Volt már olyan, hogy beugró rendezett vb-t

Katar, 2022, foci-vb
QATAR, Doha : TO GO WITH AFP STORY BY LUKE PHILLIP A banner for Qatar's 2022 bid to host the World Cup is seen at the Doha corniche on March 22, 2010. Qatar's bid to host a football World Cup at a time of year when temperatures are baking is brave, but the Gulf state is counting on high technology to overcome the potentially prickly problem. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
A svájci ügyészség egy hete bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság odaítélése miatt. Az oroszok nem tudják elképzelni, hogy elvegyék tőlük a rendezési jogot, de Katar is jelezte, folytatódnak a munkálatok, és továbbra is készülnek a vb-rendezésre. Pedig az utóbbi eseményre Anglia és Ausztrália is szívesen beugrana.

Múlt szerdán a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése miatt. Azon a napon – két nappal a FIFA tisztújítása előtt – Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium. A vád szerint a bűnszövetkezethez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Senki sem hágott át semmit

Hogy a FIFA korrupciós botránya milyen folytatást rejt magában, még nem tudni. Azonban elképzelhető, hogy olyan részletek derülnek ki a következő két világbajnoksággal kapcsolatban, amelyek bírósági perekhez, esetleg a pályázatok megismétléséhez és új szavazáshoz vezetnek.

Vlagyimir Putyin és Sepp Blatter a 2018-as vb-ről is egyeztettek Forrás: AFP/Mihail Klimentyev


"A vb-rendezéssel kapcsolatban semmilyen veszélyt nem érzek. Nem is értem, honnan erednek ilyen feltételezések, mi arra készülünk, hogy legsikeresebb világbajnokságnak adjunk otthon" – idézte a CNN Alekszej Szorokint, a szervezőbizottság vezetőjét.

Szerinte a svájci hatóságok nyugodtan vizsgálódhatnak, mert Oroszország pályázata tiszta és átlátható volt.

– tette hozzá.

A katari szervezők közleményben reagáltak, azt írták,

Angliában minden feltétel adott

A Bleacher Report futballszakírója, Alex Dimond szerint valószínűtlen, hogy helyszínváltozásra kerülne sor, ha mégis, akkor inkább a katariak aggódhatnak. "Az időpont közelsége miatt a 2018-as vb nincsen veszélyben. De Katar esetében még van elég idő egy másik helyszínre" – írta.

Katar készül a vébére Forrás: AFP/Karim Jaafar

Beugró biztosan akadna, John Whittingdale brit kulturális miniszter már kijelentette: "Ha a FIFA felkér bennünket, készen állunk, az országunkban minden feltétel adott". Sőt, a hírek szerint a szavazás első fordulójában elvérző ausztrálok is látnának fantáziát a beugrásban.

Kolumbia és Kína is meghátrált már

1982 októberében, kevesebb, mint négy évvel az 1986-os világbajnokság kezdete előtt az eredetileg kijelölt Kolumbia gazdasági okok miatt visszalépett, és bár Brazília, Kanada, illetve az Egyesült Államok is pályázott, végül 1983 tavaszán Mexikó nyerte el a rendezés jogát.

Sőt, lehetett négy hónap alatt is vébét szervezni

– igaz, csak a nőknél, ahol a csapatlétszám és az érdeklődés is alacsonyabb. 2003-ban Kína adott volna otthont az eseménynek, ám a légzőszervi megbetegedéseket okozó SARS-vírus okozta járvány miatt májusban jelezte, eláll a szándékától.

Az 1999-es házigazda Egyesült Államok elvállalta a beugrást, és szeptemberben zökkenőmentesen lebonyolította a 16 csapatos tornát. Kína mintegy kártérítésként megtarthatta az automatikus kvalifikációt jelentő helyét, 2007-ben ismét megkapta, és ezúttal meg is rendezte a vébét.

Blazer elárulta, legalább 23 éve dúl a korrupció

Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagja, és a CONCACAF főtitkára már egy 2013-as vizsgálat során bevallotta, hogy Joao Havelange elnöksége idején is volt korrupció.

