Nem kér többé a sztárokból a PSG elnöke

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Belgian defender Thomas Meunier (C) celebrates with Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (L) and Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (R) after scoring a goal during the French League Cup football semi-final match between Rennes and Paris Saint-Germain at the Roazhon Park stadium in Rennes on January 30, 2018. (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)
Vágólapra másolva!
A France Football francia szaklap készített interjút Nasszer al-Khelaifival, a Paris Saint-Germain elnökével, amiből az újság internetes változata közölt meglehetősen érdekes részleteket.

A párizsi klubot 2011-ben megvásárló katari konzorcium által kinevezett egykori hivatásos teniszező kezdettől fogva nagyon agilis tervekkel vágott neki a munkának, még abban az évben meghirdetett egy ötéves tervet, amiből azonban egyelőre szerinte is kevesebb eredmény látszik, mint amit annak idején elvárt.

"Még mindig híján vagyunk az igazi karakternek és az erőnek, ami rám ugyanúgy igaz, mint a klubra. Eszemben sincs elfutni a felelősség elől, és másokat, akár a játékosokat, akár az edzőket hibáztatni. Ha idén nem működtek a dolgok, az elsősorban az én hibám, de ezen változtatni fogunk" – szögezte le.

Nasszer al-Khelaifi (jobbra) türelme most fogyott el Antero Henriquével (balra) szemben Forrás: AFP/Franck Fife

A tisztogatást nem is az öltözőben kezdte meg, hanem a menedzsmentben, ahonnan kirúgta a mindenhatónak gondolt sportigazgatót, Antero Henriquét, akinek a helyét az AC Milantól elcsábított egykori PSG-játékos, Leonardo vette át.

"Nem egyik napról a másikra jött az ötlet. Ez egy hosszabb folyamat végén érlelődött meg,

Most volt itt az új impulzus ideje, mert nem mehetnek tovább így a dolgok.

A karakter hiányára vezethető vissza az újabb Bajnokok Ligája-kudarc is: "Hiába vertük meg őket, ha a másik meccsen meg az utolsó percben kikaptunk tőlük (a csoportkör első fordulójában Roberto Firmino a 90+3. percben rúgta az angolok győztes gólját). Nem voltunk kegyetlenek. És végül ők nyerték meg a BL-t. Nincs meg bennünk a mindig győzni akarás kultúrája. A győzelemhez állandóságra és egy bizonyos mentalitásra van szükség" – fogalmazott Al-Khelaifi.

A legjobb részeket azonban a játékosoknak tartogatta az elnök. Elárulta, hogy fél éve dolgoznak a keret átalakításán, és bár egyelőre nem mondhat neveket, de annyit elárult, hogy mostantól sokkal fontosabb lesz, hogy egy-egy játékos milyen mentalitást visz a csapathoz.

A csapat két legnagyobb sztárjáról, a francia világbajnok Kylian Mbappéról, és a 2017-ben 222 millió eurós átigazolási rekordért szerződtetett Neymarról is szót ejtett, de előbb általánosságban adta ki az új irányt.

"Nagyobb szigorra van szükség.

A játékosoknak az eddigieknél sokkal több felelősséget kell vállalniuk."

Leonardóra vár a feladat, hogy rendet tegyen a sztárok között Forrás: AFP/Bertrand Guay

"Olyan játékosokat akarok, akik büszkén viselik a mezünket, nem olyanokat, akik csak elvégzik a munkát, ha már átöltöztek. Ha valakinek ez nem tetszik, nyitva van az ajtó, távozhat. Nem akarok itt többé sztárokat látni" – mondta határozottan.

A Real Madrid által nagy erőkkel kergetett Mbappéról szólva leszögezte,

Nagyon intelligens, biztos, hogy megérti, mit szeretnénk elérni. Nem fogok egy ilyen őrült jó játékost elengedni."

És akkor a végén jöjjön Neymar, aki a bajnokság második felében, ha éppen nem volt sérült – amiről persze nem tehetett –, akkor balhéival hívta fel magára a figyelmet, és nemhogy nem cáfolta a távozásáról szóló híreket, de inkább még rá is erősített azokra.

Kylian Mbappé (balra) és Neymar közül lehet, hogy csak az egyik marad Párizsban. Vagy egyik sem... Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

"Olyan játékosokat akarok, akik mindent megtesznek, hogy megvédjék a mez becsületét, és akik részt akarnak venni a projektünkben. Akik ezt nem akarják, vagy nem értik meg, azzal leülünk, elbeszélgetünk. Vannak persze élő szerződések (Neymaré 2022-ig szól a PSG-nél - a szerk.), de a legfontosabb, hogy mindenki teljes mellszélességgel álljon a projektünk mellé.

Mindent egy helyen az Eb-ről