Vágólapra másolva!
Szombat este a Liverpool Mohamed Szalah második percben szerzett tizenegyesgóljával és Divock Origi hajrában lőtt góljával 2-0-ra legyőzte a Tottenham Hotspurt a Bajnokok Ligája angol házidöntőjében, a madridi Wanda Metropolitano Stadionban. Az örök másodiknak tartott Jürgen Klopp két elvesztett BL-döntő után győzött, míg a Liverpool hatodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot.

A találkozónak a Liverpool volt az esélyese, mert a Premier League-ben 26 pontot vert a Tottenhamre, ráadásul oda-vissza legyőzte az észak-londoni csapatot. Jürgen Klopp együttese a tavaly szeptemberi és az idén márciusi bajnoki rangadón is 2-1-re nyert, ezzel az eredménnyel most is kiegyeztek volna a Mersey-parti szurkolók. A BL-rutin is a liverpooliakat segítette, ugyanis ez volt fennállásuk 9. Bajnokok Ligája-döntője, ráadásul a Klopp-csapat tavaly már karnyújtásnyira került a trófeától, de a német kapus, Loris Karius potyagóljai miatt a Real Madrid nyerte a sorozatot.

A Liverpool-szurkolók fantasztikus hangulatot csináltak a madridi Wanda Metropolitano Stadionban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A Tottenham-szurkolók abban bízhattak a meccs előtt, hogy az áprilisban megsérült Harry Kane felépült a döntőre, Mauricio Pochettino pedig rögtön a kezdőbe is jelölte a kétszeres angol gólkirályt. Persze, nem lehet a pályán egyszerre 12 ember, így az argentin mesternek valakit ki kellett vennie a csapatából. A választása a brazil Lucas Mourára esett, aki az Ajax elleni elképesztő mesterhármasával döntőbe lőtte Spurst.

Tottenham győzelem esetén az észak-londoni csapat lett volna a Bajnokok Ligája (korábban BEK) történetének 23. győztese, 2012 óta pedig az első, amelyik még sosem győzött.

A Spurs 2008 óta az első debütáló a döntőben, akkor a Chelsea a Manchester Uniteddel szemben alulmaradt a moszkvai házidöntőben.

Lucas Moura a kispadra került Kane visszatérése miatt Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia

A londoni csapat 1963-ban megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, 1972-ben és 1984-ben pedig az UEFA Kupát, így a Juventus, az FC Barcelona, az Ajax Amsterdam, a Bayern München, a Chelsea és Manchester United után a hetedik klub lehet, amelynek vitrinjébe mind a három európai trófea bekerülhet. Mellette szól, hogy a mostani BL-menetelése során több meglepetést is produkált, így erre a döntőben is képes lehet.

A találkozó elképesztő iramban indult, a Liverpool már a 24. másodpercben kiharcolt egy tizenegyest.

A szenegáli Sadio Mané rálőtte a labdát a francia Moussa Sissokóra, akinek a testéről a kezére pattant a labda. A mérkőzést vezető Damir Skomina pedig azonnal megadta. A labda mögé Mohamed Szalah állt, aki a Real Madrid elleni tavalyi BL-döntőben vállsérülést szenvedett, és már az első félidőben le kellett cserélni. Most nagy erővel a kapu közepébe rúgta a labdát.

Szalah 1 perc 48 másodperc után talált be, ezzel a BL-döntők történetének második leggyorsabb gólját lőtte. A rekordot az AC Milan legendája, Paolo Maldini tartja, aki a 2005-ös isztambuli fináléban már az 50. másodpercben vezetést szerzett.

Mohamed Szalah a vezető gól után Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, volt pár kemény belépő, de szlovén játékvezető engedte a kemény játékot. A 17. percben kis híján növelte az előnyét a Liverpool. A szezon egyik legjobbja, a 16 gólpassznál járó Trent Alexander-Arnold bombázott 19 méterről, de a lövése néhány centivel elkerülte a jobb alsó sarkot.

Ez után a Tottenham átvette a játék irányítását, az észak-londoni csapat több mint 65%-ban birtokolta a labdát, azonban kaput eltaláló lövése nem volt az első félidőben. Szalah gólja után az első játékrész legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor egy lengén öltözött nő befutott a pálya kellős közepére. A meccs végére a nemzetközi sajtó kiderítette, hogy egy szexoldalt reklámozott és azt is, hogy egyetlen óra alatt 150 ezer követőt szerzett a produkció az oldalnak.

