Vágólapra másolva!
A Real Madrid idegenben 2-1-re győzött az Ajax ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. A remekül futballozó hollandoktól még 0-0-s állásnál elvettek egy gólt – állítólag jogosan. A Tottenham legjobbjai nélkül is nagyon simán verte a Dortmundot, a visszavágó gyakorlatilag már csak formalitás.

A Ronaldo nélküli Real Madrid eleinte Santiago Solari irányításával sem nézett ki jól, az elmúlt egy hónapban azonban tízből nyolc meccsét megnyerte a csapat, és már csak hat pont a hátránya a bajnokságban a listavezető Barcelonával szemben. „Az ellenfelek újra félhetnek tőlünk" – jelentette ki határozottan Courtois a sajtótájékoztatón.

A madridiak összeállításából hiányzott az influenzás Varane, őt Nacho pótolta a védelem közepén, és a súlyproblémákkal küzdő Marcelo, akit Reguilón helyettesített. A hétvégi madridi derbin góllal visszatérő Bale ezúttal már a kezdőcsapatban kapott helyet.

A Reallal ellentétben az Ajaxnak nem megy az utóbbi időben, a téli szünet óta csak egy bajnokit nyertek, ráadásul a Feyenoord elleni rangadón súlyos 6-2-es vereséget szenvedtek.

A holland fiatalok elképesztő lendülettel kezdték a meccset, teljesen megszállták a Real térfelét, beleálltak a fizikai párharcokba, és labdaszerzés után direktben támadták a kaput. Már majdnem negyed óra telt el, amikor a madridiak először tudták hosszabb ideig megtartani a labdát, és rögtön helyzetbe is kerültek: a 18 éves Vinícius a bal oldalról befelé cselezve lőtt kapura, de Onana szögletre ütötte a labdát.

Az Ajax sokkal élesebb volt a Realnál az első félidőben Forrás: AFP/John Thys

Az Ajax első igazán nagy lehetősége a 26. percben adódott, amikor Tadic estében, Ramosszal a nyakán a kapufát találta el. Ennél is nagyobb helyzet volt tíz perccel később Ziyech-é, aki egy végletekig kijátszott akció végén nem tudta elpasszolni a labdát Courtois mellett.

A 38. percben egy szöglet utáni kavarodásból Tagliafico fejelt a kapuba, de a bíró a VAR segítségével visszafújta a gólt, mert szerinte az egyik Ajax-játékos lesen volt és amúgy is akadályozta Courtois-t.

A második félidő egy Real-lehetőséggel kezdődött: az 51. percben egy alapvonalról visszatett labdát Benzema lőtt a rövid sarok irányába, de Onana leért, és védett. Egy perccel később Neres iramodott kapura, és lőtt kisodródott helyzetből a gyengébbik lábával – Courtois-nak nem okozott gondot a védés.

A Real időközben átvette a játék irányítását, és a 60. percben meg is szerezte a vezetést: Vinícius szaladt el a bal szélen, befelé húzva megvert több embert, majd Benzemához passzolt, aki közelről felvágta a jobb felsőbe a labdát.

Benzema góljának pillanata Forrás: AFP/John Thys

Nem olyan lendülettel, mint az elején, de az Ajax ment az egyenlítésért, és néhány gyengébb kísérletet követően Ziyech góljával a 75. percben ki is egyenlített.

Nem maradt viszont iksz, mivel a 87. percben a Real kihasználta, hogy szétnyílt az Ajax, és Carvajal beadása után a csereként beállt Asensio góljával megnyerte az összecsapást. A hosszabbítás utolsó percében egyenlíthetett volna az Ajax, de Dolberg ziccerben elcsúszott, így az erőtlen lövését Courtois védeni tudta.

A visszavágót – amelyen Ramos sárga lapok miatt nem léphet pályára – március 5-én rendezik Madridban.

Ajax-Real 1-2

Tottenham-Dortmund

A Tottenham kezdte jobban a meccset, amely már a hetedik percben közel állt a gólhoz, amikor Lucas kapáslövése csak centikkel ment el a bal kapufa mellett. Ahogy telt az idő, úgy jött ki a szorításból a Dortmund, és Pulisic, valamint Witsel révén veszélyeztetett is, de Lloris kapus mindkét esetben védeni tudott. Az első félidő legnagyobb helyzetét is a Dortmund hagyta ki, a 45. percben Zagadou fejelt teljesen üresen öt méterről, de Lloris bravúrral hárított.

Szon góljával szerzett vezetést a Tottenham Forrás: AFP/Glyn Kirk

A szünet után a Tottenham rögtön megszerezte a vezetést, miután Verthongen bal oldali beadását Szon belsőzte a jobb felső sarokba – a hazaiaknak ez volt az első kaput eltaláló lövésük a meccsen.

A folytatásban türelmesen járatta a labdát a Tottenham (talán el is fogyott a Dortmund), eldugta azt ellenfele elől. A hajrában eldőlt a meccset (és valószínűleg a párharc is), miután Verthongen és Llorente is betalált, így az előzetesen talán egy picit esélyesebbnek vélt dortmundiak gyakorlatilag reménytelen helyzetből várják a hazai visszavágót.

A Tottenham érdemeit csak felnagyítja, hogy két sztárja, Alli és Kane sérülés miatt nem léphetett pályára.

Összefoglaló ITT.

Ajax–Real Madrid 1-2 (0-0)
gsz.: Ziyech (75.) – Benzema (60.), Asensio (87.)

Tottenham–Dortmund 3-0 (0-0)
gsz.: Szon (47.), Verthongen (83.), Llorente (86.)

53Sárga lapHakim Ziyech
60GólKarim Benzema
70Sárga lapSergio Reguilon
75GólHakim Ziyech
83Sárga lapLucas Vazquez
87GólMarco Asensio
90Sárga lapSergio Ramos
Összeállítások
4-2-1-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék