A vérző Messi vezette történelmi győzelemre a Barcelonát

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi leaves the pitch at half time during the UEFA Champions league first leg quarter-final football match between Manchester United and Barcelona at Old Trafford in Manchester, north west England, on April 10, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy várakozás előzte meg a Barcelona manchesteri BL-vendégjátékát, Ole Gunnar Solskjaer csapata azonban nem tudott felnőni a feladathoz, a katalánok félgőzzel is győzelmet arattak az Old Traffordon – történetük során először nyertek a legendás stadionban. A másik meccsen az Ajax jobban játszott a Juventusnál, az 1-1-es végeredmény azonban inkább a torinóiaknak kedvez.

Manchester United – Barcelona

Hiába számított sorsolás után a Barcelona a Manchester United elleni párharc esélyesének,

az MU 2-0-s hazai vereségét követően 3-1-re nyert a PSG otthonában a BL nyolcaddöntőjében, és továbbjutott,

így a katalánok nem becsülhették le az angolokat a negyeddöntő első mérkőzésén. Nem is tették, Messiék a várakozásoknak megfelelően a kezdő sípszótól magukhoz ragadták a kezdeményezést, a mezőnyfölényük pedig a 12. percben, ha némi szerencsével is – Luke Shawról pattant saját kapujába a labda –, de góllá érett.

Luiz Suárez ünnepli a Barca vezető, s mint később kiderült, győztes gólját Forrás: AFP/Oli Scarff

A hazaiak vezetőedzője, Ole Gunnar Solskjaer érthetően csalódott volt a korán bekapott, mint később kiderült, győztes gól miatt.

A középpályán több remek egyéni teljesítményt láttam, a közönség is végig mellettünk állt, ennek ellenére ez nem a mi esténk volt, sajnos még a kaput sem találtuk el, ami a Barcelona ellen megengedhetetlen."

A manchesteriek érezhetően Lukaku testi erejében bíztak, többször próbálták a szélről a belga óriáshoz eljuttatni a labdát, aki azonban hiába birkózott középen, egyetlen használható beadás sem érkezett felé.

Ezért elsősorban a manchesteri jobbszélen futballozó Ashley Young volt a felelős, akinek a legutóbbi két meccsén 13 (!) beadási kísérletéből egy sem volt használható.

Nem csoda, hogy az interneten gúnyt űztek az angol játékosból, aki valahogy így nézhetne ki például kosárlabdázóként:

A norvég szakember ettől függetlenül tudja, min kell változtatni, a visszavágón: "Élesebbnek kell lennünk a kapu előtt, gólt kell szereznünk Barcelonában. Rasford és Martial előtt is adódtak helyzetek, remélhetőleg a Nou Campban is lesznek majd lehetőségeink, ott azonban sokkal jobban kell koncentrálnunk. Nincs még vége a párharcnak."

A már említett Lukaku röviden, ám annál lényegre törőbben értékelt.

Szavazzon!

Képes lehet a Manchester United egy PSG ellen mutatott bravúrhoz?

Hogy a szakmai adatokat kedvelő olvasóinknak is kedvezzünk, íme, a kidolgozott lehetőségek minőségét vizsgáló xG-mutató a mérkőzésről – egybecsengenek a csatár szavaival.

"Végig mi irányítottuk a mérkőzést, rákényszerítettük az akaratunkat a Manchester Unitedre.

A kemény letámadásaikkal megszenvedtünk, de nagyot küzdöttünk ezért a győzelemért, és megérdemeltük a sikert" – mondta a mérkőzést követően Ernesto Valverde. A Barcelona mestere azt is elárulta, hogy Lionel Messire csütörtökön orvosi vizsgálatok várnak, hiszen az arca és az orra is megsérült a Smallinggal való ütközésekor.

Az MU védője a találkozót megelőzően arról beszélt, hogy alig várja az ötszörös aranylabdás elleni párharcokat,

ennél az esetnél viszont a kelleténél talán jobban is odatette magát.

Gerard Piqué érzelemdús estén van túl, hiszen korábban négy évig az MU mezét viselte. "Különleges érzés volt visszatérni az Old Traffordra, de boldog vagyok a győzelmünk miatt.

