Reptéri lépcsőn jöttek a cserejátékosok a Bundesligában

RB Leipzig - SC Freiburg Sports soccer Bundesliga Ghost game Corona Coronavirus Covid-19 no person AVL Lawn ball sports Red Bull Arena
16 May 2020, Saxony, Leipzig: Football: Bundesliga, 26th matchday, RB Leipzig - SC Freiburg in the Red Bull Arena Leipzig. A gangway leads from the edge of the field to the stands. The gangway allows players to get to the stands if there is not enough space on the substitutes' bench. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
A világ sportéletének újraindulását jelentette a Bundesliga folytatása Németországban. A stadionokban olykor hihetetlenül kreatív megoldásokkal tartották be a koronavírus járvány miatt hozott különleges szabályokat. A csúcsot mindenképpen az jelentette, amikor a Lipcse-Freiburg meccsen a cserejátékosok egy repülőtéri lépcsőn érkeztek meg az oldalvonal mellé.

Amikor szűk egy éve megtartották a Bundesliga másodosztályának 2019-20-as sorsolását aligha gondolta volna bárki, hogy

a 26. fordulóban sorra kerülő Regensburg-Holstein Kiel, Erzgebirge Aue- Sandhausen, Karlsruhe-Darmstadt és Bochum- Heidenheim találkozókat a világ összes sportrajongója lélegzetét visszafojtva várja.

Mégis bekövetkezett a csoda, a szombati ebéd után mindenki izgatottan ült a megfelelő berendezés elé, hogy szemtanúja legyen a négy említett csata valamelyikének.

Ugyanis ezekkel a találkozókkal indult újra a világ sportélete.

Meglehetősen furcsa volt ez a szombati nap négy másodosztályú és hat elsőosztályú német bajnokival. Mert az említett mérkőzések után fél négykor folytatódott a Bundesliga1 is. 77 nap kényszerpihenő után. Ennél nagyobb szünet két Bundesliga találkozó között csak hat alkalommal volt. A legnagyobb 2012-ben, az Eb és az olimpia évében, akkor 111 napig kellett nélkülözniük a szurkolóknak a német bajnokságot. De azt úgy is tervezték. Most viszont a sors szólt közbe.

Emlékezetes lett ez az újraindulás. Hiszen mind a pályákon, mind a nézőtereken maximum százan lehettek. Nem kell részletezni, hogy az évek óta a kontinensen a legnagyobb helyszíni érdeklődés mellett zajló bajnokságban mennyire más a hangulat, amikor üres egy stadion.

A Bundesliga1-ben tavaly 42.738 volt a meccsenkénti átlagnézőszám, a Bundesliga2-ben 18.980.

Most olyan dolgokat láttunk, amilyeneket korábban soha. Megcsodálhattuk pl. a stadionok nézőtereit, drukkerek nélkül. Aki nem járt ott személyesen, az eddig soha nem látta, hogy a lipcsei Red Bull Arénában milyen művészi elképzelés szerint festették különböző színűre a székeket, a dortmundi Signal Iduna Parkban mennyire kopár üresen a huszonötezres déli szektor és a frankfurti Commerzbank Arénában milyen gyönyörű óriáscímert alakítottak ki a székekből.

A frankfurti Commerzbank Aréna óriáscímere - székekből kirakva Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

A kispadokat mindenhol megritkították, csak 4-5 ülés maradt, azokon az edzőn kívüli hivatalos személyek voltak maszkban. A cserejátékosok a nézőtéren üldögéltek, egymástól két-három szék távolságra, szintén maszkban. Ahol van közvetlen lejárat onnan, ott nem is volt ezzel gond, ám Lipcsében csak egy 3 méteres falról leugorva lehetne lejutni a pálya mellé. A keleti csapat vezetői ennek az akadálynak a leküzdésére egy meglehetősen innovatív módszert alkalmaztak.

Elkérték a lipcsei repülőtértől azt a mozgatható lépcsőt, amin a kifutópálya betonjáról lehet felmenni a repülőgép ajtajához.

