A német kísérletre figyel Európa: indul a Bundesliga

Mönchengladbach, 2020. április 16. A Borussia Mönchengladbach futballklub szurkolóinak fényképét hordozó kartonkivágatok „népesítik” be a Borussia Park Stadion lelátóját Mönchengladbachban 2020. április 16-án. Bár a koronavírus-járvány miatt a sportesemények tilalmát augusztus 31-ig meghosszabbították Németországban, ám nem kizárt, hogy az első osztályú labdarúgó-bajnokság folytatódhat. Ebben az esetben zárt kapuk mögött játszanák a mérkőzéseket, a szurkolók pedig a lelátói fotókkal javítani próbálják a játékosok hangulatát. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vágólapra másolva!
Elkülönített edzők, szájmaszkos cserejátékosok, kartonnézők és rendkívül szigorú szabályok betartásával indul újra szombaton a német labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga. A Bayern München áll az első helyen a tabellán, ez biztos, de szinte minden más teljesen bizonytalan. Senki sem tudja megmondani, hogy a több mint két hónapos leállás milyen hatással volt a csapatokra, mindenesetre az egész világ lélegzetvisszafojtva figyeli a nagy német futballkísérletet.

Minden idők legfurcsább Bundesliga fordulói következnek. Nincs kizárva, hogy évek múlva majd háromszezonos Bundesligának fogják hívni, hiszen a 17 fordulós őszi szezont követte a 8 fordulós téli, most pedig elindul a 9 fordulós nyári.

De legalább indul. Végre ismét tétmérkőzéseket nézhetünk.

Nem árt kitérni arra, milyen különleges szabályokat hozott a szövetség vezérkara a szokatlan helyzetre tekintettel. A nézőkön kívül a kabalák sem lehetnek a stadionokban, ez a tiltás nem csak a két élő állatra, a kölni kecskére, IX. Hennesre, valamint a frankfurti sasra, Attilára vonatkozik, hanem az emberek által megszemélyesítettekre is.

A koronavírus-járvány a kölni csapat kabalaálltát sem engedi a stadionba Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

A stadionokat három zónára osztották:

játéktér, nézőtér, és külső, de kerítésen belüli terület.

Egy-egy zónában maximum százan lehetnek. A játéktéren tartózkodók meghatározása egyértelmű, a külső zónában lévőké is (itt portásokról, gépkocsivezetőkről, egészségügyi és műszaki személyzetről van szó). A nézőtéren a televíziós közvetítések munkatársain kívül csak olyan nélkülözhetetlen segítők lesznek, mint az ellenőrök, DFB-funkcionáriusok. Az aktuális hazai csapat nyolc, a vendég négy delegáltja jöhet még ide. A mérkőzések előtt nem lesznek interjúk, sajtótájékoztató sem, a találkozók után két televíziós újságíró készíthet riportot.

A csapatok külön vonulnak be a pályára, nem kísérik őket gyerekek, elmaradnak a kézfogások, a fotózások. A kispadon ülők szájmaszkban lesznek, az edző kivételével, de őt meg elkülönítik a többiektől. Gólok után nem lesz ölelkezés, ünneplés, de legalább az ilyenkor megszokott zene felhangozhat.

Kivonuláskor is lehet majd hallani a hazai csapat himnuszát, ám közönségzajt magnóról nem lehet bejátszani az üres stadionba. Szerencsére a gladbachi találmányt, a kartonszurkolót más klubok is alkalmazhatják.

A Borussia Mönchengladbach futballklub szurkolóinak fényképét hordozó kartonkivágatok „népesítik” be a Borussia Park Stadion lelátóját Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Óriási a felelősségük a játékosoknak. Mert most az is a Bundesligára figyel, aki más bajnokságokat szívesebben néz. A Bayern München elnöke,

Karl-Heinz Rummenigge szerint akár milliárdos nézettséget is produkálhat a német bajnokság.

Óriásit javíthatnak a szereplők a sorozat megítélésén, vagy ellenkezőleg: nagyot ronthatnak azon.

Kutyaharapás miatti tetanuszoltás a pályán, oroszlánokkal megerősített rendezőgárda, bérelt repülőgép segítségével bosszantott ellenfél. Őrjöngő tízezrek a lelátón, akik a Ruhr-derbi hetében nem hajlandóak elutazni a vetélytárs városába. Szombat délután a világ egyik legpatinásabb derbijével, a Dortmund-Schalke 04 találkozóval folytatódik a német labdarúgó-bajnokság, amely több mint két hónapon át szünetelt. Ám ezúttal szó sem lesz remek hangulatról. Ahogy az Union Berlin szurkolói is hiába vártak évtizedek óta a Bayern vendégjátékára, nem csodálhatják a stadionjukban a rekordbajnokot.

