Vágólapra másolva!
A Barcelonától 21 km-re található Terrasa városában futballozott egykor a ma már világklasszisnak számító Xavi Hernandez és Sergio Busquets is. A két játékos nevelőedzője, Carles Mota Farkas Norbertnek, a SportTV Fieszta című műsorának utazó riporterének elmondta: Busquets semmit nem kapott ajándékba, 13 évesen távolról sem tűnt ígéretes focistának.

Jelenleg az Unió Jabac-i Terrasa nevű focisuliban 610-en tanulják a sportág alapjait. A Barca két ásza, a világ- és Európa-bajnok Xavi és Busqutes is itt nevelkedett. Az első lépésekben azonban jelentős különbség közöttük: "Xavi ötévesen került hozzánk. Tizenegy éves koráig itt játszott, aztán leigazolta a Barcelona, és el sem mozdult onnan. Az egyéni csatáját megnyerte, éveken át harcolt azért, hogy ott maradhasson, hogy fantáziát lássanak benne. Sergio Busquets valamivel később csatlakozott hozzánk, hiszen nem itt lakott korábban. Tizenhárom-tizennégy volt, amikor leigazoltuk" - utalt Carles Mota, a Terrasa elnöke arra, hogy Xavi őstehetség volt, Busquets viszont gyermekkorábban még nem tűnt Barca-szintű ígéretnek.

"Busquets akkoriban tért vissza a családjával Katalóniába, és nem láttak benne fantáziát. A Barcelonának nem kellett, nem tartották alkalmasnak a feladatra. Az évek folyamán hatalmas mértékben fejlődött, a mi klubunkban tudott előrelépni, amelynek lehetőségei össze sem hasonlíthatók a Barcelonáéval. De szem előtt volt, minthogy 1997 óta a Jabac szorosan együttműködik a Barcelonával. A munkamódszereink szinte azonosak, csak a nívó jelent különbséget. Mi addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, nem hasonlítjuk magunkat a Barcelonához, a saját magunk támasztotta elvárásokból azonban nem engedünk. Busquets tanulékony labdarúgónak bizonyult, rengeteg ismeretet szívott magába. Rengeteget. Ha látták volna a 13 éves Busquets-t... ez a srác semmit nem kapott ajándékba, mindenért keményen megdolgozott. Itt nálunk értette meg, mi a feladata a pályán, szerintem jelen pillantban ő a világ legjobb védekező középpályása" - nyilatkozta a Sport TV-nek Carles Mota.

A kemény munkának meg is lett a gyümölcse, 2009 volt a nagy áttörés éve, megkapta az "Év felfedezettje"-díjat a spanyol szövetségtől. Ma, 24 évesen, már világ- és Európa-bajnok a spanyol válogatottal, a Barcelonával pedig minden létező trófeát megnyert. A Transfermarkt.de internetes oldal szerint a játékos értéke 42 millió euró, a Barcelonából csak Messi (120), Iniesta (70) és Fabregas (55) előzi meg ebben a sorban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!