Vágólapra másolva!
A szokásos maratoni hosszúságú dél-amerikai vb-selejtezősorozatban, illetve a nyári Copa Américán tapasztaltak alapján kijelenthető, hogy Brazília és Argentína 2021-re visszatalált a kontinens tetejére. Ezúttal arra keressük a választ, hogy a két válogatott vajon mire lehet képes a 2022-es világbajnokságon, ami könnyen Lionel Messi és Neymar utolsó vébéje lehet.

Azután, hogy vagy Brazília, vagy Argentína az 1986 és 2002 között megrendezett öt világbajnokság mindegyikén bejutott a döntőbe, a legutóbbi négy tornán csupán a saját kontinensükön megrendezett 2014-es tornán jutottak be legjobb a négy közé. A torna végjátékában mindkét nemzeti csapat Németországtól kapott ki és lett ezüstérmes (Argentína), illetve negyedik helyezett (Brazília).

A 2006-os és a 2010-es világbajnokságon mindkét együttesnek a negyeddöntő jelentette a végállomást, legutóbb Oroszországban pedig az argentinok simán kikaptak a legjobb 16 között a végső győztes Franciaországtól. Brazília – ahogy 1994 óta kivétel nélkül mindig -, ezúttal is ott volt a nyolc között, ahol Belgiummal játszottak egy emlékezetes mérkőzést és maradtak alul.

Lionel Messi és az argentin válogatott számára hatalmas csalódás volt a 2018-as világbajnokság Forrás: NurPhoto/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

Ezeknek a futballnemzeteknek a végjáték előtt kiesni maga a katasztrófa, olyan mély gyökerekkel és kulturális beágyazódással bír a labdarúgás mind az argentin, mind a brazil emberek számára.

Azonban a 2010-es években sokáig Dél-Amerikán belül sem sikerült úgy dominálniuk, ahogyan azt tőlük elvárják. A mélypont a 2011-es Copa América volt, amikor egyikük sem tudott az Uruguay sikerével záruló tornán elődöntőbe jutni.

Brazíliának ez a következő két tornán sem sikerült, nem úgy Argentínának, amely 2015-ben és a centenáriumi 2016-os Copán is csak büntetőpárbajban maradt alul a Chile elleni finálékban. Úgy tűnt, hogy Lionel Messi a nemzeti csapatban el van átkozva, az öt évvel ezelőtti torna után mondta le először csalódottságában a válogatottságot, részben azért, mert kihagyta a maga tizenegyesét.

Ez azóta további két alkalommal is megtörtént,

Messi a 2018-as nyolcaddöntős vb-kudarcot követően fél éven át nem is lépett pályára címeres mezben.

Hozzá kell tenni, hogy a 2018-as vb selejtezősorozatában Messi volt az, aki az utolsó fordulóban, Ecuadorban szerzett mesterhármasával egyáltalán kijuttatta a tornára Argentínát, akik az oroszországi tornán is csak szenvedtek, a franciák elleni 4-2-es vereség pedig papírforma volt.

Alisson eszén képtelenség volt túljárni a 2019-es Copa Américán Forrás: AFP/Luis Acosta

A két évvel ezelőtti Copa Américát Brazília házigazdaként tükörsimán megnyerte, a Selecao 12 év után ülhetett fel ismét a kontinens trónjára.

Úgy lett övék a trófea, hogy a Peru elleni döntő 44. percéig gólt sem kaptak. Paulo Guerrero is csupán tizenegyesből tudta bevenni az élete formájában védő Alisson kapuját. A kapus egy normális világban jóval előrébb végzett volna az Aranylabda-szavazáson, mint a 7. hely. A torna előtt nem sokkal a Liverpoolt bravúrjaival Bajnokok Ligája-győzelemhez segítő játékosnak azonban 2019-es extraklasszis teljesítményéért be kellett érnie az először odaítélt Jasin-trófeával.

Sokatmondó, hogy egy brazil tornagyőzelem kapcsán először a kapus jutott az eszünkbe. A hazai pályán megvívott Copán sokkal inkább a csapatjátékkal értek révbe, mint az óriási cselekkel és virtuóz játékkal. Pedig nem sokkal a rajt előtt rögtön egy drámai pillanatot kellett átélnie a szurkolóknak: Neymar egy június eleji Katar elleni felkészülésen bokasérülést szenvedett, így kihagyni kényszerült az egész eseményt.

Alisson – Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Casemiro, Arthur – Everton, Coutinho, Gabriel Jesús – Firmino

– így nézett ki a szövetségi kapitányi pozíciót immáron öt éve betöltő Tité alapcsapata. A közös pont bennük az volt, hogy az akkor még otthon a Grémióban futballozó Evertonon kívül mindannyian valamelyik európai topligában játszottak.

Sokak szerint azáltal, hogy a legjobb brazilok már nagyon fiatalon átjönnek Európába, elveszítik legnagyobb erényüket: a lazaságba öntött virtuozitásukat.

