A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Még három játékos esélyes arra, hogy 2012-es teljesítménye alapján a világ legjobbjának válasszák, a FIFA Aranylabda-díj nyertesét hétfőn este, a zürichi gálán jelentik be. A jelöltek közül azonban Cristiano Ronaldónak és Andrés Iniestának nem sok esélye van, szinte biztos, hogy megint Lionel Messi nyer, sorozatban immár negyedszer. Ha így lesz, nem sok kétség férhet sikere jogosságához.

Gólok minden mennyiségben

Messi 2012-ben olyan egészen kivételes teljesítményt hajtott végre, ami komoly bajnokságban szereplő futballistának még sohasem sikerült. A naptári évben 91 gólt szerzett, megdöntve ezzel Gerd Müller még 1972-ben felállított világcsúcsát, ráadásul nem is egyetlen góllal - a nyugatnémet csatár abban az évben 85 gólig jutott. Hogy ez mennyire egyedülálló, azt jelzi, hogy olyan világklasszisok sem kerültek még a közelébe sem, mint Pelé, Diego Maradona vagy éppen Puskás Ferenc. Ez a csúcs már önmagában jelzi, hogy Messi az elmúlt évben emberfeletti teljesítményt nyújtott.

Nem csak a gólszerzésben kiemelkedő

Messi játékában az az egészen elképesztő, hogy nem csak egy szimpla csatár, aki futószalagon ontja a gólokat, hanem az előkészítésben is jeleskedik. Az elmúlt évben szerzett 91 találat mellett 22 gólpasszt is kiosztott, amelyek többsége kivételes játékintelligenciáról tanúskodik. A szintén jelölt Andrés Iniesta mindössze öttel több asszisztot adott az elmúlt évben, pedig neki ez a fő feladata, míg Cristiano Ronaldo 16 gólpasszig jutott.

Látványos játékkal eredményes

A sok gólt szerző futballisták általában a megfelelő kiszolgálásnak köszönhetik eredményességüket, Gerd Müller sem a látványos cselsorozatairól volt híres. Messi viszont annál inkább: nagyon sokszor saját magának teremti meg a gólhelyzetet úgy, hogy gond nélkül átcselezi magát két-három hátvéden. A látványos, szép futball hívei számára az argentin klasszis minden meccsen nyújt valami ínyencséget.

Forrás: AFP
Gerd Müller tüzel

Még mindig képes fejlődni

Messi 22 éves volt, amikor először megnyerte az Aranylabdát, és már akkor is fantasztikus játékosnak számított, és azóta folyamatosan fejlődik. Az egyik legjobb példát erre a szabadrúgások jelentik: nagyon sokáig szinte egyáltalán nem állt oda a labda mögé, azonban Tito Vilanova meggyőzte arról, hogy érdemes ezt is megpróbálnia. A sok gyakorlásnak meglett az eredménye, hiszen 2012-ben Messi több gólt is szerzett szabadrúgásból mind a válogatottban, mind a Barcában. Ahogy Vilanova fogalmazott: "El sem tudjuk képzelni, hogy hol lehetnek Leo képességeinek határai."

Bombaformában a válogatottban is

Messivel kapcsolatban a legtöbb kritika korábban a válogatottbeli teljesítményét illette, ott ugyanis korántsem volt olyan eredményes, mint klubszinten. 2012-ben azonban ez is megváltozott: összesen 12 találatot ért el, ami argentin rekordnak számít (korábban egy naptári évben ennyi gólt csak Gabriel Batistuta szerzett). Öt vb-selejtezőn öt gólt ét el, ezen kívül volt két mesterhármasa is, az egyik az ősi rivális brazilok ellen.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Egy év sérülés nélkül

Az Aranylabda-győztesek esetében Messi megjelenése előtt többször is elfordult, hogy az adott év legrangosabb válogatott tornáján nyújtott kiemelkedő teljesítményt jutalmazták, és gyakorlatilag elég volt egy hónapban jól futballozni - gondoljunk csak Paolo Rossira 1982-ben vagy Ronaldóra 2002-ben. Messi viszont az egész év során egyenletesen jó teljesítményt nyújtott, ráadásul szinte minden mérkőzésen pályára lépett, nem volt sérült, 68 találkozón szerepelt.

Egy szerény klasszis

Az Aranylabda elméletileg a pályán nyújtott teljesítményről szól, de mivel emberek szavaznak, ezért a jelöltek személyiségét sem lehet figyelmen kívül hagyni. Márpedig a modern kor futballsztárjainak többségével ellentétben Messi nem főszereplője a bulvárlapoknak, nincsenek botrányai és allűrjei, csak és kizárólag a futballal foglalkozik.

Forrás: AFP/Josep Lago

A sztároknál ő a legjobb

A zürichi gála előtt természetesen nagyon sokan nyilatkoztak arról, hogy szerintük Messi végez az élen. A már visszavonult brazil klasszistól, Ronaldótól kezdve Sergio Agüerón és a pályatársairól általában nem sok jót mondó Zlatan Ibrahimovicon keresztül egészen Patrick Kluivertig mindenki Messinek adná a trófeát, még az UEFA elnöke, Michel Platini szerint is ő érdemli meg az Aranylabdát 2012-ben.

Még a realosok szerint is ő nyer

A legárulkodóbb azonban az a tény, hogy a nagy rivális Realnál is úgy vélik, hogy megint Messi lesz az Aranylabdás. A pletykák szerint a madridiak és a válogatott csapatkapitánya, Iker Casillas is Messire szavazott, nem pedig Cristiano Ronaldóra; a napokban a portugál klasszis is kijelentette, hogy számára nem jelent gondot, ha nem ő, hanem Messi nyer. José Mourinho pedig már december elején úgy nyilatkozott, hogy úgyis Messi lesz a győztes.

Minden idők legjobbja?

Az Aranylabda történetében Messin kívül eddig csak hárman tudtak triplázni: Johan Cruyff, Michel Platini és Marco van Basten, közülük is csak Platininak sikerült egymás után háromszor nyerni. Ugyan Pelének vagy Diego Maradonának nem volt lehetősége arra, hogy Aranylabdás legyen, de hozzájuk hasonlóan Messit minden idők legjobbjai között említik. Egy negyedik Aranylabdával új rekordot állítana fel.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!