A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A római rangadó, vagyis a Derby della Capitale az egyik legkülönlegesebb hangulatú mérkőzésnek számít Olaszországban. Az AS Roma és a Lazio fanatikusainak szinte fontosabb a városi rivális legyőzése, ám egyik együttesnél sem készülhettek nyugodtan a derbire. Kérdés, hogy a házon belüli konfliktusok melyik csapatot zavarták meg jobban.

A római derbi mindig is az egyik legnagyobb indulatokkal és érzelmekkel övezett találkozó a Serie A-ban, ám a két fővárosi együttes vasárnapi összecsapásán még a szokottnál is nagyobb a tét. A két együttest ugyanis jelenleg hét pont választja el egymástól: a Lazio a negyedik, az AS Roma pedig a hatodik helyen áll, és mind a két oldalon úgy vélik, hogy a nyertes versenyben maradhat a Bajnokok Ligáját érő bronzéremért.

Reja lemondott, aztán maradt

Ráadásul egyik csapat háza táján sem biztos az edző helyzete, ami tovább fokozza a feszültséget. A Lazio az előző idényben hét év után először végzett előrébb a tabellán, mint városi riválisa, és a csapat a jelenlegi szezonban is kiválóan szerepel, amit elsősorban Edoardo Reja érdemének tartanak. Ennek megfelelően nem kis szenzációt jelentett, amikor a tréner másfél hete, egy nappal az Atlético Madrid elleni idegenbeli Európa Liga-mérkőzés előtt lapértesülések szerint bejelentette lemondását a klubelnöknél, Claudio Lotitónál.
Reja állítólag azért döntött így, mert elégedetlen volt a klub tevékenységével a téli átigazolási időszakban. Azt szerette volna, ha megerősítik a keretüket, ehelyett azonban inkább gyengültek, hiszen a mindössze fél évvel korábban megvett francia csatárt, Djibril Cissét eladták a Fulhamnek, a helyére pedig az uruguayi Liverpool támadóját, Emiliano Alfarót vették meg.

Reja viszonya nem is annyira az elnökkel, hanem a sportigazgatóval, az egykori albán csatárral, Igli Taréval romlott meg, és a szakember állítólag fel sem akart ülni a Madridba tartó repülőgépre, azonban Lotito, illetve a futballisták meggyőzték arról, hogy tartson a csapattal. Ez már nem az első ilyen eset volt, hiszen Reja tavaly szeptemberben, a Genoa elleni hazai vereség után is ott akarta hagyni a klubot, mert a drukkerek kifütyülték - akkor is a focisták, illetve az elnök bírták maradásra.

Kiegyensúlyozatlan AS Roma

Miközben az olasz sajtó azt találgatta, hogy ki lesz a Lazio új edzője, három nappal a lemondását követően Reja kijelentette, hogy mégiscsak marad. "Hogy miért ajánlottam fel a lemondásom? Más volt a véleményem, mint az elnöknek, de azóta megbeszéltük a dolgokat, így maradok a klubnál most és a jövőben is" - nyilatkozta, csapata pedig a legutóbbi fordulóban hazai pályán legyőzte a Fiorentinát, így optimistán várhatja a Roma elleni derbit.

A Lazio sérültlistája még mindig nagyon hosszú: Senad Lulics, Stefan Radu, Tommaso Rocchi, Abdoulay Konko, Luciano Zauri, Christian Brocchi, Marius Stankevicius és Lorik Cana sem áll a csapat rendelkezésére, így Reja elsősorban az olyan rutinos focistákban bízik, mint Stefano Mauri és Cristian Ledesma - na meg persze a német támadóban, Miroslav Kloséban, aki a Fiorentina ellen is a győztes gólt szerezte, és már 12 találatnál jár a Serie A-ban.

Forrás: AFP
Klose gyorsan alkalmazkodott az olasz stílushoz

A Románál a vezetőedző helyzete stabilabb, a vezetőség kitart Luis Enrique mellett, pedig a nyáron szerződtetett spanyol alaposan felkavarta az állóvizet. Az általa preferált "barcás" játékstílus, amely a labdabirtokláson, a rengeteg rövid passzon és a letámadáson alapul, az olasz élvonalban újdonságnak számít, a futballisták csak lassan szokják meg - egyelőre még nem is érzik a magukénak. A kezdeti botladozások után az eredmények azért javultak, de a csapat még mindig nem képes egyenletes teljesítményre. Ezt jól mutatja, hogy februárban két súlyos vereségbe is beleszaladt: a Cagliaritól 4-2-re, az Atalantától pedig 4-1-re kapott ki.

Totti és De Rossi is visszatér

Utóbbi meccsen a múlt héten ráadásul Luis Enrique tovább feszítette a húrt a korábban kiskirálynak számító labdarúgóknál. Míg az idény elején állítólag Francesco Tottival volt konfliktusa, most a másik ikonnal, Daniele de Rossival került összetűzésbe: kitette a keretből, mert a mérkőzés reggelén késett a csapatgyűlésről. De Rossi bevallása szerint három percet késett, más források szerint viszont tíz percet vártak rá, majd mikor elmentek megnézni, hogy hol van, akkor a szobájában találták rá a trigoriai edzőtáborban zenét hallgatva. Az Atalanta ellen mindenesetre sem ő, sem pedig Totti nem játszott, és a 4-1-es vereség azt mutatta, hogy nélkülük az együttes nem az igazi.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
De Rossi, a Roma egyik ikonja

A Lazio ellen persze mind a ketten ott lesznek a kezdőcsapatban, Tottinak ez már a 29. derbije lesz - nála többször senki sem szerepelt a rangadón. Hiányozni fog ugyanakkor a Bergamóban kiállított Pablo Osvaldo és Marco Cassetti, illetve az ötödik sárga lapját begyűjtő Fernando Gago is, vagyis a Roma sem éppen az ideális összeállításában játszhat majd. Persze egy ilyen mérkőzésen ennek nincsen sok jelentősége. Ősszel a Lazio úgy nyert 2-1-re, hogy a Roma már a hatodik percben megszerezte a vezetést, azonban a második félidő elején emberhátrányba került, Miroslav Klose pedig a 93. percben szerezte a győztes gólt. Öt egymást követő vereség után ez volt Reja első győzelme a Roma ellen a Lazio kispadján, és vasárnap egy másik rossz sorozatot is megszakíthat: a Roma pályaválasztásával ugyanis a Lazio utoljára 1998 januárjában tudott derbit nyerni.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!