A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Szoboszlai leverte Neymart, verekedés Madridban, Modric csodapassza

fbl Horizontal FOOTBALL
Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai celebrates scoring the opening goal with his teammate Leipzig's French midfielder Christopher Nkunku during the German first division Bundesliga football match Bayer 04 Leverkusen v RB Leipzig in Leverkusen, western Germany on April 17, 2022. (Photo by UWE KRAFT / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
Rengeteg érdekes meccset, drámai fordulatokat és egyáltalán nem várt eseményeket hozott a Bajnokok Ligája 2021-2022-es szezonja. A Real Madrid újra történelmet írt, a Carlo Ancelotti vezette csapat többször is úgy tűnt, hogy lehetetlen helyzetbe került, de mindenhonnan visszakapaszkodott. A járvány után visszatérhettek a szurkolók a lelátókra, és talán ezért is született megannyi emlékezetes pillanat a BL-ben, amiből most egy szubjektív tízes listát állítottunk össze.

Sokan már csak a Bajnokok Ligája párizsi döntőjére emlékeznek és arra, hogy a Real Madrid 1-0-ra verte a Liverpoolt. Sajnos emlékezetes lett a franciák botrányos szervezése is, ami megannyi kérdést felvetett a klubfutball legfontosabb meccsével kapcsolatban. Drámai pillanatokból a döntőn kívül sem volt hiány. Voltak szép gólok, emlékezetes fordítások, szinte esélytelen győzelmek és egy elrontott sorsolás is. Jöjjön az Origo Sport top 10-es listája.

1. Egy sosem látott, elrontott sorsolás

Decemberben sorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosításait, de egy kínos baki borzolta a kedélyeket.

Már kezdtük elkönyvelni, hogy a Manchester United a visszatérő Cristiano Ronaldóval a soraiban összecsap a Paris Saint-Germainnel és a frissen szerződtetett Lionel Messivel.

Az „álomsorsolás" végül nem jött össze, mert több kapitális hibát is elkövettek a sorsoláson. Először a Manchester Unitedet éppen a csoportjában is szerepelt Villarreallal sikerült összepárosítani, miközben az angol csapat nem volt ott abban a kalapban, amiből az Atlético Madrid kapott ellenfelet. Ugyanakkor a korábbi csoporttárs Liverpool neve ott volt a golyókban a madridiak elenfelének kiválasztásánál. A sorsolás után több csapat is óvott, a sorsolást kis csúszással teljesen az elejétől megismételték.

2. Thiago a fizika törvényeit meghazudtoló gólt lőtt

A BL-szezon talán legszebb gólja volt az, amit Thiago a Porto elleni csoportmeccsen szerzett. Az angolok középpályása hihetetlen technikával találta el a labdát, és még ma sem egyszerű eldönteni, hogy a labda egyáltalán hozzáért-e a talajhoz vagy csak kacsázott a levegőben. Szegény kapusnak sok esélye nem volt a hárításra.

3. Új Sheriff a városban

Már a csoportmeccsek második körében megérkezett a sorozat egyik legnagyobb szenzációja.

Az abszolút újonc Sheriff Tiraspol az akkor (még csak) 13-szoros győztes Real Madrid otthonában tudott nyerni.

Sebastien Thill a 89. percben, a Santiago Bernabéu stadionban szerzett győztes gólt, ezzel nyert 2-1-re a Sheriff. A kis kitérővel Moldovába igazolt focista az első luxemburgi gólt szerezte a Bajnokok Ligájában, de végül ez sem gátolta meg a Real továbbjutását és újabb végső sikerét. A Sheriff végül 7 pontot szedett össze a Real, az Internazionale és a Sahtar Donyeck mellől, így mehetett a tavaszi Európa-liga folytatásra, ahonnan csak tizenegyesekkel esett ki a Braga ellenében.

Sebastien Thill győztes gólt szerzett Madridban Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

4. Kylian Mbappé gólja a „leendő csapata" ellen

A nyolcaddöntőben a Real Madrid a Paris Saint-Germainnel találkozott, az első meccset Párizsban rendezték.

Akkor még mindenki azt hitte, hogy Mbappé nyártól a madridiak focistája lesz, ezért is volt pikáns, hogy az első meccset a francia csatár gólja döntötte el, ráadásul a 94. percben.

Az öröm korainak bizonyult, mert a Real a visszavágót 3-1-re nyerte, Karim Benzema pedig mesterhármast szerzett. Mbappé Madridban látása is korainak bizonyult, mert soha nem látott szerződést tett elé a PSG, a világbajnok támadó pedi maradt Párizsban.

5. Háború Madridban

Ezúttal nem a Real, hanem az Atlético Madrid a főszereplő és a Manchester City elleni párharc. Az Angliában elért 1-0-s siker után Pep Guardiola próbálta kivédekezni a visszavágót, de az Atlético elleni ez a hacmodor sem könnyű. Először a rendes játékidő utolsó percében szabadultak el az indulatok, amikor a csapatok szinte minden tagja részt vett a kakaskodásban.

A bíró végül a hazaiaktól Felipét kiállította, illetve további két sárga lapot osztott ki.

A hosszabbítás 12 perce leginkább a durva belépőkről és összeakaszkodásokról szólt, nem a folyamatos játékról. Stefan Savic főszerepet vállalt az alattomoskodásban, Jack Grealish haját is megtépte kicsit. A meccs lefújása után sem nyugodtak le a kedélyek, az öltözőfolyosón szét kellett választani a vitatkozó feleket, amiben a rendőrség is segédkezett.

6. Modric varázslata az újabb fordítás előtt

A Real Madrid Karim Benzema vezérletével 3-1-es előnyt szerzett a Chelsea ellen, de Madridban a Real padlóra került és csak szenvedett, a Chelsea pedig fantasztikus teljesítménnyel 3-0-ra vezetett. Carlo Ancelotti csapata aztán összekapta magát, Luka Modric csodás külsős passza után a csereként beálló Rodrygo lőtt egy gólt, így a spanyol gigász kiharcolta a hosszabbítást. A ráadást jobban kezdte a Real, az első meccsen mesterhármast elérő Benzema megint megvillant, egy labdaszerzés után Vinícius Junior okos passzából remek gólt fejelt és eldöntötte a továbbjutást.

Modric gólpassza a szezon legszebbje volt:

7. Ronaldo one man show-ja kevés volt

Muszáj szót ejtenünk a sorozat egyeduralkodójáról Cristiano Ronaldóról is. A portugál visszatért a Manchester United csapatába, a csoportkörben pedig brillírozott.

Öt meccsen hat gólt szerzett a csoportban.

A hosszabbításban szerzett győztes gólt a Villarreal ellen, kicsit hamarabb a hazai, Atalanta elleni meccsen, Olaszországban pedig két gólt szerzett, a második újra a hosszabbításban esett. Nem rajta múlt, hogy az Atlético és nyolcaddöntő volt a végállomás, jövőre pedig a jelek szerint ott sem lesz a sorozatban (ha csak nem igazol el).

A csoportkörben még volt oka örülni Ronaldónak Forrás: AFP/Marco Bertorello

8. A Villarreal valószínűtlen menetelése

Unai Emery csapata megnyerte az Európa-ligát, majd a Bajnokok Ligájában továbbjutott a csoportjából, a Manchester United csapata mögött. A Villarreal a nyolcaddöntőben a Juventust ütötte ki, de még itt sem volt vége.

A végső sikerre is esélyes Bayern Münchent is eltakarította az útból a Villareal.

A spanyol 1-1es meccs után Münchenben sokáig tartotta magát a "kiscsapat", majd Samuel Chukwueze gólja sokkolt mindenkit, és továbbjutotta a spanyolokat. Az elődöntőben a Liverpool már nagy falatnak bizonyult, de így is páratlan éven van túl a Villarreal.

9. Karim Benzema idegei kötélből vannak

Igen, arról a panenkás tizenegyesről beszélünk, amit Karim Benzema a Manchester City ellen szerzett az elődöntő első meccsén. A City ekkor 4-2-re vezetett, kétgólos előnnyel talán minden másképp alakult volna, de Benzema nem hibázott, egygólos hátrányból várhatta így a visszavágót a madridi csapat.

10. Másfél perc alatt foszlottak szerte a Manchester City álmai

Az első meccsen 4-3-ra nyert a Manchester City, majd a visszavágó második félidejében Rijad Mahrez góljával már összesítésben már 5-3 volt a Citynek, a többség már el is könyvelte az angol házidöntőt a Liverpool ellen. A helyzet még a 90. percben is adta magát, de Pep Guardiola csapata újra az áhított cél előtt omlott össze. Rodrygo gólja hozott vissza egy kis reményt a madridiaknak, majd a brazil másfél percen belül újabb gólt szerzett, ezzel hosszabbításra mentve a párharcot. A ráadásban jött Benzema, aki egy tizenegyessel juttatta tovább a Realt. Párizsban aztán a Liverpoolt is legyűrte a Real, amely 14. BEK/BL-serlegét szerezte, többek között Benzema és Marcelo az ötödiket.

+1 Szoboszlai Dominikot Neymar sem zavarta meg

A csoportkörben együtt szerepelt a Lipcse a Paris Saint-Germain csapatával, Németországban pedig 2-2es döntetlent játszott a két csapat. A lipcsei csapat egyenlítő gólját a magyar válogatott Szoboszlai Dominik lőtte, aki a 92. percben értékesített egy tizenegyest. A büntető előtt a PSG legnagyobb sztárja, a brazil Neymar megpróbált terhet rakni a 21 éves magyar játékosra, aki csattanós válasszal szerelte le a világ legdrágább játékosát.

„Megkérdezte, biztosan berúgom-e, én pedig mondtam, hogy igen. Majd visszakérdezett: biztos? Annyit mondtam, hogy sosem hibázok!" – nyilatkozta Szoboszlai az UEFA hivatalos csatornájának a találkozó után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!