A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Több ezer eurót is fizetnek a férfiak, hogy kijussanak Ukrajnából

Orosz-ukrán háború
Orosz-ukrán háború
Vágólapra másolva!
A V4NA készített egy összeállítást arról, hogy nem tudni pontosan, hányan menekültek el az orosz–ukrán háború kirobbanás óta Ukrajnából. A nemzetközi hírügynökség szerint a német médiának nyilatkozó Andrij például hatezer dollárt fizetett azért, hogy megszökjön Ukrajnából, Vaszil pedig bujkált, Mykola külföldön volt, amikor kitört a háború, és egyszerűen nem tért vissza.
Vágólapra másolva!

A V4NA szerint annak ellenére, hogy az ukrán kormány embertelen és brutális sorozást rendelt el a háborúban tapasztalt kilátástalan helyzet miatt, egyre csak fogynak a besorozható emberek. 

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, bár az ukrán hatóságok igyekeznek a közleményeikben a civileket felelőssé tenni a sorozásokat kísérő incidensek miatt, nem egyértelmű, hogy ezekben az esetekben valójában nem az igazoltatott fél védekezett-e az erőszakos intézkedés ellen. A hivatalos verzió sok esetben említ "okmányellenőrzést", ami nem más, mint igazoltatás, vagyis a hadkötelesség tényének igazolására szolgál. Legutóbb Hmelnickij megye egyik településén került elő a kés egy ilyen "okmányellenőrzés" alkalmával. De volt már példa arra is, hogy a katonák elgázolták a kerékpáron menekülni próbáló igazoltatott személyt.

Röszkei határátkelő
Sokan próbálnak elmenekülni
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Embercsempészeknek fizetnek, hogy el tudjanak menekülni

A nemzetközi hírügynökség emlékeztet: az ukrajnai háború már több mint két éve tart. A 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesnek számítanak, és a hadiállapot értelmében nem hagyhatják el az országot. Kivételt csak a legalább három gyermeket nevelő apák, a fogyatékkal élő gyermekek apjai, a fogyatékkal élő férfiak és a fogyatékkal élő feleséget vagy szülőket gondozó férfiak képeznek. 

Aki megtagadja a katonai szolgálatot, azt börtönnel vagy kényszertoborzással fenyegetik. Nagyon sokan több ezer eurót is kifizetnek az embercsempészeknek azért, hogy kijuttassák őket Ukrajnából.

Sokakat elkapnak, esélyük sincs

Az ukrán határőrség arról számolt be nemrég, hogy naponta átlagosan tíz embert kapnak el, akik illegálisan próbálják elhagyni Ukrajnát.

Ukrajna, Oroszország, háború, katona, Csasziv Jar, orosz-ukrán háború, ágyú
Ukrán katonák M109 A6 Paladin típusú 155 milliméteres önjáró tarackkal lövik az orosz állásokat Csasziv Jar közelében 
Fotó: MTI/AP/Ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata/ Oleg Petraszjuk

Néhány évvel az orosz invázió előtt jöttem Berlinbe, hogy építőmunkásként dolgozzak. Nyugat-Ukrajnából származom, és mostanra a falunkban szinte már nem maradt férfi. Vagy a fronton vannak, vagy hozzám hasonlóan külföldön

mondta Mykola a Tagesspiegel német lapnak, amelyről a Focus számolt be. A felesége is kiköltözött Németországba, a lánya ugyanakkor Ukrajnában maradt és tanul. Elárulta, hogy hiányzik neki az otthona, de maga az ország nem.

Neheztelek az ukrán államra, amiért nem ad nekünk semmilyen szociális garanciát, ugyanakkor azt kéri, hogy térjünk vissza az országba, hogy megvédjük azt. Nem érzem kötelességemnek, hogy ezt tegyem, mert nem értek egyet a jelenlegi politikával

– fogalmazott. Azt is elmondta, hogy nem hisz a statisztikáknak, szerinte sokkal magasabb a hallottak és a sebesültek száma, mint ahogy azt az ukrán kormány állítja. Az ukrán politikusok gyermekei viszont egyáltalán nem harcolnak. Ők elrejtik a fiaikat, de az egyszerű emberek a frontra küldik őket – magyarázta. Mykola elmesélte, hogy 

az unokatestvére nem volt szerencsés és besorozták, nemrég pedig eltűntnek nyilvánították. Mivel azonban a holttestét nem találták meg, a felesége nem kaphatja meg az ukrán kormány által ígért támogatást.

Egy másik túlélő, Vaszil pedig kifejtette, hogy nem érzi magát árulónak. "A háború óta csak éltem tovább, és bíztam a szerencsémben. Végül is a mozgósítás egyfajta rulett. Eddig körülbelül egymillió embert soroztak be a hadseregbe, beleértve az önkénteseket is”

– emelte ki. Andrij, aki hatezer eurót fizetett a szabadságáért és életéért cserébe arról beszélt a Focusnak, hogy a hazájában gyávának és hazaárulónak tarthatják, de mások véleménye nem sokat számít neki.

A teljes összeállítás ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!