A védekezésünk szerencsére mostanra állt össze leginkább, remekül érzem magam a pályán, a tapasztalatommal és a korommal sokat tudok segíteni a csapatomnak" – mondta a meccs egyik legjobbja, akit hatalmas elismerésben részesített

a köztudottan madridi érzelmű Marca, a találkozót követően megjelent írásában ugyanis a katalánt a világ legjobb középhátvédjeként jellemezték.

A Barcelona egyébként történelmi tettet hajtott végre szerdai 1-0-s sikerével,

a gránátvörös-kékek korábban ugyanis még egyszer sem győztek az Old Traffordon.

Végezetül egy érdekes, és elgondolkodtató adat az idei BL-szezonból: hazai közönség előtt továbbra is Marouane Fellaini az egyetlen játékos, aki gólt szerzett a United pályáján a Bajnokok Ligája ez évi kiírásában...

A Manchester United-Barcelona meccs összefoglalóját ide kattintva tekinthetik meg.

Ajax – Juventus

A nyolcaddöntőben

a címvédő Real Madrid kiejtésével az Ajax is üzent a riválisoknak,

hogy komolyan kell venni a hollandokat, Erik ten Hag csapata pedig a végső győzelemre is esélyesnek tartott Juventus ellen sem hazudtolta meg önmagát. Ugyanaz a bátor játék jellemezte az amszterdamiakat, mint a legjobb 16 között, jobban is futballoztak, mint olasz ellenfelük, ez az xG-mutatóból is kitűnik.

A sérülése után visszatérő Cristiano Ronaldót azonban a 45. percben bántóan üresen hagyták, aki góllal büntetett.

Ez volt a portugál 41. találata, ha a BL negyeddöntőit, elődöntőit és fináléit vesszük figyelembe, amellyel toronymagasan vezeti az összevetést.

– mondta a Juventust irányító Massimiliano Allegri, majd így folytatta. "A második félidő elején bekapott gól sokkolt minket, de a rövidzárlat után jól reagáltunk a helyzetre, és a hajrában egy kis szerencsével a győzelmet is megszerezhettük volna.

Cristiano Ronaldo ezúttal is bizonyította, más szintet képvisel, mint a többiek,

mozgásával és ütemérzékével komoly gondot okozott a hollandoknak. Sajnos a hazaiak remekül védekeztek a kontráink ellen, a visszavágón ennél jobban kell teljesítenünk."

Cristiano Ronaldo sajátos gólöröme, miután egy remek csukafejessel megszerezte a vezetést a Juventusnak Forrás: AFP/John Thys

"Nézőpont kérdése a végeredmény, összességében az 1-1 nem a legreménykeltőbb,

– értékelt a lefújás után a hollandok trénere, Erik ten Hag.

Szavazzon!

Mire megy az Ajax a torinói visszavágón?

Csapata a Juve elleni döntetlennel a holland futballnak is nagy szolgálatot tett, ezzel az eredménnyel ugyanis a holland bajnokság az UEFA együtthatókat tekintve megelőzte az osztrák Bundesligát, így

a bajnokságot megnyerő csapatnak nem kell selejtezőt játszania, egyenes ágon kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A nyártól a Barcelonát erősítő Frenkie de Jong ezúttal is remekül játszott, a meccs egyik legjobbja bizakodva várja a visszavágót. "Csalódott vagyok az első félidő végén kapott gól miatt, ám erősen kezdtük a második játékrészt, és rögtön egyenlítettünk.

A mérkőzés üde színfoltja a Juventusba csereként beálló Douglas Costa volt, a brazil a hajrában kapufát lőtt, többször okozott nehéz perceket az Ajax védelmének,

ezzel az ördöngös csellel és köténnyel pedig alighanem néhány álmatlan éjszakát okoz Joel Veltmannak.

Az Ajax-Juventus meccs összefoglalóját ide kattintva tekinthetik meg.

A Barcelona tehát előnyből várhatja a visszavágót, és bár a Juventus idegenbeli góljának köszönhetően kedvezőbb helyzetben van a torinói meccs előtt, aligha lefutottak még a párharcok.

A visszavágókat jövő héten kedden, április 16-án rendezik.