Még hárman üthetik ki az Eb-ről a magyar csapatot

Dzsudzsák Balázs
Pireusz, 2015. október 11. A magyar válogatott tagjai a Görögország-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után Pireuszban, a Karaiszkakisz Stadionban 2015. október 11-én. Elöl, középen Dzsudzsák Balázs. Görögország-Magyarország 4-3. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hétfő este azért drukkolhatunk, hogy Spanyolország ne kapjon ki Ukrajnában, kedden pedig azért, hogy Izland legalább egy pontot szerezzen Törökországban, vagy a lettek ne szenvedjenek vereséget a kazahoktól. Ha minden bejön, kint vagyunk az Eb-n.

A magyar válogatott a vasárnap esti Európa-bajnoki selejtezők után is vezeti a csoportharmadikok tabelláját, ebből a szempontból a görögöktől Pireuszban elszenvedett 4-3-as vereség nem számított. A hétfőn és kedden sorra kerülő utolsó meccsek előtt még három országnak van rá esélye, hogy megelőzze ebben az összehasonlításban.

Kár volt kikapni Pireuszban, de a csoportharmadikok tabelláján ez nem számít, mert a görögök lettek az utolsók Forrás: MTI/Illyés Tibor


Ha a magyar csapat maradna a legjobb csoportharmadik, az azt jelentené, hogy ott van a jövő évi franciaországi Eb-n. Ha lecsúszik erről a pozícióról, akkor pótselejtezőt kell játszania a kijutásért.

Mennyire teszi magát oda Spanyolország?

A C csoportban Ukrajnának a már kijutott Spanyolország elleni hétfő esti mérkőzését kellene megnyernie ahhoz, hogy megelőzze a speciális tabellán Magyarországot – ez nem könnyű feladat, de a spanyolok

egy éve a szlovákok vendégeként is kikaptak.

Ha azonban az ukrán győzelem közben Szlovákia döntetlent játszik Luxemburggal, Ukrajna már második lesz a csoportjában. Ebben a nem túl valószínű esetben a szlovákok lennének a harmadikok, az Eb-kvalifikációt jelentő hely sorsa pedig a Fehéroroszország–Macedónia-meccsen dőlne el: Szlovákia akkor lehetne legjobb harmadik, ha a macedónok nyernének.

Kedden Izlandra és Lettországra figyeljünk

Valamivel egyszerűbb a helyzet az A csoportban. Itt a törökök veszélyesek a magyar Eb-álmokra, két dologra van szükségük: a már Eb-résztvevő Izland legyőzésére hazai pályán, valamint Kazahsztán lettországi sikerére. Ezt a két meccset kedd este játsszák.

Ha a magyaroknak végül pótselejtezőt kell játszaniuk, valamelyik másik harmadik helyezett lesz az ellenfél. Jelenleg a következő válogatottak állnak a többi csoportban a harmadik helyen: Törökország, Bosznia, Ukrajna, Írország, Szlovénia, Svédország, Horvátország, Dánia.

Mindent egy helyen az Eb-ről