Jimmy Jump helyett ezúttal egy hölgy vitte el a showt Forrás: AFP/Javier Soriano

A kezdőbe bekerülő Harry Kane-nek összesen 11 labdaérintése volt az első félidőben, ami sokat elmond a Tottenham játékáról. A Spurs a Bajnokok Ligája idei szezonjában még egyszer sem tudott vezetni a félidőben, mégis eljutott a döntőig, úgyhogy az észak-londoni szurkolóknak a gyenge játék ellenére volt miben bízniuk.

Ezek után meglepetés volt, hogy Mauricio Pochettino nem cserélt a szünetben, de a Spurs jól kezdte a második félidőt, és a kapuja elé szegezte a Liverpoolt.

A Tottenham edzője nem akart túl korán belenyúlni a meccsbe Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Az 54. percben Dele Alli kapott hosszú indítást, egy szép csellel tisztára játszotta magát majd 10 méterről lőtt, azonban Virgil Van Dijk az utolsó pillanatban, becsúszva blokkolta a Tottenham játékosának lövését.

Az 58. percben Jürgen Klopp pályára küldte a Barca elleni elődöntő hősét, a belga Divock Origit, míg Georginio Wijnaldumot a csapat legrutinosabb játékosa, James Milner váltotta. Pochettino a 65. percben megelégelte a semmittevést, és pályára küldte Lucas Mourát, hátha ismét olyan csodát tud tenni, mint Amszterdamban.

A 69. percben majdnem eldöntötte a meccset a Liverpool.

Origi lekészített labdáját Milner lőtte el 18 méterről, de a bombája néhány centivel elkerülte a bal alsó sarkot.

Divock Origi jól szállt be a mérkőzésbe Forrás: AFP/Ben Stansall

A 73. percben ismét helyzetbe került a Tottenham. Szon gyorsított rá a védelemre, majd remek labdát adott a balján érkező Dele Allinak, az angol válogatott játékos azonban lövés helyett át akarta emelni Alissont, de rosszul találta el a labdát, a brazil kapus pedig könnyedén megfogta azt. Két perccel később a dél-korai támadó egyedül átsprintelt a teljes liverpooli védelmen, úgy tűnt ziccert lőhet 12 méterről, de Van Dijk ismét jókor érkezett, és az utolsó pillanatban szerelni tudta a Tottenham játékosát.

A mérkőzés végére mintha szóltak volna az észak-londoni csapat játékosainak, hogy nem lesz visszavágó, és nagyobb sebességre kapcsoltak.

A 79. percben ismét egyenlíthettek volna, de Kieran Trippier hajszálpontos beadása után Dele Alli hét méterről kapu fölé fejelt. Egy perccel később már Alissonnak is be kellett mutatnia, hogy miért tartják sokan a világ egyik legjobb kapusának. Előbb vetődve kiütötte Szon 20 méteres bombáját, majd a kipattanó után magabiztosan fogta Lucas Moura bal alsó sarokba tartó lövését.

Ezúttal is Szon volt a Tottenham legveszélyesebb játékosa Forrás: Anadolu Agency/Burak Akbulut

A 85. percben ismét munkája akadt a brazil kapusnak. Christian Eriksen éles szögből ellőt szabadrúgását kellett kiütnie a bal felső sarokból.

Két perccel később eldőlt a mérkőzés.

Egy liverpooli szöglet után nem tudtak felszabadítani a Spurs játékosai, a labda Matiphoz került, aki Origi elé tálalt, a belga támadó pedig 13 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

Az ötperces hosszabbításban a Tottenham mindent megtett a szépítésért, de a Liverpool már rutinból lehozta a végét, kétgólos győzelmet aratott, és fennállása során hatodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot.

A Liverpoolt irányító Jürgen Klopp pályafutása első európai kupatrófeáját nyerte. Az 51 éves tréner 2013-ban a Dortmunddal, 2018-ban a Liverpoollal bukott el BL-döntőt. 2016-ban, az első liverpooli idényében pedig az Európa-liga döntőben vesztett a csapata a Sevilla ellen.

1Sípszó (kezd + vég)
2Belőtt 11-esMohamed Salah
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
58CsereRoberto Firmino
62CsereGeorginio Wijnaldum
66CsereHarry Winks
74CsereMoussa Sissoko
81CsereDele Alli
87Gól
87GólDivock Origi
89CsereSadio Mane
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről