Meghalt Carlos Alberto Torres

Carlos Alberto Torres, foci
Brazilian former football player Carlos Alberto Torres speaks during the opening of the exhibition "Brazil A country A world" in Sao Paulo, Brazil on June 11, 2013. The exhibition presents through multimedia resources a large collection of historical pieces of Brazilian football, and will visit the 12 venue cities of the Brazil FIFA 2014 World Cup 2014. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Szívroham következtében 72 éves korában meghalt Carlos Alberto Torres, a brazil labdarúgás egyik legnagyobb alakja, az 1970-es világbajnok válogatott csapatkapitánya.

Generációjának egyik legkiválóbb védője 1944. július 17-én született Rióban. 19 évesen csatlakozott a Fluminense csapatához, és már az első szezonjában hírnevet szerzett magának.

Védő létére nem csupán kiválóan olvasta a játékot és nagyszerű ütemérzékkel szerelt, de tökéletesen bánt a labdával, képes volt irányítani és bekapcsolódni a támadásokba, erre a hatvanas években ritkán vállalkoztak védők.

1970, vb-döntő: Brazília - Olaszország 4-1 Forrás: Popperfoto/Getty Images/This content is subject to copyright./Popperfoto

1966-ban a Santoshoz igazolt, ahol Pelé csapattársa lett. 1974-ben visszatért a Fluminenséhez, 1977-ben játszott a Flamengóban, majd 1982-es visszavonulásáig két amerikai klubban - California Surf, New York Cosmos – szerepelt.

A válogatottban 53 alkalommal szerepelt, és nyolc gólt szerzett. Már az 1966-os világbajnokságra készülő bő keretnek is tagja volt, de végül nem jutott ki Angliába.

Az 1970-es vébén azonban szenzációsan futballozott, az olaszok elleni döntőben szerzett gólját a torna egyik legszebbjének tartja a szakma. Az 1974-es vébéről állandó térdsérülése miatt lemaradt, és bár még az 1978-es selejtezőkön is szerepelt, végül 1977-ben búcsút intett a válogatottságnak.

Edzőként megfordult többek között a Flamengo, a Corinthians, a Botafogo és a Fluminense csapatainál, de dolgozott az Egyesült Államokban (Miami Sharks), Mexikóban (Monterrey) és Kolumbiában (Once Caldas, Unión Magdalena) is.

Carlos Alberto Torres Forrás: AFP/Nelson Almeida

Volt ománi szövetségi kapitány, dolgozott a nigériai nemzeti csapat mellett, utoljára Azerbajdzsánban ült kispadon, ahonnan 2005 júniusában menesztették. Utolsó mérkőzése dicstelen volt: csapata hazai pályán 3-0-ra kikapott a lengyelektől, a szövetségi kapitány pedig a harmadik gólt követően a pályára rohant, tiltakozott a bírónál, később pedig dulakodni kezdett a negyedik játékvezetővel is.

Próbálkozott a politikai pályával is, a Demokratikus Munkáspárt színeiben 1989 és 1993 között városi főtisztviselő volt, 2008-ban pedig indult az riói alpolgármesteri posztért, de végül nem választották meg.

Hétfőn szívroham következtében halt meg Rio de Janeiróban. Két nappal korábban még szakkommentátorként dolgozott az egyik brazil sporttévében.

Mindent egy helyen az Eb-ről