A brazil válogatott hazai pályán szakította meg rossz sorozatát 2019-ben Forrás: AFP/Carl De Souza

Ennek ellenére a legjobb csapat valóban az övék volt 2019 nyarán, amit a Messivel felálló Argentína ellen 2-0-ra megnyert elődöntőben is bebizonyítottak. Utóbbiak számára a visszavágás igencsak édesre sikerült. Idén nyáron, a koronavírus-járvány miatt Kolumbia és Argentína helyett ismét Brazíliában, zárt kapuk és az eredeti tervekhez képest egy évvel később megrendezett Copa döntőjében Ángel Di Maria góljával ők voltak a jobbak.

Argentína 1993 után ismét megnyerte a Copa Américát, Lionel Messinek pedig végre meglett pályafutása első felnőtt trófeája a válogatott tagjaként is.

Az argentin zseni végig vezére tudott lenni a csapatnak, négy gólt rúgott és a torna legértékesebb játékosának is megválasztották. Ha leírtuk a brazilok 2019-es alapcsapatát, akkor illetlenség lenne a pár hónapja a csúcsra felérő argentinokét kihagyni:

Emiliano Martínez – Montiel, Romero, Otamendi, Acuna – Rodrigo De Paul, Paredes, Lo Celso – Nico González, Lautaro Martínez, Messi

– a vb-kudarc után kinevezett Lionel Scaloni a kispadról olyan sztárokat küldhetett be a pályára, mint Alejandro Gómez, Ángel Correa, vagy a döntőben kezdőként szereplő Di María.

Lionel Messi mindent vitt az idei Copa Américán Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Amikor 2020 szeptemberében meghatározták a dél-amerikai vb-selejtezők mérkőzéseinek a sorrendjét, akkor Brazília a 3. volt a világranglistán, a 9. helyen álló Argentínát pedig a 6. pozícióban tartózkodó Uruguay is megelőzte. Egy évvel később a Copa Americán és a kvalifikációban történtek következtében a brazilok a 2., az argentinok a 6. helyre jöttek fel, Uruguay pedig lecsúszott a 12. pozícióba.

A tavaly október óta zajló selejtezőkön Brazília eddigi 11 mérkőzéséből csupán Kolumbia ellen veszített pontot,

így szinte biztos vb-résztvevőnek mondhatja magát úgy, hogy még hétszer pályára kell lépnie. A gólkülönbsége szintén impresszív, 26 lőtt góljára mindössze négy kapott jut. Neymar már 70 gólos a brazil válogatottban, és már csak héttel van lemaradva Pelétől.

Igaz, a PSG klasszisának teljesítményét valamelyest árnyalja, hogy a góljainak 60%-át, 42-t barátságos mérkőzéseken szerezte. Mivel Messi szeptember elején Bolívia ellen szerzett mesterhármasával nemcsak hogy utolérte, de meg is előzte e tekintetben az idén 80. születésnapját ünneplő legendát, így már az argentin zseni minden idők legeredményesebb dél-amerikai futballistája a maga 80 találatával.

Messi és Neymar ebben a szezonban ismét egymás oldalán küzdhetnek Forrás: AFP/Loic Venance

Nyáron Messi és Neymar útja négy év után ismét összefonódott, amikor előbbi úgy döntött, hogy távozik Barcelonából, és a Paris Saint-Germainre esett a választása, ahová Neymar 2017-ben a katalán fővárosból eligazolt. A párizsi projekt kapcsán ez nemcsak a két játékosra, de a két országra is igaz, ugyanis a francia sztárcsapat keretében összesen hét futballista lép pályára hétről hétre.

Jó fokmérő lehetett volna az argentin és a brazil válogatott erősségének megállapításában a két csapat szeptember eleji egymás elleni találkozója, ami az 5. percbe botrányba fulladt.

Négy kezdőben szereplő argentin játékos megszegte a helyi karanténszabályokat azzal, hogy pályára lépett, így a rangadót félbeszakították.

A két csapat így veretlen maradt, amit az októberi játéknapokon is sikeresen megőrzött. November 11-én Argentínára és Brazíliára is nehéznek ígérkező feladat vár, Messiék a mindig veszélyes Uruguayba utaznak, Brazília pedig Kolumbiát fogadja. November 16-án pedig jön az egymás elleni találkozójuk, amit remélünk, hogy ezúttal semmi sem szakít félbe.

Nem mindennapi körülmények miatt szakadt félbe a brazil-argentin meccs szeptemberben Forrás: AGIF via AFP/Marcello Zambrana/AGIF/Marcello Zambrana

Jelenleg a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe jutott csapatok (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium) mellett Argentína és Brazília is nagyon egyben van, ahogyan az angol válogatott is egyre eredményesebben futballozik. A házigazda Katar mellett mégsem ők, hanem az eddig nyolcból nyolcat nyerő Dánia és a valaha volt egyik legkönnyebb csoportot megnyerő, újjáépülő Németország azok, akiknek már biztos a helye a világbajnokságon.

A sivatagban kiderülhet, hogy valóban a világ hat legjobb csapata között vannak-e, de az alapján, amit az elmúlt két évben láttunk tőlük, számolni kell majd velük a rendhagyó módon 2022 november végén kezdődő világbajnokságon. Még akár az is lehet, hogy az akkor már 35 éves Messinek és 30 éves Neymarnak is az lesz az utolsó vébéje.

Mindent egy helyen az Eb-ről