Vágólapra másolva!
Régen volt akkora várakozás egy európai kupamérkőzés előtt Magyarországon, mint most - a Ferencváros 21 órakor a Barcelona ellen kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligájában. A Fradi a lehető legnehezebb meccsel kezd a csoportban, mert a Lionel Messi vezette katalán együttessel szemben kellene megpróbálni a csodát, széttördelni a Barcelona játékát. A katalánoknak ez lesz a 258. BL-meccsük történetük során, a Fradinak a hetedik a főtáblán.

A Djurgardens, a Celtic és a Dinamo Zagreb selejtezőbeli legyőzése, majd a Molde elleni két döntetlen eredményezte azt, hogy a magyar bajnokcsapat ott lehet a BL 2020-21-es szezonjának nyitányán.

A Fradi kezdőcsapata

90 Dibusz
10 Tokmac Nguen
11 Zubkov
14 Kharatin
15 Kovačević
17 Ćivić
18 Sigér
21 Botka
25 Blažič
88 Isael
93 Laïdouni

Ezt a szereplést nem ajándékba adták, a Fradi kőkeményen megdolgozott ezért. A magyar csapat az egyetlen olyan együttes a BL 32 csapata közül, amelyik az első selejtezőkörből jutott fel a főtáblára. Ez természetesen óriási bravúr.

Érkeznek a Fradi-játékosok a Nou Camp stadionba Forrás: Fradi.hu

A nemzetközi sajtó (többek között a BBC is) a Bajnokok Ligája legnagyobb visszatérőjének nevezte a Ferencvárost, amely 21.00-kor a Nou Camp stadionban kezdi meg szereplését a Barcelona ellen.

Szavazzon!

MIt vár a Barcelona-Fradi BL-meccstől?

Lionel Messi csapata jelen pillanatban nincs csúcsformában, ezt a szombati Getafe elleni bajnokin mutatott teljesítmény is jelezte. A Getafe 1-0-ra verte a katalánokat, akik 4 lejátszott mérkőzés után a 9. helyen állnak a spanyol bajnokságban (igaz, két meccsel kevesebbet játszva, mint a többség, a vesztett pontokat nézve csak az Atlético madrid jobb náluk).

Ezzel együtt dőreség lenne kijelenteni, hogy a BL-meccsnek a Fradi lenne az esélyese - óriási meglepetés és öröm volna, ha a magyar bajnokcsapat nagy harcra kényszerítené a Barcelonát.

Amelynek az ezt megelőző, legutóbbi BL-mérkőzése a 2019-20-as szezon negyeddöntője volt, amelyen 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől.

Fradi edzés a Nou Camp stadionban Forrás: Fradi.hu

Ez a 2-8 aztán majdnem szétrobbantotta a teljes társaságot. A nemzetközi sajtó heteken keresztül arról cikkezett, hogy Lionel Messi nem marad a Barcelonában.

Ma már tudjuk, hogy Messi valóban el akart menni a klubtól, csak éppen nem jelezte időben távozási szándékát.

Látva az eddigi teljesítményét, azt is írhatnánk, hogy jobb híján maradt a Barcában, ám mivel a világ egyik legjobb játékosáról van szó, az ő teljesítményét sem illik folyamatosan kritizálni.

A Barcelona kezdőcsapata

13 Neto (GK)
2 Dest
3 Piqué
8 Pjanic
10 Messi
14 Coutinho
15 Lenglet
17 Trincáo
20 Sergi Roberto
21 F. de Jong
22 Ansu Fati


Messi egyetlen villanással képes eldönteni egy mérkőzést - a Ferencváros védőinek alighanem komoly gondot okoz majd az argentin zseni semlegesítése.

Lionel Messi a Getafe ellen elvesztett bajnoki mérkőzés után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Messi kapcsán az UEFA Twitter csatornája azt is megemlítette, hogy a kiváló játékos a válogatottban éppen a magyar csapat ellen mutatkozott be 2005-ben. A Twitter szerkesztői némi malíciával tették fel a kérdést, mi lesz kedden este? Ugyanis azon a 15 évvel ezelőtti mérkőzésen Markus Merk játékvezető a csereként beálló Messit 43 másodperccel a pályára lépése után kiállította.

Ezzel együtt a Fradinak semmiképpen nem szabad elájulnia az üres Nou Camptól, vagy éppen Messitől és nem szabad úgy kifutnia a pályára, hogy valami mágikus dolog közepébe csöppent. A vezető edző, Szergej Rebrov egészen biztosan ezerszer elmondta a játékosainak, hogy ez is csak egy meccs, ez is csak egy 90 percig tartó játék - mégha olyan mérkőzés is, amelyet 25 éve nem vívott a Fradi.

A magyar bajnokcsapat 9 idegenbeli mérkőzésen nem kapott ki a nemzetközi kupákban - ez igencsak figyelemre méltó teljesítmény.

Az a fegyelmezett játék, amit Szergej Rebrov megkövetel, szinte beleégett az összes Fradi-játékosba. Ezt Kisvárdán, a legutóbbi NB I-es mérkőzésen is lehetett látni. A Fradi esetében hatványozottan igaz a mondás: a cél szentesíti az eszközt.

A Nou Camp stadion pár órával a kezdés előtt Forrás: Zámbó István

A magyar csapatnak nem lehet más a célja, mint a Barcelona játékának széttörése és az ellenfél támadásainak megállítása. Ilyen minőségű csapat ellen magyar együttes legutóbb 11 éve, 2009-ben focizott, akkor a szintén BL-ben szereplő DVSC kapta meg a csoportban a Liverpoolt. Érdekesség, hogy a Loki az első körben éppen az Anfield Road-on kezdett és szoros mérkőzésen szenvedett 1-0-s vereséget.

Barcelonai életkép

A koronavírus-járvány miatt még az olyan híresen zsúfolt helyek, mint Barcelona legnépszerűbb utcája, a La Ramblas is csak árnyéka volt a tavalyi önmagának. Normális körülmények között az év gyakorlatilag majdnem minden napján úgy néz ki ez a hosszú utca, mint egy élő emberfolyam. Most sokkal szellősebb volt, ráadásul, aki kiteszi a lábát a lakásából, annak kötelezően maszkot kell húznia, ami még érdekesebbé tette a La Ramblas látképét. Az egészségügyi előírásokat mindenki szigorúan betartja, itt nem lehetett olyan buszt, taxit, vagy gyalogost látni, akin ne lett volna szájmaszk. Sőt, az sem volt ritka, hogy az úton valaki egyedül a saját kocsijában ülve is maszkban vezessen. A turisták hiánya ellenére azonban a korlátozó intézkedések miatt a helyiek egy olyan kényelmetlen dologgal kell, hogy szembenézzenek a mindennapjaik során, mint a sorban állás. Eddig egy barcelonai lakos maximum mosolyogva nyugtázta, hogy a város nevezetességeinél a külföldiek hosszú sorokban várják, hogy egy adott épületet vagy más látványosságot megnézzenek. Most a helyzet változott, egy egyszerű cipővásárlás is igazi tortúra lehet, mert a boltokban csak meghatározott számú ember lehet bent egyszerre, természetesen maszkban. És hogy addig mit csinálnak a többiek? Természetesen kint várnak a sorukra. Láttunk cipővásárlásra, banki ügyintézésre és pékáru vételre várakozó embereket, akik türelmesen álltak és tartották egymástól a legalább másfél méteres távolságot.

A magyar csapat hétfőn délben érkezett meg Barcelonába, hétfőn este pedig már edzést is tartott a Nou Camp stadionban. Az ezt megelőző sajtótájékoztató is szokatlan lehetett, mert majdnem egy órán keresztül tartott. A nemzetközi szaksajtó természtetesen arra volt kiváncsi, amire mi is, s amit már az előbb leírtunk:

hogyan tudja megakadályozni a BL-be 25 év után visszatérő magyar bajnokcsapat a Barcelona elemetáris játékát.

