Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig óriási egyéni hibák miatt 2-0-ra kikapott az angol bajnoki címvédő Liverpool csapatától a Puskás Arénában, míg a három gólt lövő Kylian Mbappé vezérletével a Paris Saint-Germain 4-1-re kiütötte az FC Barcelonát a Camp Nou Stadionban.

A három magyar válogatott játékost – Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket – foglalkoztató RB Leipzig a hullámvölgyben lévő Liverpoolt fogadta kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharc első felvonásán, Budapesten. A találkozót a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt rendezét a Puskás Arénában, ahol Gulácsi és Orbán otthonosan mozoghat, míg a télen szerződtetett Szoboszlai Dominik sérülése után még nem tartott a lipcsei csapattal. Alapjáraton Liverpool lett volna a találkozó esélyese, azonban Jürgen Klopp csapata 2021-ben tíz meccsen három győzelem és egy döntetlen mellett hatszor kikapott.

Az előző BL-szezonban elődöntős Lipcse már bizonyította, hogy a legjobb európai klubokkal is felveheti a harcot. Ráadásul Julian Nagelsmann csapata sorozatban négy győzelemmel készült a budapesti meccsre. Ezeken Orbán és Gulácsi is főszerepet vállalt: a védő három találkozón volt végig a pályán, míg a negyediken a hajrában állt be, viszont a kapus egyetlen percet sem hagyott ki.

Willi Orban ezúttal nem került be a Lipcse kezdőjébe Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Gulácsi természetesen ezúttal is kezdő volt, Orbán azonban nagy meglepetésre csak a kispadon kapott helyet.

A Liverpool kezdte támadólag a meccset, mégis majdnem a Lipcse szerzett vezetést az ötödik percben. Egy szépen felépített támadás végén Angelino tekert középre, a második hullámban érkező Dani Olmo csukafejese azonban a jobb kapufán csattant.

A folytatásban is a Lipcse játszott veszélyesebben, a következő ziccer viszont a Liverpool előtt adódott a 15. percben. Egy kiugratás után Mohamed Szalah lépett ki egy az egyben, az egyiptomi támadó át akarta pörgetni a labdát Gulácsi Péter fölött, de a magyar válogatott kapus óriási bravúrral hárítani tudott.

Gulácsi hatalmasat védett Szalah ziccerénél Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szűk tíz perccel később megint az angol csapat került helyzetbe. Ekkor Roberto Firmino jobboldali beadására Sadio Mané érkezett középen, a szenegáli támadó hétméteres fejese azonban kapu fölé szállt.

A 32. percben Gulácsinak újabb fontos mentése volt.

Andy Robertson kiugratása után Mané lépett volna ki ziccerben, a magyar kapus azonban remekül együtt élt a játékkal, és 30 méterre kifutva menteni tudott a Liverpool támadója elől. A kipattanó Robertsonnál kötött ki, aki 45 méterről megpróbált az üres kapuba emelni, de néhány centivel célt tévesztett.

Gulácsi nagyot repült Robertson kísérlete után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A folytatásban kicsit visszavettek a csapatok, már egyik oldalon sem alakult ki nagy helyzet, így a szünetre gólnélküli döntetlennel mehettek a csapatok.

A második félidő elején megint a Lipcse kezdett jobban.

A 46. percben Dani Olmo kiugratásával Christopher Nkunku lépett ki ziccerben, a francia támadó alápörgetett labdájába azonban Alisson Becker bele tudott vetődni.

Az 53. percben aztán minden előjel nélkül szerzett vezetést a Liverpool.

A lipcsei csapatkapitány, Marcel Sabitzer eladott labdája után Mohamed Szalah lépett ki ziccerben, és higgadtan a bal alsó sarokba lőtt a kiszolgáltatott Gulácsi Péter mellett.

Öt perccel később újabb gólt lőtt a Liverpool egy újabb hatalmas lipcsei hiba után. Nordi Mukielének kellett volna elrúgnia egy előrevágott labdát, a francia védő azonban elszámította a labda ívét, így Mané teljesen egyedül törhetett kapura, és higgadtan értékesítette a ziccerét.

  • A szenegáli támadónak ez volt a 20. európai kupagólja a Liverpool csapatában, ezzel ő lett a klub történetének ötödik játékosa, aki elérte ezt a határt.

A lipcsei védők vergődése után várható volt, hogy Julian Nagelsmann pályára küldi Willi Orbánt, így a 64. perctől kezdve már két magyar válogatott játékos volt a Puskás Aréna gyepszőnyegén. Az utolsó fél órában a Lipcse többet birtokolta a labdát, és ki is alakított pár ígéretes helyzetet, de Alissonnak egyszer sem kellett bravúrt bemutatnia, így az eredmény már nem változott.