Thomas Müller, a Bayern München focistája érkezik a csapat edzésére Forrás: AFP/Christof Stache

Az egykori NSZK-ban soha nem büntettek nézőket, csapatokat, klubvezetőket zárt kapus találkozókkal. Így kizártnak tűnt, hogy az 1966-ban vívott Tasmania Berlin-Mönchengladbach meccsen regisztrált 827-es nézőszámot valaha is alulmúlják a Bundesligában. Ennél mindig többen jöttek össze egy-egy mérkőzésen. Ám amit ember nem tervezett, azt végrehajtotta a koronavírus-járvány. 2020. március 11-én a Mönchengladbach üres nézőtér előtt fogadta a Kölnt. Ma már tudjuk: ez nem az egyetlen ilyen eset a Bundesligában, hanem egy szomorú sorozat első epizódja volt. Mert a német stadionokban a hétvégén is üresek lesznek a nézőterek. Mind a kilenc helyszínen. De legalább a játék újra indul. Elsőként Európában.

Ezen a hétvégén lett volna az utolsó forduló.

A bajnokcsapat sörfürdője a Salátástállal, a nemzetközi kupaszereplést a végső sípszó pillanatában elérő gárda féktelen öröme, a heroikus küzdelem után bennmaradó eufóriája és a leintésig a csodában bízó kieső vigasztalhatatlan fájdalma. Ezek helyett a képek helyett csak egy sima fordulót láthatunk, amelyet március közepén kellett volna látnunk. 2020. március 11-én azonban minden megmerevedett. Talán már sokan nem is emlékeznek rá, milyen állapotban.

A mostani indulás előtt a Bayern München áll az élen, négy ponttal megelőzve a Dortmundot és öttel a Leipziget. Ezt végső sorrendként is nagyon sokan el tudták volna képzelni a bajnokság rajtja előtt. És most is. A harmadik Leipziget egy pont hátránnyal követi a Mönchengladbach és hárommal van lemaradva a Bayer Leverkusen. Az ötödik után jön egy tízpontos szakadék. Vagyis szinte kizárt, hogy ezen ötösfogat tagjai ne nevezhessenek a nemzetközi kupák következő szezonjába. Persze most a Bajnokok Ligájáról és Európa-ligáról ne beszéljünk, mert jelenleg nem csak az kérdéses, hogy mikor indulnak ezek a sorozatok, hanem a nevezők száma és a lebonyolítás rendje is. A németek (mondhatni szokásukhoz híven) precízebbek az UEFA irányítóinál. Előbbiek viszonylag pontos tervekkel rendelkeznek jelenleg. A szombati indulást követően minden hétvégén rendeznének fordulót, közben lesz két keddi-szerdai játéknap is. 2020. június 27-én hirdetnének bajnokot. A Német Kupa elődöntőit június 9-én és 10-én rendeznék, a döntőt pedig július 4-re tervezik.

Gulácsi Péter jövő szombaton már bajnoki mérkőzésen védhet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

„Ami a szezon eddigi részében történt, már nem érdekes. Mindent elölről kell kezdenünk. Mindenki nulláról indul" – mondta Hansi Flick a Bayern edzője. Nyilván a nulláról indulást nem a pontszámokra, a tabellán elfoglalt pozíciókra értette, hanem a szakmai munka állására. És ebben maximálisan igaza van. Ami az ő pozícióját illeti, az megszilárdult a kényszerszünet alatt. Hiszen míg a karanténba megbízott edzőként vonult, addig a szezon talán befejező részét már hosszú távú szerződéssel rendelkező trénerként kezdheti. Ráadásul a videós tárgyalások alatt is történt egy-két Flicket érintő dolog. Július 1-től nem akármilyen segítőt kap maga mellé. A világbajnokságok történetében a legtöbb gólt szerző Miroslav Klose csatlakozik a szakmai stábhoz.

A Dortmund nemcsak megszorongathatja, hanem meg is előzheti a Bayernt. Mert remek játékosállománya van. Ráadásul igazi csodagyereket igazolt a bajnokság téli szünete alatt. A norvég

Haaland azonnal berobbant, elképesztő számban rugdosta a gólokat.

A sárga-feketéknek rosszkor jött a leállás, mert látványosan, szemre tetszetősen játszottak. És kiszámíthatatlan, hogyan folytatják most. Sérülések is nehezítik a helyzetét. Reus nem bevethető, de egy hete kidőlt Witsel és Can is. Ha ez a három játékos nem tud pályára lépni a Ruhr-derbin, azt megérezheti a csapat. Ne feledjük, hogy a kontinens egyik legnagyobb és legfanatikusabb táborának segítségére sem számíthatnak az előttünk álló hetekben. Pedig másfél hét múlva, az első hétközi fordulóban a Signal Iduna Parkban a nagy riválist, a Bayernt fogadják. 81 365 szék marad ekkor üresen. A BVB 11 nap alatt elesik a Schalke és a Bayern elleni meccs bevételétől, és ez csak az egyik baj.

A Dortmund-szurkolók ezúttal csak lakatokkal jelezhetik, a csapat mögött állnak Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az őszi bajnok Leipzignek annyiban jött jól a be nem tervezett szünet, hogy magyar válogatott középhátvédje, Willi Orbán közelebb került a teljes gyógyuláshoz. Bár a Freiburg elleni nyitómérkőzésen még valószínűleg nem lesz bevethető. Gulácsi Péter viszont teljesen egészséges, a holtszezonban egyre több fórumon értékelték nagyon pozitívan az elmúlt időkben nyújtott teljesítményét. Ha a februári müncheni meccsen a hajrában nem védi óriási bravúrral Goretzka lövését, akkor már

nem beszélhetnénk a lipcsei csapatról bajnokesélyesként. Így elvileg igen, mert remek sorsolása van. A Dortmundon kívül minden komoly csapat elleni találkozóját már lejátszotta.

A BVB-t pedig otthon fogadhatja, bár érdekes kérdés, hogy jelen körülmények között számít-e a hazai pálya. A Lipcse a bajnokság első felében eredményes volt, a második szakaszt azonban botrányosan kezdte. Így lett három forduló alatt a négy pontos előnyéből egy pontos hátrány. A rangadóin képtelen két félidőn át jó teljesítményt nyújtani. Ha ezt a gondot megoldotta Nagelsmann otthoni magányában, akkor akár 27 pontot is szerezhet a hátralévő kilenc játéknapon. Persze még ez sem garantálná a bajnoki címet, mert nem a saját kezében van a sorsa. A mögötte lévőket viszont vélhetően ott is tudja tartani, így idén is dobogós lehet.

Mert sem a Mönchengladbach, sem a Leverkusen nem stabil együttes, sőt, ez a két legtalányosabb csapat a szezonban. Mindkettő remek játékosállományával helyenként nagyszerű teljesítményre képes, de bármikor jöhet a rövidzárlat. Nagy meglepetés lenne, ha nem ez a két társaság osztozna a negyedik-ötödik helyen. Persze kicsit sem mindegy milyen sorrendben, hiszen az egyik hely Bajnokok Ligája-indulást ér, a másik csak Európa-liga részvételt. A kettejük virtuális párharcát az döntheti el, hogy míg a Mönchengladbachnak csak a bajnokságra kell figyelnie, addig a Bayer elődöntős a kupában (a harmadosztályú Saarbrücken ellen esélyes a döntőbe jutásra is), valamint versenyben van a ki tudja mikor folytatódó Európa-ligában. A jövő hétvégén egyébként Mönchengladbachban csap össze a két csapat, a tét a BL-részvétel lesz azon a meccsen.

Nézzük mi a helyzet a nagy ötös mögött

Az első öt helyezett nyolcpontos sávon belül található, a középmezőnyben kilencpontos különbség van a 6. Schalke és a 13. Hertha között. Ha lendületben lennének a csapatok és kiszámíthatóbb lenne minden, akkor ez nagy különbség lenne. Ám gondoljanak bele,

mi van akkor, ha egy csapatnál felüti a fejét a koronavírus és a szövetség nem engedi pályára lépni a beteg játékosokat.

Békeidőben senki nem tiltja meg egy-egy játékosnak, hogy lázasan, beinjekciózva játsszon, de most tiltanák. Ha komplett csapatokot leállít a DFB hetekre, akkor reménytelenül összekavarodik a bajnokság. Ha logikusabb döntésként egy adott csapat igazoltan egészséges tagjait pályára kényszeríti a klub amatőrjeivel-ifijeivel kiegészítve, akkor viszont már sem papírformáról, sem esélyekről nincs értelme beszélni. Ráadásul hatályon kívül kell helyezni azt a paragrafust, amely maximálja az egyszerre pályára küldhető nem profi játékosok számát.