Vajon mit talál ki a Barcelona elleni meccsre a Fradi edzője, Szergej Rebrov? Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Szergej Rebrov játékosként többször is játszott olyan csapatban, amely legyőzte a katalán sztárcsapatot. Kifejtette, annak a csapatnak a sikere - mint ahogyan minden jó eredmény -, a kemény munkán alapult, ezt pedig a Ferencváros is elvégezte. Hozzátette, fontos, hogy jól kezdjenek, hiszen ez megfelelő lökést adhat a későbbiekre is.

A tréner megjegyezte, várhatóan meg kell próbálkozniuk alkalmazkodni a Barcelona futballjához, hiszen a magyar bajnokcsapat játékosainak többsége még nem rendelkezik sok nemzetközi tapasztalattal, ráadásul idegenben játszanak.

Hozzátette, nem tudtak sokat készülni a találkozóra, hiszen a válogatott szünet alatt kilenc futballistát nélkülöztek. Egy katalán újságíró arról kérdezte Szergej Rebrovot, örülne-e annak, ha a hatszoros aranylabdás Lionel Messi nem lépne pályára, az ukrán vezetőedző szerint azonban a Barcelonának is szüksége van a jó rajtra, ehhez pedig a legjobbak kellenek. Ugyanakkor ha az argentin klasszis nem játszana, akkor is klasszisok ülnek a kispadon, akik pótolhatják. Hozzáfűzte, ha erről játékosait kérdeznék, valószínűleg azt mondanák, hogy mindenképpen szeretnének a világ legjobbja ellen pályára lépni.

A Barcelona új edzője, a holland Ronald Koeman meglehetősen visszafogott volt a hétfői sajtótájékoztatón. A szakember azt hangsúlyozta, hogy csapatának az első perctől kezdve nyugodtan kell futballoznia a Ferencváros ellen.

Kifejtette: fontos hét ez az együttes életében, hiszen a legrangosabb európai kupasorozat rajtja mellett a hétvégén a Real Madrid elleni El Clásico következik.

Hozzátette, ahhoz, hogy a rangadón sikeresek legyenek, elengedhetetlen, hogy a BL-ben jól rajtoljanak.

Barcelonában amúgy teljesen szokatlan lesz ez a BL-mérkőzés. Mint azt az Origo helyszínen tartózkodó munkatársa, Zámbó István jelentette, a városra rá sem lehet ismerni. A koronavírus-járvány miatt a hatóságok az összes éttermet és bárt bezárták.

Bár az UEFA engedélyezte volna, hogy a Barcelona stadionjában mintegy 30 ezer néző ott legyen, a tartományi egészségügyi vezetés lefújta ezt, így a meccset zárt kapuk mögött kell megrendezni.

Ez talán a Fradinak kedvezhet, mégiscsak könnyebb ilyen körülmények között futballozni, mint akkor, amikor 98 ezer ember a magyar csapat ellen drukkol. A hatóságok roppant szigorúan ellenőriznek mindenkit, a stadion közelébe sem engednek olyankoat, akiknek nincs dolguk arrafelé.

Egy kedden készült kép Barcelonában - az egyik nyitva tartó étterem pincére a vendégeket várja Forrás: AFP/Lluis Gene

A meccset a 32 éves svájci Sandro Schärer vezeti majd, akinek ez lesz az első BL-mérkőzése játékvezetőként.

Az UEFA tehát egy újonc bírót küldött erre az összecsapásra.

A videóbírós szobában olasz stáb dolgozik majd.

Az üres Nou Camp a sajtópáholyból nézve Forrás: Zámbó István

A Fradi 25 év után lép tehát pályára a világ klubfutballjának legrangosabb sorozatában. A magyar csapat szurkolói, az összes magyarországi futballdrukker napok óta felajzva várja ezt a meccset. Kezdés 21.00-kor Barcelonában és élő közvetítés - ahogyan azt megszokhatták - az Origo sporton.