Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Paris Saint-Germain az első félidőt követően 1-0-ra vezetett a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéu Stadionban, azonban a második félidőben a francia válogatott Karim Benzema három góljával fordított a madridi csapat, ezzel Carlo Ancelotti együttese 3-2-es összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé. A másik szerda esti mérkőzésén a Manchester City hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Sporting Lisszabon ellen, így Pep Guardiola csapata megtartotta az első meccsen kiharcolt ötgólos előnyét és bejutott a negyeddöntőbe.

A spanyol bajnoki címvédő és listavezető Real Madrid rendkívül nehéz helyzetből várhatta a Paris Saint-Germain elleni meccset. Carlo Ancelotti csapata a párizsi odavágón Kylian Mbappé 94. percben lőtt góljával kapott ki, de ami még ennél is fájóbb lehetett az olasz mesternek, hogy csapata egyik legfontosabb játékosa, a védekező középpályás Casemiro eltiltás miatt nem léphetett pályára, mellette pedig a francia balhátvédre, Ferland Mendyre sem számíthatott szintén eltiltás miatt. A meccs előtt úgy tűnt, a PSG edzője, Mauricio Pochettino is törheti a fejét a támadósor összeállításakor, ugyanis csapata legfontosabb láncszeme, a világbajnok Kylian Mbappé kapott egy rúgást a PSG hétfői edzésén, és arról szóltak a hírek, hogy a világ egyik legjobbja kihagyhatja a mérkőzést. Azonban a 23 éves támadó vállalta a játékot, és természetesen ott volt a pályán a Barcelona korábbi legendája, a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki kis túlzással "hazajár" a Santiago Bernabéu Stadionba. A 34 éves argentin a pályafutása során 46 meccsen 26 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott a Real Madrid ellen, ebből 15 gólt és 9 gólpasszt a madridi csapat stadionjában hozott össze, vagyis idegenben jobban megy neki a Real ellen, mint anno a Camp Nouban.

Messi 2017 áprilisában a Santiago Bernabéu Stadionban lőtte az 500. gólját a Barcelona játékosaként. A gólöröme pedig azóta is legendás Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Real Madrid rendkívül agresszív letámadással kezdte a mérkőzést, a párizsi csapat a hetedik percig szinte át sem lépte a félpályát, akkor viszont majdnem megszerezte a vezetést. Egy labdaszerzés után Messi játszott Neymarhoz, aki azonnal indította a bal szélen kilépő Mbappét, a francia támadó meghúzott egy cselt Dani Carvajal mellett majd nyolc méterről megcélozta a hosszú alsót, de Thibaut Courtois leért a lapos lövésre.

Ezt követően a PSG kijött a szorításból, és kiegyenlítettebb lett a játék. A 13. percben ismét Mbappé került helyzetbe, de az éles szögből leadott lövését Courtois lábbal védeni tudta.

Thibaut Courtois-t megdolgoztatták a PSG támadói Forrás: AFP/Javier Soriano

A folytatásban a PSG uralta a játékot, a következő helyzetre pedig a 21. percig kellett várni. Ekkor Neymar 18 méteres lövését Courtois hárította vetődve.

A Real Madrid első helyzetére a 25. percig kellett várni, de Gianluigi Donnarumma a játéknap legnagyobb védését mutatta be.

Az aranylabdás Luka Modric indult meg a kapu felé, hátulról fellökték, de a labda Karim Benzema elé került, aki 18 méterről eltekerte a labdát a hosszú sarok irányába, de az Európa-bajnok olasz kapus megnyúlt a levegőben, és ujjheggyel szögletre piszkálta a labdát.

Hat perccel később Neymar és a Messi is megvillant.

A világ legdrágább játékosa remek labdát tálalt a leshatárról kilépő argentinnak, aki kiszorított szögből átnyeste a labdát a kivetődő Courtois fölött, de a labda elment keresztbe a kapu előtt.

Messi befejezése nem volt elég pontos, mert Courtois jól zárta a szöget Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A 34. percben aztán úgy tűnt, hogy a PSG gólra váltja a sokadik helyzetét. A portugál válogatott Nuno Mendes kapott egy indítást a bal szélen, levitte a labdát az alapvonalig majd visszatálalt a mélységből érkező Mbappénak, aki 10 méterrel a kapu jobb oldalába belsőzött, azonban a holland Danny Makkelie játékvezető nem adta meg a gólt, mert Nuno Mendes lesen kapta a labdát.

A 39. percben Mbappénak már összejött a szabályos gól is.

A Real Madrid labdát vesztett a PSG térfelén, Neymar pedig azonnal indította a félpályánál kilépő Mbappét, aki rávezette a labdát David Alabára, majd a behátráló osztrák védő takarásában kilőtte a jobb alsó sarkot.

