Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség közzétette a 2020/21-es szezon Év Játékosa díj jelöltjeinek nevét. A díjazottakat a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolási ceremóniáján fogják kihirdetni, amelyet augusztus 26-án, csütörtökön tartanak az isztambuli Haliç Kongresszusi Központban.

A férfiaknál a három játékosból álló szűkített listát a nyári Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak 24 edzőjéből, valamint a 2020/21-es Bajnokok Ligája és Európa-liga csoportkörében játszó klubok 80 edzőjéből álló zsűri választotta ki. A zsűriben az UEFA 55 tagszövetségének mind az 55 újságírója részt vett, akiket az Európai Sportmédia (ESM) csoport választott ki.

Az edzőket és az újságírókat arra kérték, hogy válasszanak ki egy három játékosból álló szűkített listát, öt pontot, három pontot, illetve egy pontot adva mindegyiküknek. A végeredményt az edzők és az újságírók által leadott szavazatok összesített száma alapján határozták meg. Az edzők nem szavazhattak a saját csapatuk játékosaira.

Jorginho fantasztikus szezont zárt Forrás: AFP/John Sibley

A három játékos, aki a szavazás lezárását követően a legtöbb pontot kapta:

  • Az olasz válogatott Európa-bajnokságot, a Chelsea csapatával pedig Bajnokok Ligáját nyerő Jorginho.
  • A francia válogatott N'Golo Kanté, aki a Chelsea csapatával Bajnokok Ligáját nyert.
  • A belga Kevin De Bruyne, aki Manchester Cityvel bajnoki címet nyert és Bajnokok Ligája-döntőt játszott.

A díj fennállásának 11 éve alatt először fordult elő, hogy a hármas listára kizárólag középpályások kerültek.

Az UEFA azt is közölte, hogy a negyedik helyen a Barcelonát nyáron elhagyó, és a Paris Saint-Germainhez igazoló Lionel Messi végzett, akit sorrendben a tavalyi győztes Robert Lewandowski (Bayern München), Gianluigi Donnarumma (AC Milan/PSG), Kylian Mbappé (PSG), Raheem Sterling (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Juventus), valamint Erling Haaland (Borussia Dortmund) követett.

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Szintén a gálán adják majd át az év edzője díjat. A döntősök hármas listáján nincs meglepetés. Ott van a két BL-döntős csapat edzője, Thomas Tuchel és Pep Guardiola, illetve az olasz válogatottal Európa-bajnoki címet nyerő Roberto Mancini, akinek a csapata 34 mérkőzés óta veretlen.

A legjobb női játékos a BL-győztes Barcelona három képviselője, Jennifer Hermoso, Lieke Martens és Alexia Putellas közül kerül ki.