Vágólapra másolva!
A Debrecen régi-új vezetőedzője, Kondás Elemér a szintén a kiesés elől menekülő és új trénerrel, Predrag Rogannal felálló Újpest ellen 3-1-es vereséggel mutatkozott be kedden este a labdarúgó OTP Bank Liga hétközi, 28. fordulójában.

A hajdúsági együttesnél vasárnap váltották le Vitelki Zoltánt, miután a csapat pénteken, hazai pályán csak döntetlent játszott a sereghajtó - és mint utóbb kiderült, már biztosan búcsúzó - Kaposvárral, így visszacsúszott a 11., kiesést jelentő helyre. Kondás Elemérrel a Debrecen 2011 és 2016 között kétszer nyert bajnokságot és kétszer Magyar Kupát, most pedig Szima Gábor tulajdonos egyértelműen azt várja a szezon végéig megbízott szakembertől, hogy tartsa bent a klubot az élvonalban.

A két csapat között mindössze egy pont a különbség, így a döntetlen előzetesen egyik együttesnek sem lett volna igazán jó, a vereség viszont mindkét klub helyzetét komolyan megnehezítette volna az utolsó öt fordulóra. A fővárosi lila-fehérek hasonló cipőben járnak, mint riválisuk: a gyenge eredmények miatt egy héttel korábban cseréltek trénert. A váltás ugyan a játékban még nem érződött, de eredményben megmutatkozott az első körben, mivel Predrag Rogannal 1-0-ra nyert az együttes a Magyar Kupa-győztes Budapest Honvéd ellen.

A debreceni Pávkovics Bence (b), Nagy Sándor (k) és az újpesti Kire Ristevski a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójában játszott Újpest FC-Debreceni VSC mérkőzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccse nagyon jól kezdődött az Újpest számára. Bár a 8. percben Burekovic-szabadrúgás után Risztevszki közeli fejese után még hatalmasat védett Nagy, egy perccel később már a DVSC kapusa is tehetetlen volt:

Simon jobb oldali szögletét követően Risztevszki tíz méterről a jobb alsóba lőtt. Az észak-macedón védőnek ez volt az első gólja az Újpest színeiben.

A gyors gól után kiegyenlítetté vált a játék, az első egészségügyi szünetig újabb komoly helyzet nem alakult ki a meccsen – egy-két kisebb lehetőség a Loki előtt adódott –, inkább a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok. Az Újpest betömörült a saját kapuja elé, így a Debrecen nem igazán tudott a hazai védelem mögé kerülni. Ráadásul Kondás Elemérnek kényszerűségből cserélnie is kellett, Csősz sérülése után a 28. percben pályára lépett Kusnyír.

A 30. percben egyenlíthetett volna a Debrecen, Heris rossz felszabadítása után Garba került helyzetbe, de a támadó 12 méterről kapu mellé lőtt nagy helyzetben. Két perccel később érdekes pillanatok következtek, ugyanis a DVSC erőnléti edzője, Száraz Ádám reklamálásért kapott egy sárga lapot.

A 37. percben ismét Garba került helyzetbe Bódi beadása után, de öt méterről mellé fejelt Heris segítségével, majd a szöglet után Bényei lőtt 12 méterről, de a blokkról kapu mellé pattant a labda.

Az újpesti Simon Krisztián volt a Debrecen elleni meccs hőse Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 42. percben a csereként beállt Kusnyír lőtt 18 méterről, de nagyjából egy méterrel a jobb kapufa mellé, majd a másik oldalon Zsótér próbálkozhatott 16 méterről, de jócskán kapu fölé szállt a labdája. Hiába voltak lehetőségek, újabb gól már nem esett, így újpesti előnnyel mentek a csapatok az öltözőbe.

A második félidő szakadó esőben, és ismét újpesti góllal kezdődött:

Nwobodo szerzett labdát, majd Simon Krisztiánhoz passzolt, aki 16 méterről kilőtte a jobb felsőt.

Az Újpest az újabb gól után hatalmas önbizalommal focizott, a DVSC a saját kapuja elől is képtelen volt kijönni. Ennek ellenére a semmiből szépített a Debrecen,

az 59. percben Varga jobb oldali beadása után Banai épp Heris fejére ütötte a labdát, a védő fejéről pedig a saját kapujába pattant.

Ám nem sokáig örülhetett a Debrecen, a 62. percben

Burekovic bal oldali beadását a bal alsó sarokba fejelte az ötösről Simon Krisztián, aki ezzel már a második találatát szerezte a meccsen.

A folytatásban az Újpest ismét átadta a területet a Debrecennek kétgólos előnyben, de a vendég csapat pontatlanul játszott, így igazából komoly lehetőséget sem tudott kidolgozni. A 74. percben ismét Heris jelentett veszélyt a saját kapujára, de Banai ezúttal kisegítette.

Az utolsó 15 percre még cserékkel próbálta felrázni a csapatát Kondás Elemér, de ez sem hozott sok eredményt. Bár ment előre becsülettel a vendég együttes, az Újpest kiválóan zárta le a területeket, így egy-két kivételtől eltekintve - Bódi lőtt a 84. percben szépen, de Banai védett - még igazából helyzetekig sem jutott el a Loki.

Az Újpest a nagyon fontos sikerrel feljött a 8. helyre, míg a DVSC továbbra is a 11., a már kiesést jelentő helyen áll.

A meccs hőse, Simon Krisztián holnap ünnepli a születésnapját, amelyre két góllal lepte meg magát a Debrecen ellen. Az Újpest támadója az M4 Sport kamerája előtt beszélt az összecsapásról.

„Nagyon örülök, hogy a holnapi születésnapom alkalmából megleptem magamat és a közönséget is a mai játékkal. Nagy munkát beletettünk a sikerbe,

Szívvel játszunk, és külön öröm, hogy újra a fantasztikus szurkolóink előtt."

9GólKire Ristevski
48GólKrisztián Simon
59ÖngólJonathan Heris
62GólKrisztián Simon
77Sárga lapYurii Habovda
81Sárga lapAntonio Perosevic
90Sárga lapDániel Tőzsér
Összeállítások
4-2-3-1
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről