A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Nem csak a Barcelona és a Real Madrid, hanem Lionel Messi és Cristiano Ronaldo között is döntetlent hozott a vasárnapi rangadó, hiszen a két szupersztár egyaránt két-két gólt szerzett. Mindketten fantasztikusan játszottak egész évben, az idei FIFA Aranylabda-szavazáson tehát lehetne a legigazságosabb, ha megosztva kapnák az elismerést.

A vasárnapi Barca-Real előtt általános volt a vélekedés, hogy a végkimenetel akár a FIFA Aranylabda sorsáról is dönthet, ám a 90 perc nem vitt közelebb a megoldáshoz. Az eredmény 2-2 lett, Messi és Ronaldo duplájával.

Egy másik bolygóról

Az argentin, illetve a portugál világklasszis az elmúlt években meghatározta a foci világát. 2008 óta csak ők nyerték meg a legjobb játékosnak járó trófeát, az Aranylabdát, amely 2010-ben egyesült a FIFA World Player-díjjal, és négy év alatt arra is csak egyszer volt példa, hogy nem ők ketten végeztek az első két helyen: Cristiano Ronaldo 2010-ben csak hatodik volt.

Tavaly viszont megint ő lett a második Messi mögött, ketten együtt az összes szavazat 68 százalékát gyűjtötték be. 2012 is kettejük egyéni versengését hozza, időnként úgy tűnik, mindketten sportot űznek a másik felülmúlásából. A 2011/12-es idényben mindketten rekordot döntöttek: a portugál 46, az argentin 50 bajnoki találatot ért el.

Forrás: AFP/Siu Wu
Ronaldo, Messi

Egyelőre az új idényben is fej-fej mellett haladnak: mindketten nyolc gólnál járnak a Primera Divisiónban, egyre több szakember érzi úgy, hogy szinte lehetetlen különbséget tenni közöttük. Legutóbb José Mourinho jelentette ki, mindketten egy másik bolygóról jöttek, kollégája, Tito Vilanova pedig kijelentette: "Ronaldo valószínűleg még nagyobb elismerésben részesülne, ha nem lenne Messi." A madridi sportnapilap, az AS pedig történte során először két játékost választott egy meccs legjobbjának.

Holtverseny még nem volt

Mindezek alapján egyre kevés eretnek a gondolat, hogy a 2012-es Aranylabdát megosztva kellene kapniuk. Mindketten egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak az év során, bőven lehet érvelni mindkettejük mellett. Messi valamivel több gólt szerzett, és több gólpasszt is adott, a portugál viszont bajnokságot nyert a Reallal, és a nyári Európa-bajnokságon is jól futballozott. Messi persze az Eb-n nem játszhatott, az ilyen években a dél-amerikaiakat némi hátrány éri.

Forrás: AFP/Toni Albir
Messi, Ronaldo

Matematikailag lehetséges, hogy holtverseny alakuljon ki a szavazás végén, bár a valószínűsége nagyon kicsi: összesen 147 FIFA-tagállamból szavaz egy-egy újságíró, a válogatott szövetségi kapitánya és csapatkapitánya. Összesen 441 voksoló van, a végeredménynél a FIFA nem is pontszámot ad meg, hanem százalékot közöl. Arra viszont semmilyen utalás nincs a kiírásban, hogy mi történik, ha két focista ugyanannyi ponttal végez az élen. A világbajnokságokon a gólkirályi címet az azonos számú találatnál a gólpasszok száma dönti el, azután a pályán töltött percek száma rangsorol. Azért néha a FIFA is hajlik a holtversenyre: mikor az előző évszázad legjobb focistáját kellett megjelölniük, akkor inkább Pelét és Diego Maradonát is győztesnek jelölték, hogy elkerüljék a vitát.

Az Aranylabda történetében még sohasem fordult elő holtverseny az első helyen, és arra is csak kétszer volt példa, hogy mindössze egyetlen pont döntött a trófeáról. 1966-ban még csak 22-en szavaztak, az első tízbe három magyar játékos is bekerült (Farkas János, Bene Ferenc és Albert Flórián). Bobby Charlton győzött 81 ponttal, a második Eusébiónak 80 pontja volt. Harminc évvel később már 51-en szavaztak, ám így is a lehető legkisebb különbség döntött Matthias Sammer és Ronaldo között az előbbi javára: neki 144 pontja volt, míg a brazil csatárnak 143.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!