Vágólapra másolva!
Három világbajnokságról és egy Európa-bajnokságról hagyták ki a szovjet szövetségi kapitányok minden idők egyik legjobb focistáját, a szovjet (orosz) Fjodor Cserenkovot. A mellőzések okait a mai napig nem lehet tudni, de tény, hogy a zseniális képességekkel megáldott labdarúgó súlyos depresszióval küszködött és többször akart öngyilkos lenni. A válogatottban a legjobb eredménye egy olimpiai bronzérem volt 1980-ból. Annak a focistának, aki a riói Maracanában győztes gólt lőtt Brazília ellen. Portré egy tragikus sorsú futballzseniről, akit alig ismerhetett meg a futballvilág.

A Szpartak Moszkva labdarúgócsapata az UEFA Kupa 1983-84-es kiírásában a negyeddöntőben a belga Anderlecht elleni visszavágóra készült. A rendkívüli hideg miatt Moszkvában nem lehetett lejátszani a meccset, ezért a szovjet csapat a grúziai Tbiliszibe vitte a találkozót. Az első meccsen, Belgiumban az Anderlecht 4-2-re nyert, de a két idegenben lőtt gól jó esélyeket adott a moszkvai csapatnak a visszavágóra. A játékosok a meccs előtt a szállodában az ebédnél ültek, amikor a csapat egyik legjobbja, Fjodor Cserenkov sikoltozni kezdett.

"Meg akarnak bennünket mérgezni - ordította szinte magánkívül. Nem vagyok hajlandó megenni a levest."

A játékosok döbbenten nézték a jelenetet. A Szpartak Moszkva akkor remek futballistákból állt, de közülük is kiemelkedett Cserenkov.

Zseni volt és az egész ország imádta Fjodor Cserenkovot Forrás: Sputnik via AFP/Yuriy Somov

Aki ebben a szezonban az angol Aston Villa elleni UEFA Kupa-mérkőzésen (a 2. körben) egészen parádésan focizott. Az első meccsen, Moszkvában a birminghami csapat 2-2-es döntetlent játszott. Így került sor a visszavágóra a Villa Parkban, ahol a 90. percig 1-1 volt az állás, amely az angolok továbbjutását jelentette.

Ekkor jött Cserenkov, aki a lefújás előtti pillanatokban belőtte a moszkvaiak második gólját (az elsőt is Cserenkov szerezte), ezzel az Aston Villa kiesett.

Ez a meccs annyira lenyűgözte az Aston Villa vezetését, hogy ott, helyben szerződést kínáltak Cserenkovnak.

De az angolok tudták, hogy semmi esélyük nincs a focista megszerzésére. 1983-ban más idők jártak, a szovjeteknek eszük ágában nem volt elengedni az egyik legfényesebben ragyogó futballcsillagukat. Cserenkov számára az 1983-as év amúgy is egészen kiemelkedő volt. Ebben az évben ő lett a legjobb focista a Szovjetunióban. 1983. április 27-én a portugál válogatott ellen aratott 5-0-s győzelemkor pedig két gólt lőtt az Eb-selejtezőn. Ám ez a győzelem sem volt elég, mert a portugálok egy ponttal megelőzték a szovjeteket és ők jutottak ki a franciaországi Európa-bajnokságra.

Mindenki róla beszélt a szovjeteknél. És ezt a nyomást, a fokozódó elvárásokat Cserenkov már nem bírta elviselni.

"Valószínűleg túl súlyos volt a pszichológiai teher" - mondta Szergej Rogyionov, a Szpartak sztárcsatára és Cserenkov legközelebbi barátja.

Térjünk most vissza Tbiliszibe, 1984. március 21-re. Cserenkov sikoltozása mindenkit megdöbbentett, de természetesen erről senkinek sem lehetett beszélni.

A játékosok jól tudták, hogy társuk többször hallucinál, de szemtanúi voltak annak is, hogy Cserenkov ki akart ugrani a hotel ablakán.

Ezek után szó sem lehetett arról, hogy az Anderlecht ellen pályára lépjen. A belga csapat 1-0-s vereséget szenvedett Tbilisziben, de egy gólt megőrzött az előnyéből és 4-3-as összesítéssel továbbjutott. A moszkvaiak kiesése után Cserenkovot azonnal egy fővárosi kórházba szállították, ahonnan júniusig ki sem jöhetett.

Fjodor Cserenkov a szovjet olimpiai válogatottban 1983-ban Forrás: Sputnik via AFP/Dmitryi Donskoy

mondta Rogyionov. "Ritka zseni volt - mondta Vagiz Higyjatulin, a Szpartak és a szovjet válogatott védője.