A lipcsei repülőtérről kölcsönkért lépcső, amelyen a cserejátékosok a pályára érkeztek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Arra momentán ott úgysincs szükség. Így péntek délután a városon keresztül megérkezett a lépcső, így szombaton már ott is megközelíthető lett a pálya a cserejátékosok számára 3 méternél nagyobb ugrás nélkül. Uwe Schuhardt, a reptér szóvivője elmondta:

Ezen a lépcsőn közlekedett a nézőtéren helyet foglaló magyar válogatott játékos, Willi Orbán is, aki, amikor még bevetésre várva megszomjazott, letolta a maszkot, ivott, majd visszahelyezte azt.

A bemelegítések alatt mindenütt szólt a zene. A pénzfeldobásnál képzeletbeli két méteres egyenlő oldalú háromszög csúcsain állt a három érintett, és a „jó játékot" kívánság után mindenki ment a helyére. Érdekes, hogy a térfélválasztás íratlan szabályait ilyen körülmények között is betartották:

a Dortmund-Schalke Ruhr-derbin a kapitányok ezúttal is úgy döntöttek, hogy a csapatok a második félidőben támadjanak arra a kapura, ahol a saját szurkolóik lettek volna.

Az első koronagól egyébként ezen a dortmundi derbin született, a télen érkezett csodagyerek, Erling Braut Haaland szerezte. Utána pedig olyan gólörömöt láthattunk, melyet eddig soha. A norvég az ünneplésére érkező társaival olyan szánalmas vonaglást mutatott be, hogy annál virgoncabban mozognak egy oslói nyugdíjas klubban szombat délután. A gólörömök néhány csapatnál egyértelműen begyakoroltak, nem kizárt, hogy a következő hetekben ez egy külön műfajjá növi ki magát. Az első játéknap ezen különversenyét valószínűleg a gladbachi Pléa-Thuram duó nyeri.

A mönchengladbachi játékosok gólöröme Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jan Huebner

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a békeidőkben bemutatott gólörömök, a féktelen ölelkezések-csókolózások-egymásra ugrálások mennyire őszinte megnyilvánulások, ha ezek nélkül is lehet ünnepelni.

A Dortmund játékosai egyébként a Schalke ellen remek teljesítménnyel megnyert rangadó után ugyanúgy odamentek a déli állóhely elé, mintha ott tombolt volna a kontinens legnagyobb szurkolói blokkja.

A játékosok tapsoltak az üres szektor előtt. De nem volt, aki ünnepelje őket, pedig egy ilyen gyönyörű siker után hatalmasat bulizott volna együtt szurkoló és focista.

A hazai találatoknál egyébként mindenhol szólt a zene, a vendégekét döbbent csend fogadta mindenütt. Ami furcsa, hogy a szünetekben a teljesen üres stadionokban is harsogott a zene, és az eredményjelzők is működtek. Ez utóbbi azért érdekes, mert ezt leginkább a helyét evés-ivás, és ezekkel összefüggő dolgok miatt elhagyó szurkolók kiszolgálására találták ki. De jelen helyzetben a stadionban lévők mindegyike tisztában volt az aktuális eredménnyel, senki nem távozott onnan egy pillanatra sem meccs közben.

A hangosbeszélő is leginkább magát szórakoztatta.

Bizonyos berögződéseken a játékosok sem tudtak túllépni, még egy vírus kedvéért sem. A szögleteknél helyenként ugyanolyan gyömöszölés volt, mint normális esetben. A Frankfurt – Gladbach találkozón pedig egy csúnya szabálytalanság után úgy egymásnak esett 10-12 focista, mintha nem lennének óvintézkedések.

Az Eintracht Frankfurt - VfL Borussia Monchengladbach meccsen a játékosok egymásnak rontottak Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jan Huebner

A látott teljesítményeket nehéz értékelni. Egyértelmű, hogy a csapatokat nagyon zavarta a nézők hiánya. És egyes meccseken gond volt a kondícióval is.

Az biztos, hogy ilyen helyzetben még soha nem voltak sem az edzők, sem a játékosok. Mert a szezont, legyen szó ősziről vagy tavasziról, mindig egy tervszerű munka után kezdték el. Most minden esetleges, kiszámíthatatlan volt az elmúlt hónapokban. És ezért lesz kiszámíthatatlan a következő hat hét is. Persze lehet, hogy éppen ettől lesz igazán izgalmas minden.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!