– ismerte el a sportvezető, aki úgy emlékszik, hogy először 1993-ban fogadott el kenőpénzt a marokkóiaktól. Az észak-afrikai ország az 1998-as világbajnokságra pályázott, végül azonban Franciaország nyerte el a rendezés jogát.

2006: meglepő német győzelem

A 2006-os világbajnoki helyszín odaítélése is felvetett néhány érdekes kérdést. Akkoriban nagy meglepetésnek számított, hogy Németország került ki győztesen a versenyből.

A legnagyobb esélyesnek a németek mellett Dél-Afrika tűnt, főleg úgy, hogy Sepp Blatter a rotációs rendszer ötletével lényegében a kontinensnek ígérte a vébét. De Dél-Afrika és Németország mellett beszállt a versenybe Marokkó és Anglia is.

Megindult a hosszú kampány és a lobbitevékenység, és a 2000-es végszavazáskor látszott, hogy nagyon szoros lesz.

A Titanic német szatirikus magazin szerkesztői akkoriban viccből faxon ajánlatot tettek nyolc végrehajtó bizottsági tagnak, és kakukkos órákat, illetve Fekete-erdei sonkát ígértek nekik, ha Németországra szavaznak. Köztük volt a kulcsszereplő, az új-zélandi Charlie Dempsey is.

Mi történt Dempseyvel?

Az első körben Németország 10, Dél-Afrika 6, Anglia 5, a kieső Marokkó 2 szavazatot kapott. A következő körben a németek és a dél-afrikaiak 11-11 szavazatot kaptak, így az volt a kérdés, hogy a kieső angolok két voksa hova kerül a harmadik szavazásnál.

Azt tudni lehetett, hogy döntetlen esetén Blatter határoz, és ő biztosan Dél-Afrikát támogatja. Ekkor Dempsey (akinek Anglia kiesése után Dél-Afrikát kellett volna támogatnia) váratlanul hazautazott. Később azzal magyarázta ezt, hogy túl nagy volt a rá nehezedő nyomás, beleértve a kakukkos órás vesztegetési kísérletet is.

Charlie Dempsey Forrás: AFP/Sunday Star Times


A hiányzó szavazata révén Németország nyert, Dempsey pedig a sírba vitte titkát, hogy valójában miért is távozott röviddel a szavazás előtt, 2008-ban, 87 évesen ugyanis elhunyt.

A Zeit német napilap ugyanakkor megjegyzi, nem véletlen, hogy a Daimler pont ebben az időkben fektetett több százmillió eurót a Hyundaiba, a koreai cég alapítójának a fia ugyanis akkoriban tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának.

Ráadásul két másik német óriásvállalat, a Volkswagen és Bayer AG is ekkor jelentett be thaiföldi és dél-koreai befektetéseket és a német állam ekkor vonta vissza a szaúdiakkal szembeni fegyverszállítási tilalmat.

Nem vesztegetés, fellendítés

Dél-Afrika persze nem egyszerű áldozat. A már említett Chuck Blazer nyilvánosságra került 2013-as vallomásában is azt mondta, hogy több, a FIFA végrehajtó bizottságában taggal együtt annak idején beleegyezett abba, hogy pénzért Dél-Afrikára szavaz a 2010-es vébé helyszínéről döntő szavazáson.

A dél-afrikaiak tagadják a vesztegetés tényét, de Jack Warner, a FIFA volt alelnöke, az észak- és közép-amerikai labdarúgó szövetség (CONCACAF) korábbi elnöke állítja, hogy

10 millió dollárt kapott a dél-afrikai kormánytól.

Fikile Mbalula sportminiszter előbb határozottan cáfolta a hírt, majd váratlanul emlékezni kezdett az összegre, amelyet elmondása szerint nem vesztegetésre, hanem a karibi futballélet fellendítésére adtak.

Mindent egy helyen az Eb-ről