Jürgen Klopp csapata ezzel három elveszett mérkőzés után tudott ismét nyerni, és megnyugtató előnyt szerzett a március 10-én esedékes visszavágó előtt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:

RB Leipzig (német)-Liverpool (angol) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Szalah (53.), Mané (58.)

A másik párosában az előző szezonban döntős Paris Saint-Germain Barcelonában vendégeskedett. A párizsi csapatban nem léphetett pályára az argentin Ángel Di Maria, és a világ a legdrágább játékosa, a pont Barcelonából Párizsba igazoló Neymar, aki múlt héten szenvedett combsérülést egy Francia Kupa-meccsen. A katalán csapatban is voltak sérültek, ennek ellenére Ronald Koeman vezetőedző a legerősebb kezdőcsapatát tudta pályára küldeni, még azt a Gerard Piquét is bevetette, aki sérülés miatt három hónapja nem lépett pályára tétmeccsen.

Piqué (középen) vissszatérése komoly erősítés a Barcelonának Forrás: AFP/Lluis Gene

A két csapat az elmúlt évek során többször összemérhette már tudását a BL-ben. Egyszer a csoportkörben, háromszor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak, és két döntetlen mellett a PSG kétszer, a Barcelona négyszer győzött. A Camp Nouban viszont a párizsiak háromszor kikaptak, és csak egyszer végeztek döntetlenre. A kieséses párharcok esetében a mérleg 3-0-ra a katalánok javára billen, de még a csoportkörös oda-visszavágókból is ők jöttek ki jobban.

Különösen emlékezetes a négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőjük, amikor a 4-0-s párizsi vereség után hazai 6-1-es sikerrel léptek tovább.

A PSG kezdte jobban a mérkőzést, már a találkozó első tíz percében látszott, hogy hiába a visszatérő Gerard Piqué rutinja, a katalánoknak sok gondot okozhat a vendégek gyors támadójátéka.

Ennek ellenére a 28. percben Lionel Messi góljával mégis a Barcelona szerezte meg a vezetést. Az argentin legenda a Frenkie De Jong buktatása után megítélt tizenegyest lőtte be kegyetlenül Keylor Navas kapujába.

  • 2005 és 2021 között ez volt sorozatban a 17 év, amikor Lionel Messi gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította a Real Madrid legendájának, Raúl Gonzáleznek (1995-2011) rekordját.

Nem tartott sokáig a hazaiak öröme. A 32. percben Kylian Mbappé egy gyönyörűen végigvitt támadásból kiegyenlített. A 22 éves születésnapját két hónapja betöltött támadó Marco Verratti passzát követően játszotta magát tisztára, majd bombázott a rövid felső sarokba.

  • A PSG ezzel sorozatban a 20. idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsén lőtt gólt. Ennél csak a Real Madridnak van hosszabb idegenbeli sorozata (22 meccs) a BL-ben.

A vendégek ezután a vezetést is átvehették volna, azonban Leon Kurzawa, Moise Kean és Mauro Icardi sem tudott túljárni ter Stegen eszén. Az első félidő 1-1-es döntetlennel ért véget.

A második játékrészben megsemmisítette a katalánokat a PSG. A 65. percben Mbappé megszerezte második gólját is.

  • Puskás Ferenc után Mbappé lett a második játékos, aki a Barcelona stadionjában két gólt tudott lőni európai kupameccsen. A Real Madrid magyar legendája az 1959/60-as szezonban duplázott a Barcelona elleni elődöntőben.

Nem sokkal később jött a 20 éves Moise Kean, aki ismét góllal bizonyította remek formáját.

A Barca a hajrára szinte a teljes támadósorát lecserélte (Pjanic, Trincao, Puig és Braithwaite is lehetőséget kapott), de az egyetlen igazi esélyük a gólszerzésre mégis Keylor Navas könnyelmű megoldása után támadott előttük. A vendégek kapusát Griezmann hozta zavarba, azonban a világbajnok támadó sarkáról mellé pattant a labda.

A 85. percben Kylian Mbappé harmadik gólját is megszerezte. A párizsiak ismét átrohantak a gyengén védekező Barcán, a fiatal támadó gyönyörűen lőtte ki a hosszú felső sarkot.

  • A kolumbia Faustino Asprilla és az ukrán Andrij Sevcsenko után Mbappé lett a harmadik játékos, aki három gólt tudott lőni egy Barcelona elleni Bajnokok Ligája-meccsen.

A PSG ezzel idegenben 4-1-re legyőzte a Barcelonát, ezzel minimálisra csökkentette a katalánok továbbjutási esélyeit.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
FC Barcelona (spanyol)-Paris Saint-Germain (francia) 1-4 (1-1)
Gólszerzők: Messi (26.-11-esből), ill. Mbappé (32., 65., 85.), Kean (70.)