  • Mbappé a kilencedik játékos, aki három egymást követő mérkőzésen gólt lőtt a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájában, és 23 évesen és 79 naposan ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült.
Messi gratulál a gólszerző Mbappénak Forrás: AFP/Javier Soriano

A második félidőt ismét a Real Madrid kezdte agresszívabban, a PSG pedig várta, hogy mikor mehet el újra egy kontrából. Az 54. percben jött is egy újabb figyelmeztetés a Realnak. Achraf Hakimi labdaszerzése után Neymar tálalt Mbappé elé, aki egy pimasz csellel elfektette Courtois-t, majd az üres kapuba lőtt, azonban a világbajnok támadó lesről indult, így nem adták meg a gólját.

A 61. percben a semmiből egyenlített a Real Madrid.

Egy hazaadás után Donnarumma totojázott a labdával, Benzema megtámadta és nem éppen szabályosnak tűnő mozdulattal kibillentette a kapust, aki ugyan elrúgta a labdát, de az Vinicius Junior elé került, aki azonnal visszatálalt az érkező Benzemának, aki közelről a jobb alsóba helyezett.

A gól érezhetően megfogta a párizsi csapatot, és a 63. percben majdnem meg is fordította a meccset a Real. Egy jobb oldali beadásra Benzema érkezett, a nyolcméteres fejese azonban néhány centivel elkerülte a kapu bal oldalát.

Karim Benzema elképesztő meccset játszott a PSG ellen Forrás: AFP/Javier Soriano

A bekapott gól után a PSG teljesen visszahúzódott, és megpróbálta kihúzni a meccs végéig, a Real Madrid pedig jószerivel egykapuzott.

A 76. percben aztán teljesen megérdemelten egyenlített a Real Madrid.

Vinicius Junior kapott egy labdát a szélen, befele cselezett majd Modrichoz passzolt, aki egy elképesztően okos ütempasszal Benzema elé tálalt, a francia pedig nyolc méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

A második madridi gól után teljesen összeesett a PSG, Benzema pedig a 78. percben harmadszor is betalált.

A középkezdés után elvesztette a labdát a párizsi csapat, Vinicius Junior pedig megindult a kapu felé, Marquinhos ugyan elkanalazta előle a labdát, de rossz helyre rúgta azt, és az érkező Benzema 14 méterről, külsővel a bal alsó sarokba lőtt.

Karim Benzema talán élete legnagyobb meccsét játszotta Forrás: AFP/Javier Soriano

Benzema harmadik gólja után a Real Madrid nem követte el ugyanazt a hibát, mint a PSG. A spanyolok nem álltak vissza védekezni, hanem mentek előre az újabb gólért, hogy lezárják a meccset. A párizsi csapat az utolsó negyedórában szinte át sem lépte a félpályát, bár a 91. percben még hosszabbításra menthette volna a meccset, de Messi 21 méteres szabadrúgása néhány centivel elkerülte a bal felső sarkot, egy a Real Madridi drámai meccset nyert meg és bejutott a legjobb nyolc közé.

7Sárga lapLeandro Paredes
39GólKylian Mbappe
43Sárga lapNacho Fernandez
44Sárga lapVinicius Junior
60Sárga lapDaniel Carvajal
61GólKarim Benzema
62Sárga lapGianluigi Donnarumma
76GólKarim Benzema
78GólKarim Benzema
81Sárga lapAchraf Hakimi
83Sárga lapPresnel Kimpembe
88Sárga lapLucas Vazquez
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A másik szerdai találkozó három hete lejátszott "odavágóján" már minden fontos kérdést eldöntött az angol bajnoki címvédő és listavezető, a BL-győzelemre is legnagyobb esélyesnek tartott Manchester City. Josep Guardiola tanítványai 5-0-ra diadalmaskodtak Lisszabonban, a Sporting vendégeként, így nagyon kényelmes helyzetből várhatták a manchesteri visszavágót, amely puszta formalitásnak ígérkezett.

Ahogy az várható volt, nem történt csoda Manchesterben. Guardiola csapata az első félidőben félgőzzel is uralta a találkozót, 65%-ban birtokolta a labdát, és egyetlen kapura lövést sem engedett a portugál csapatnak. A Citynek az angol válogatott Phil Foden és Raheem Sterling révén két nagy helyzete is volt, de mindkettő kimaradt, így a csapatok gólnélküli döntetlennel mehettek a szünetre.

Raheem Sterling a testi épségét sem kímélte a gólszerzés érdekében Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőt góllal kezdte a Manchester City. A 47. percben az algériai Rijad Mahrez átadása után Gabriel Jesus lőtt a rövid sarokba, azonban videózás után les miatt elvették a brazil válogatott támadó találatát.

A folytatásban a City ugyanúgy kontrolálta a játékot, mint az első félidőben, de érezhető volt, hogy az angol csapat csak túl akar lenni ezen a találkozón, így maradt a gólnélküli döntetlen, a City pedig 5-0-s összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé.

15Sárga lapPaulinho
39Sárga lapGabriel Jesus
40Sárga lapIslam Slimani
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről