Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo szerdán a Puskás Arénában lép fel a Juventus színeiben a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Ma már kevesebben emkékeznek arra, hogy a portugál világsztár első nemzetközi kupagólját egy magyar csapatnak, a Debrecennek lőtte 2005 augusztusában. Most felidézzük azokat a mérkőzéseket, amelyeket Cristiano Ronaldo az elmúlt 15 évben magyar csapatok ellen játszott.

Biztos, hogy egy futballkapus sok-sok nagy védésére emlékszik büszkén egész életében. És az is biztos, hogy nincs olyan futballkapus, aki büszkén emleget egy kapujába került lövést. Valószínűleg így van ezzel Csernyánszki Norbert is, aki 2005. augusztus 9-én kapott egy történelmi gólt.

Csernyánszki Norbert, akinek Cristiano Ronaldo az első nemzetközi kupagólját lőtte Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Büszke nem lehet rá, de szégyenkeznie sem kell miatta, védhetetlen lövés volt. Egy 20 éves fiatalembertől. A története első bajnoki címét nyerő DVSC kapusa, ha egy héttel korábban gólt kap a Bajnokok Ligája selejtezőjében mondjuk Tomislav Busic-tól, Dragan Blatnjaktól vagy Kresimir Makarintól akkor arra a találatra már régen nem emlékezne. Ám az említett gólra biztosan. És a világsajtó soha nem is hagyja majd, hogy elfelejtse, mert nagyon sokszor feleleveníti majd azt a közeli lövést. Ugyanis Rooney gyors passza után Cristiano Ronaldo talált be az ötösről Csernyánszki kapujába.

Ez volt a portugál zseni első gólja nemzetközi kupában! Egy fantasztikus pályafutás nagyon fontos mérföldköve.

Cristiano Ronaldo 20 évesen lőtte első BL-gólját Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Pedig akkor már jó néhány fellépés volt Ronaldo mögött. 2002 augusztusában, 17 évesen a Sporting csapatában (még 28-as mezben) mutatkozott be egy Inter elleni 0-0-s BL-selejtezőben. Mivel csapata ezt követően átesett az UEFA Kupába ott játszott még két találkozót abban a szezonban, de egyik Partizan Beograd ellenin sem talált be. Azóta sem játszott abban a sorozatban. Mert a szezon végén a Manchester Unitedbe igazolt. Ott 13 BL-meccsen lépett pályára, szerzett gól nélkül. Első manchesteri szezonjában, 18 évesen az ősszel játszott Szabics Imre ellen, és az október 1-i találkozó után a magyar fiú lehetett sokkal boldogabb. Ugyanis a Felix Magath irányította VfB Stuttgart (Hildebranddal, Lahmmal, Kurányival is a soraiban) 2-1-re nyert a MU ellen.

Az első gólt a magyar Szabics Imre szerezte, a másodikat a magyar-brazil-panamai-német felmenőkkel rendelkező Kevin Kurányi.

Van Nistelrooy csak a hajrában tudott szépíteni 11-esből. A két csapat másik, manchesteri találkozóján Szabics játszott, Ronaldo nem. Utóbbi abban a szezonban 5, a következőben 8 BL-mérkőzésen szerepelt. Vagyis összesen 16 nemzetközi kupameccset játszott szerzett gól nélkül, 20 éves koráig.

Aztán jött a tizenhetedik, és a DVSC elleni történelmi találat, amiről Csernyánszki Norbert később humorosan megjegyezte, hogy ezzel beindította Ronaldo nemzetközi karrierjét. A mérkőzés után egyébként edzője, a legendás Alex Ferguson azt mondta, hogy az este hőse Ronaldo volt. Máté Péter a DVSC egyik akkori középhátvédje, aki Manchesterben a legtöbbet találkozott vele, a visszavágó előtt arról beszélt, mi lehetne az ellenszer az ifjú portugállal szemben

A történelmi találat (9:27-től):

Tulajdonképpen Máté Péter és társai valamilyen szinten megfékezték a United sztárjait, igaz a debreceni védőnek egyszer csak sárga lap árán sikerült megállítani a portugál zsenit. Ám az angol csapat volt akkor annyira jó, hogy ha nem fénylettek a csillagai, akkor hozzák a meccset a kiegészítő emberei. Így aztán a védő Heinze talált be kétszer, a csereként beállt Richardson pedig egyszer. Ronaldo nem brillírozott a Puskás Stadionban, az első BL-gólja után a második nem a Loki ellen született.

