásokon a játékosok részletes elemzést kapnak a leendő ellenfélről, és ezeken a megbeszéléseken Pardew kifejezetten bátorítja focistáit, hogy mondják el véleményüket, meglátásaikat. A tréningeken is nagyon ügyel a részletekre, gyakran megállítja a foglalkozást, hogy elmagyarázza, kinek merre kellett volna futnia vagy helyezkednie.

"A statisztikáink nagyon tetszenek. A passzjátékunk sokat fejlődött, ami segít abban, hogy kontrolláljuk a meccseket, de még van hová javulnunk. Az előző idényben sokszor előfordult, hogy vezettünk egy mérkőzésen, de nem tudtuk irányítani a találkozót, és az ellenfélnek sikerült nyomás alá helyezni bennünket. Most viszont volt olyan összecsapásunk, amelyen több mint négyszáz jó passzunk volt, ez már egy szinten van a legjobb csapatokkal" - lelkesedett Pardew a Guardiannak adott nyilatkozatában.

Forrás: AFP

A drukkerek legalább ilyen lelkesek, és máris a Bajnokok Ligájáról álmodoznak, az edző azonban a maga módján lehűtötte őket. "A szurkolóknak az a dolguk, hogy álmodozzanak, de nekünk az öltözőben óvatosabbaknak kell lennünk. Az eddigi eredményeink fantasztikusak, de csak a következő meccsre koncentrálunk" - jelentette ki. Szavaiban sok igazság van, hiszen a Newcastle számára az igazán nehéz meccsek csak most jönnek: a következő három ellenfél a Manchester City, a Manchester United és a Chelsea lesz.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!