De Cserenkov nem csak a Szpartak Moszkva szukrolóinak volt a kedvence. Még azok is szerették Cserenkovot, akik utálták a Szpartakot. Cserenkovról úgy beszéltek, mint a nép gyermekéről, a nép futballistájáról. Jószívű, nagylelkű, szerény és félénk ember volt ő. Utálta, ha sztárként beszéltek róla. Nem érezte magát csillagnak.

mondta róla Szergej Szavlo, volt csapattársa. "Soha nem szeretett aláírásokat osztogatni, közös fényképeken szerepelni. De nagylelkű ember volt, aki nem csak a családtagjainak, hanem a szomszédainak, vagy az idegeneknek is szeretett ajándékot adni.

A Szpartak Moszkva szurkolói a mai napig nem feledik el Cserenkovot Forrás: Sputnik via AFP/Anton Denisov

Cserenkov lánya, Anasztázia a nyolcvanas években így élte meg az apja körüli felhajtást: "Nem értettem apám nagyságát, mert nem csillagként viselkedett" - mondta.

Képességei alapján Cserenkovnak három világbajnokságon is részt kellett volna vennie. Az 1982-esen, az 1986-oson és az 1990-esen. Egyik vb-re sem vitték el, ezért - hiába volt zseni - a futballvilág nem ismerhette meg őt. Az 1988-as Európa-bajnokságon (ahol a szovjetek ezüstérmesek lettek) sem játszhatott. Pedig amikor Cserenkov 1983 nyarán kijött a kórházból, újra a legmagasabb szinten teljesített.

A szövetségi kapitányok azonban nem törődtek vele.

Pedig 1980. június 15-én a riói Maracana stadionban ő lőtte a szovjetek győztes gólját, amikor a szbornaja 2-1-re legyőzte barátságos meccsen a brazilokat.

A játéka, a képességei a brazilokat is lenyűgözte. Az 1982-es spanyolországi vb-re kijelölt bő keretbe betették, de a keretszűkítés áldozata lett. Spanyolországba már nem vitték ki a zseniális járékost.

Majd jött az 1986-os világbajnokság. Eduard Malofejev szövetségi kapitány számított volna rá, de a mestert nem sokkal a vb kezdete előtt menesztették. Cserenkov az edzőtáborban megsérült, majd az új kapitány, Valerij Lobanovszkij kitette őt a csapatból. Lobanovszkij az akkor KEK-győztes Dinamo Kijev játékosaira építette a játékot, Cserenkov ebbe is könnyen beilleszkedhetett volna, de a szövetségi kapitány lemondott róla.

Fjodor Cserenkov interjút ad a szovjet tévének 1989-ben Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Rodionov

Ennek ellenére Cserenkov fantasztikus teljesítményt nyújtott a Szpartakban. 1987-ben bajnokságot és szovjet kupát nyertek, 1989-ben bajnokságot. Ebben a szezonban Cserenkov lett az év játékosa.

Mindenki azt várta, hogy Lobanovszkij kapitány kiviszi őt az 1990-es olaszországi világbajnokságra. Nem így történt. Ezt a mellőzést Cserenkov már nem tudta elvsielni.

Ekkor már kiengedték őt nyugatra, de csak a francia másodosztályban szereplő Red Star FC ajánlott neki szerződést. Barátjával, Rogyionovval együtt igazoltak a francia kiscsapathoz. Ám azt mindenki tudta, hogy ez a francia együttes nem az ő szintje. Cserenkov sokat szenvedett, megint depressziós lett és 1991-ben visszatért a Szpartakba.

2015-ben a CSZKA Moszkva szobrot állított Cserenkov emlékére Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Azonban már csak ritkán villantotta meg egyedülálló képességeit.

Elhatalmasodott rajta a depresszió, küzdött a démonaival.

1994-ben vonult vissza a labdarúgástól. Azonnal eltűnt a közéletből. Többször megpróbálta megölni magát, de ezek az öngyilkossági kisérletek nem jártak sikerrel. 2014-ben lakásából kilépve az utcán összeesett és meghalt.

A boncoláskor agydaganatot állapítottak meg nála.

Temetésére százezer ember mente el és nem csak a Szpartak szurkolói. A jelenlévők a Zenit Szentpétervár, a CSZKA Moszkva vagy a Dinamo Kijev sálját viselték, mert Cserenkov egyesítette a nemzetet. Több volt, mint egy futballsztár. Korának igazi szimbóluma volt. Senkit, még a kiváló kapust, Lev Jasint sem imádták ennyien. "Csak annyit értettem meg, hogy az apámat mennyien szerették - mondta el lánya, Anasztázia.

Fjodor Cserenkov, a tragikus sorsú futballzseni Forrás: Sputnik via AFP

Rogyionov azt mondta: "Fjodor továbbra is az emberek szívében él. Fényt adott az embereknek, és a fény visszatért hozzá.

Cserenkov betegségéről a nyolcvanas években természetesen egyetlen sor sem jelent meg a szovjet sajtóban, így az emberek csak találgatni tudták, mi történhetett vele. Sok titkot vitt magával a sírba, amelyek - vélhetően - soha nem derülnek már ki.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!