Akár a Manchester Uniteddel is játszhatna a Fradi az Európa-ligában

Olekszandr Zubkovra (balra) kulcsszerepet várhat az Újpest ellen
Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata 0-0-s döntetlenről kezdi el az Európa-liga playoff visszavágóját csütörtökön este 20.00-tól a Groupama Arénában a litván Suduva ellen. A Fradi azért játszhat az El-főtáblára jutásért, mert a Bajnokok Ligája-selejtezőben két fordulót is sikerrel vett, többek között a bolgár bajnok Ludogorecet kiejtve. Bár Európában minden csapat álma a BL-szereplés, azért az Európa-liga főtáblája sem lebecsülendő dolog. A magyar futballnak semmiképpen nem az.

Többször leírtuk már, hogy a Ferencváros legutóbb 2004 őszén játszhatott csoportkört az akkor még UEFA Kupának elnevezett sorozatban. A Fradinak akkor az angol Millwall csapatán kellett keresztüljutnia ahhoz, hogy a csoportban a skót Hearts, a holland Feyenoord, a német Schalke és a svájci Basel ellen pályára léphessen.

4 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség

volt a mérlege a László Csaba vezette zöld-fehéreknek.

A Ferencváros azóta soha nem érte el egyik európai kupa csoportkörét sem, sőt, közelében sem járt ehhez. Éppen ezért óriási a tétje a litván Suduva elleni összecsapásnak.

Akik úgy gondolkodnak, hogy a Bajnokok Ligáját kár lenne összehasonlítani az Európa-ligával, mert csak az előbbi ér valamit, tévednek.

A Chelsea a 2018-19-es idényben bizonyította be, mennyire komolyan veszi ezt a sorozatot. A londoni kékek akkor lemaradtak a BL-indulásról, de az Európa-ligában a döntőig meneteltek, majd meg is nyerték a kupát. Az El-győztes automatikusan BL-főtáblás indulási helyet kap, az UEFA nem véletlenül adta oda ezt a bónuszt, emelve ezzel a sorozat értékét.

Minden szezonban van pár olyan csapat az El 48-as főtábláján, amely emeli ennek a sorozatnak a rangját.

Idén a Manchester United lesz ez az együttes,

amely tavasszal lemaradt a Bajnokok Ligája-csatlakozásról. Mondanunk sem kell, mit jelentene a ferencvárosi csapatnak, a szurkolóknak, a magyar futballnak, ha összejönne ez a párosítás.

Óriási dolog lenne, ha összejönne az Európa-ligában egy Ferencváros-Manchester United mérkőzés Forrás: AFP/Oli Scarff

De a másik angol csapat, az Arsenal is itt indul majd, pedig a londoniak is inkább a BL-ben szerepltek az elmúlt években.

Spanyolországból a Sevilla, Olaszországból a Lazio és a Roma, Portugáliából az FC Porto -

ezek mind-mind olyan csapatok, amelyekkel nagyszerű dolog lenne összefutni és meccseket játszani. Pont a MOL Fehérvár (tavaly még MOL Vidi néven szerepeltek) mutatta meg, hogy mennyit jelent szakmailag és emocionálisan is olyan együttes ellen focizni, mint a Chelsea. Arról nem beszélve, hogy különleges szerencse esetén olyan négyesbe is bekerülhet a Fradi, amelyben versenyben lehet még a 32 közé jutásért is.

Ehhez azonban csütörtökön mindenképpen tovább kell jutni a litván Suduva ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!