Az új stadion mellett és ellen is tüntetnek az olasz csapat drukkerei

Horizontal FOOTBALL STADIUM ILLUSTRATION GENERAL VIEW
A general view of Artemio Franchi stadium in Florence on September 30, 2008. Artemio Franchi stadium is used by football club Fiorentia. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo by ALBERTO PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Igazán kacifántos helyzet alakult ki az olasz élvonalban, azaz a Serie A-ban szereplő Fiorentina 1931-ben átadott, gyönyörű, és egészen szeptemberig műemléki védettséget élvező Artemio Franchi Stadion körül. Sokan tüntetnek a régi stadion mellett, de legalább ugyanannyian vannak, akik inkább már egy új, modern stadiont látnának szívesen.

Olaszország – Róma mellett – műemlékekkel legjobban megpakolt városában, Firenzében még a 20. században is épültek csodálatos műemlékek, ezek egyike, a Piero Luigi Nervi tervezte, 1931-ben átadott Artemio Franchi Stadion. A jövőre már kilencven éves stadiont már jó párszor felújították már, de a vasbeton építmény jellegzetes, 70 méter magas Maraton Tornya, amelyen elhelyezték a zászlókat, valamint a torony talapzatáról a fő lelátó tetejére vezető spirális rámpák a mai napig megmaradtak, írja cikkében az Octogon Magazin.

Csakhogy Olaszországban is elkezdődött a stadion-reneszánsz, a Juventus példáján felbuzdulva egyre több csapat szeretne az önkormányzati helyett saját tulajdonban és kezelésben lévő modern otthont, közéjük tartozik a Fiorentina is.

Az Artemio Franchi a főlelátó fölé magasodó legendás Maraton Toronnyal Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A firenzei klubnál már 2008-ban elkészültek az első tervek, a projekt pedig akkor fordult komolyabbra, amikor az amerikai-olasz üzletember, Rocco B. Comisso lett a tulajdonos.

Csakhogy a Franchi műemlék, ami Firenzében talán még komolyabb jelentéssel bír, mint bárhol máshol, éppen ezért nem meglepő, hogy online petíció indult a 20. századi építészeti remek megmentéséért. Persze, miután Olaszországban vagyunk, a dolog korántsem ilyen egyszerű: júniusban több ezer robogós szurkoló tartott felvonulást – az új stadion mellett. Még egy markolót is szereztek, amivel nyomatékosítani kívánták a bontás iránti óhajukat.

Az ügynek még korántsincs vége: szeptemberben egy tövénnyel eltörölték a stadionok műemléki védettségét, a legfrissebb tervek szerint pedig az új Franchi nem egy új telekre, hanem a mostani stadion helyére épülne.

Az új stadion látványterve:

Az új tulajdonos november végén a Kulturális Minisztérium állásfoglalását kérte. A hivatalos válasz jövő év elejére várható, ám egy hivatalnok a New York Timesnak azt mondta: az Artemio Franchi lerombolása nem opció. Ezen az úton pedig – a részleges megőrzés mellett – felmerült egy másik lehetőség is, a mai igényeknek megfelelően renoválni a stadiont, fedett lelátókat építeni, helyet találni kiszolgáló egységeknek, korszerűsíteni a lelátókat, miközben nem sérülnek az épület eredeti értékei, írja zárásként az Octogon Magazin cikke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!