És még mindig vár magyar csapat elleni második Bajnokok Ligája találatra.

Bár nem valószínű, hogy ilyen statisztikát vezet, vagy bárki is a környezetében ilyennel szembesíti. Ami lehetetlenné tette, hogy ezen a kimutatáson javítson az utóbbi 15 évben, az egy objektív tényező: az említett 2005-ös Debrecen elleni találkozók óta nem játszott magyar klubcsapat ellen. Ez érthető. Hisz folyamatosan Bajnokok Ligája főtáblás gárdákban szerepel, és azóta a mostani őszig ott magyar csapat csak egyszer, a 2009-10-es kiírásban volt, de akkor a Debrecen elkerülte Ronaldo Realját. Erre mondhatjuk, hogy minden szinten más bajnokságban szerepelt, mint a mi csapataink. Mostanáig.

A portugál válogatottban viszont ötször is játszott legjobbjaink ellen. Kétszer Erwin Koeman, háromszor Bernd Storck kapitánysága idején. Itt ugyebár a sorsolás bármikor összehozhatja a két válogatottat, mert egy jó ideje (és félő, hogy még egy jó ideig) nem egy kalapba kerül a két csapat.

Ronaldo a portugál válogatott színeiben már ötször játszott a mieink ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A DVSC elleni meccset követően 2009. szeptember 9-én lépett ismét a Puskás stadion gyepére. Akkor vb-selejtezőn 1-0-ra nyert válogatottjával. Nem rajta múlt. Volt egy veszélyes lövése, de leginkább a játékvezetővel történt perlekedéseivel alkotott maradandót. Később azt nyilatkozta a meccsel kapcsolatban, hogy a

Az egy hónappal későbbi lisszaboni találkozót sokáig úgy tűnt sérülés miatt ki kell hagynia (nem a magyarok miatt), végül vállalta a játékot, de csak 27 percig bírta.

A legközelebbi magyar-portugálon viszont ő lett a mérkőzés embere. Legalábbis az UEFA szakemberei szerint. Mi magyarok biztos másképp döntöttünk volna, de azokban a napokban mi nem tudtunk objektíven dönteni. Hisz azok a csodálatos franciaországi idők voltak, amikor egy ország énekelte válogatottunknak, hogy „varázsolj nekünk valami szépet!" És CR-rel kapcsolatban elsőre talán az a szánalmas lyoni toporzékolása ugrik be, amelyet az egyik magyar gól után produkált. Vajon azt is megkomponálta előre, mint sok teátrális mutatványát? Persze ha elkezdünk kutatni az emlékezetünkben beugrik más is tőle arról a találkozóról. Pl. az, hogy 2-1-nél három percig, 3-2-nél egy percig hagyta vezetni válogatottunkat. Így lett 3-3 az az Eb-csoportmérkőzés, mely után mindkét csapat bejutott a legjobb 16 közé.

Külső szemlélőnek sajnos az volt az érzése, hogy akkor lő gólt, amikor akar. Ezért lehetett a meccs embere Dzsudzsák vagy Gera helyett. És mert ő Cristiano Ronaldo.

És amikor ismét válogatottunk ellen játszott, ismét két gólt szerzett. A háromból. Csak azon a 2017-es tavaszi vb-selejtezőn mi egyet sem rúgtunk, így gyakorlatilag ezen a lisszaboni mérkőzésen mondtunk félhivatalosan búcsút az oroszországi világbajnokságnak. Az őszi budapestin meg hivatalosan is. Akkor a Groupama Arénában volt a mérkőzés, és Ronaldo ezúttal sem nyújtott felejthetetlen produkciót. Sőt, a meccs végén egy megmozdulása után amolyan „narancssárga lapot" érdemelt ki. Ami másnál piros, nála sárga.

Vagyis leszögezhetjük: Cristiano Ronaldo eddig háromszor játszott Magyarországon, de még soha nem alkotott maradandót itt.

Ezen szokását megtarthatja most is! Egy másikon viszont változtatnia kellene a héten. Ugyanis eddig mindig győztes csapat tagjaként utazott el Budapestről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!