David Wagner, a Schalke edzője egyedi maszkjában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Ha nem állt volna le a bajnokság akkor a Schalke hamar elveszítette volna a hatodik helyét, mert pocsék formában volt. Most lehet, hogy összeszedte magát a karanténban és megtarthatja a helyét, ami Európa-liga indulást érhet. A Wolfsburg és a Hoffenheim taszíthatja le onnan, de mivel emberi számítás szerint Bayern München-Bayer Leverkusen kupadöntő várható, a hetedik hely is El-részvételt jelenthet. A rajtuk kívül még ebben a középmezőnynek hívott zónában tartozkodó Freiburg örülhet, hogy a remek őszének köszönhetően nem lesznek kiesési gondjai. Igaz Sallai Roland klubját rossz hírek is bosszantották, ugyanis az új szezon nyitányára ígért szuperstadion építése csúszik a járvány miatt. A fekete-erdei csapat jelenlegi vetélytársai közül a két újonc, az Union Berlin és a Köln eddig túlteljesített minden várakozást. Ez a két együttes nyugodtan tekinthet a folytatás elé, még akkor is, ha a Köln remek formában volt a bajnokság megszakítása előtt, de a felkézülést befolyásolta, hogy a csapatban voltak koronavírusos betegek, Jakobs és Hauptmann személyében.

A Klinsmann ámokfutásától sújtott Hertha, valamint a vezetői által szétszedett Frankfurt szeretne gyorsan túlesni a bajnokság további részén,

és gyorsan elfelejteni az egészét. A fővárosi csapat szurkolói talán megnyugodhatnak: a leállás alatt kinevezett, szezonbeli negyedik vezetőedző megfelelőnek tűnik a hátralévő kilenc mérkőzés levezényléséhez. Bruno Labbadia ugyanis igazi tűzoltó, ha egy bajnokság végén néhány meccsre kell valaki, nála tökéletesebbet aligha lehet találni. A Frankfurtra még Bundesligán kívüli feladatok is várnak, egy kínos 90 perces vesszőfutás az Európa-ligában a Basel ellen a hazai 0-3 után, és esetleg a szezon megmentése a Német Kupában. Bár a Bayern ellen nehéz lesz kiharcolnia a döntőbe jutást.

Az eddig nem említett öt csapat közül kerül ki várhatóan a két kieső és az osztályozós. A harmadik újonc, a Paderborn valószínűleg menthetetlen, egyetlen korábbi elsőosztályú szerepléséhez hasonlóan idén is csak a szimpatikus kieső szerepe juthat neki. A legrosszabb bentmaradóval, a Mainz-cal szemben 10 pont a hátránya és a jelenleg osztályozós helyen álló Düsseldorfnál is hat ponttal gyűjtött kevesebbet.

A legnagyobb kérdőjel alul a rekordrésztvevő, a Werder Bremen szereplése.

A négyszeres bajnok, KEK-győztes csak két ponttal gyűjtött többet a Paderbornnál. A kiesése ellen leginkább a tradíciók szólnak. Ám ez ezen a szinten kevés. Erről nem is olyan régen a korábbi rekordrésztvevő a Hamburg is meggyőződhetett. A Bremennek most már őrült módon kell gyűjtögetnie a pontokat, mert a Düsseldorfon kívül még a Mainz-Augsburg duóból is egyet meg kellene előznie. Az Augsburg új edzője, Heiko Herrlich a napokban kiosont a karanténból a boltba egy fogkrémért, így kiszámíthatatlan ideig nem lehet játékosai mellett. A Mainzot talán még utolérheti a Bremen, mert nem egy acélos együttes, de ha Szalai Ádámnak jó hetei lesznek akár egyedül is bent tarthatja csapatát.

Bundesliga, 26. forduló.
szombat: Augsburg-Wolfsburg 15.30, Borussia Dortmund-Schalke 04 15.30, Düsseldorf-Paderborn 15.30, Hoffenheim-Hertha BSC 15.30, RB Leipzig-Freiburg 15.30, Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach 18.30
vasárnap: 1. FC Köln-Mainz 15.30, Union Berlin-Bayern München 18.30
hétfő: Werder Bremen-Bayern Leverkusen 20.30

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!